Interesne dejavnosti
sreda, 06. junij 2018

Natečaj za mlade modne oblikovalce

STYLO powered by MBFWLJ

Center mladih Koper, prostor za kreativno preživljanje prostega časa mladih, ki je pred dvema letoma začel delovati tudi na področju razvijanja visoke mode v občini z izvedbo natečaja za mlade oblikovalce, s podporo Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana ponovno razpisuje nagradni natečaj. Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je mednarodni premium teden mode. Z dvema edicijama letno, bogatim programskim okvirom, gostovanji najbolj pronicljivih regijskih modnih oblikovalcev ter mednarodnih medijev, je MBFWLJ tudi izjemna platforma za razvoj modne industrije in talentov mladih modnih oblikovalcev.

Namen natečaja je dati priložnost mladim modnim oblikovalcem, da svoje ideje in delo predstavijo na modnem dogodku. Kolekcije oblačil bo ocenjevala strokovna komisija, kot celoto z vso prispelo dokumentacijo (mood board, tekstovna predstavitev kolekcije, skice in fotografije kolekcije ter natančna predstavitev realiziranih modelov). Najboljše kolekcije bodo dobile možnost predstavitve na modnem dogodku 21. septembra 2018 v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Strokovna komisija bo najboljšemu oblikovalcu podelila nagrado.  

Strokovno žirijo bodo sestavljali strokovnjaki iz področja modnega oblikovanja in predstavniki znamke Mercedez Benz. Člani žirije:

  • Nataša Peršuh, NTF,
  • Elena Fajt, NTF,
  • Sašo Radovič, programski direktor MBFWLJ,
  • Lorella Flego, novinarka,
  • Petra Windschnurer, urednica revija Elle,
  • Metka Kejžar, predstavnica Mercedes-Benz.

VABILO K SODELOVANJU

ETNO v novi preobleki // Kreativna podstat

Etno oblačilo kot takšno definirajo kroji, rezi, vzorci, izbor tkanin in grafični potiski, ki so značilni za določeno kulturo ali narod. Etnična moda slavi kulturno dediščino in svetu s ponosom predstavlja svoje običaje, korenine in simbole.

Letošnja tema natečaja »Etno v novi preobleki« predstavlja izhodišče za razmišljanje in ustvarjanje kolekcije, ki bo odražala kulturo, v kateri ste odraščali, v novi, sodobni preobleki.

Slovanska kultura dediščina je prežeta z bajeslovnimi bitji, miti, šegami, verskimi simboli in bogatim literarnim izročilom. Kateri je vaš (p)osebni simbol, ki navdihuje kolekcijo? Kakšno novo interpretacijo ali podobo ste mu nadeli? Kako lahko etno izročilo vpletemo v sodobne kose oblačil? Ste v načinu izdelave upoštevali kulturno dediščino?

Avtorje vabimo, da razmišljajo o smernicah in temi v sodobni modi. Skozi avtorske kolekcije oblačil želimo začutiti kulturno izročilo, pogumne in drzne, kreativne in kritične oblikovalske rešitve, ki nagovarjajo aktualno realnost s pogledom v preteklost.

Zmagovalec bo prejel:

  • strokovno nagrado komisije;
  • predstavitev v reviji Elle;
  • denarno nagrado v višini 700,00 evrov bruto.

Prijava za sodelovanje naj vsebuje:

  • vaše osebne podatke (kontaktni podatki, uradni naziv oblikovalca ali znamke);
  • kratek CV in pregled dosedanjega dela - najpomembnejši projekti (v slikovni obliki);
  • kreativno rešitev/mood board za natečaj na temo ETNO v novi preobleki: inspiracijo, raziskovanje, zasnovo kolekcije 6-9 modelov;
  • predstavitveno besedilo kolekcije v digitalni obliki v .doc, .odt ali .pdf formatu;
  • skice kolekcije.

Dokumentacija se odda v digitalni obliki prek navadne ali elektronske pošte na sledeči način:

  1. ustvarite štiri mape nato
  2. v vsako od njih shranite določen sklop dokumentacije (CV, mood board, predstavitveno besedilo, skice kolekcije) ter jo po tem istem sklopu poimenujete (npr: ustvari mapo z imenom “skice kolekcije” in vanjo shrani skice kolekcije).

Datoteke z dokumentacijo oddate shranjeno na USB ključku, CD-ju ali DVD-ju pošljete na naslov Center mladih Koper (Javni zavod Center mladih Koper), Gregorčičeva 4, 6000 Koper.– s pripisom: “ Natečaj za mlade oblikovalce“. Rok oddaje je 20. avgust 2018 (velja poštni žig). Na ključek, CD oziroma DVD napišite svoje ime in priimek. Poleg medija z dokumentacijo pošljite tudi podatke o avtorju (ime, priimek, naslov, telefon, elektronska pošta). Organizator ne odgovarja za morebitno poškodbo medija poslanega prek pošte. Preko elektronske pošte dokumentacijo oddate tako, da elektronsko pošto z naslovom “Natečaj modno oblikovanje” pošljete na naslov info@mladi-koper.si. Elektronska pošta naj vsebuje podatke o avtorju (ime, priimek, naslov, telefon). Datoteke z dokumentacijo stisnite v .rar ali . zip format in jo oddajte v priponki. Veljavna je elektronska pošta prispela do 24. ure 20. avgusta 2018. Dodatne informacije lahko dobite preko maila info@mladi-koper.si. Organizator si pridržuje pravico do sprememb, če presodi da so potrebne.

Pravila in pogoji

1.Splošne določbe
Organizator natečaja je Center mladih Koper (Javni zavod Center mladih Koper), Gregorčičeva 4, 6000 Koper.

2.Trajanje
Natečaj poteka med 5. junijem in 20. avgustom 2018.

3.Namen natečaja
Namen natečaja je aktivacija mladih modnih ustvarjalcev za zasnovo ter produkcijo oblikovalskih rešitev. S tem se odpira prostor za razvoj celotnega ekosistema modne industrije ter priložnost za še neuveljavljene oblikovalce, da svoje delo predstavijo širši modni srenji, medijem in kupcem.

4.Možnost za sodelovanje
Na natečaju lahko sodelujejo študenti in/ali diplomanti oblikovalskih šol in akademij in tudi vsi drugi modni oblikovalci, ki delujejo v Sloveniji.  

Ekipa strokovnjakov bo ocenila kolekcije izbranih oblikovalcev ter izbrala skupino najbolj perspektivnih posameznikov, ki bodo s svojimi idejami, uvidom in ustvarjalnim duhom pritegnili njihovo pozornost. Kosi izbranih oblikovalcev bodo predstavljeni na modnem dogodku 21. septembra v Kopru.

5.Strokovna žirija
Nataša Peršuh, NTF
Elena Fajt, NTF
Sašo Radovič, programski direktor MBFWLJ
Lorella Flego, novinarka
Petra Windschnurer, urednica revija Elle
Metka Kejžar, predstavnica Mercedes-Benz

6.Izbor
Strokovna komisija bo izbrala zmagovalno delo, opcijsko pa podelila tudi dve priznanji žirije. Kriteriji za izbor zmagovalnega dela so: interpretacija teme natečaja, kreativnost, individualnost, pogum, močna osebna nota, zgodba v ozadju, aktualnost, izvedbena dovršenost in možnost adaptacije izbranih kosov za industrijsko proizvodnjo v večji seriji.

7.Usmeritev za sodelujoče v natečaju
Identiteta oblikovane silhuete za razstavo naj bo sodobna, vizionarska, inovativna, z veliko mero osebne note in drznosti v oblikovanju. Razstavni kosi, ki jih mora bit vsaj pet, so lahko unikatni oz. posebej izdelani za namen natečaja ali so del obstoječih kolekcij. Kot rezultat pričakujemo celostno oblikovalsko rešitev z visoko dodano vrednostjo.

8.Nagrada
Avtor zmagovalnega dela bo nagrajen s priznanjem strokovne žirije ter denarno nagrado v vrednosti 700,00 evrov bruto.  Akontacijo dohodnine plača organizator. Nagrada bo izplačana v 60 dneh po javni razglasitvi zmagovalnega dela.

9.Odgovornosti in pravice iz vsebine prijavljenih del
Sodelujoči je v celoti odgovoren za oddano delo in kakovost izdelka. Sodelujoči se zavezuje, da ne bo v nobenem primeru posredoval v objavo vsebin:

  • ki bodo vsebovale kakršnekoli druge podrobnosti, zaradi katerih ali na podlagi katerih bi bile lahko prizadete katerekoli pravice tretjih oseb;
  • ki bi lahko povzročile kakršnokoli škodo ali bile v nasprotju z veljavno zakonodajo, predpisi in moralo.



Zanimivo /povezane novice