Interesne dejavnosti
ponedeljek, 19. november 2018

Nasilje obstaja! Kaj sedaj?

Brezplačen seminar ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami.

Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS), Društvo naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM) in Študentska organizacija Univerze na Primorske (ŠOUP) ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami organizirajo brezplačen seminar »Nasilje obstaja! Kaj sedaj?«.

"Z dogodkom želimo opozoriti na nasilje, ki se dogaja okoli nas, ter žrtve nasilja z delavnico samoobrambe opolnomočiti v boju proti nasilju," sporoča Ana Kocjančič, koordinator vsebin univerzitetnega športa UŠZP in dodaja, da so žrtve nasilje tako ženske kot moški vseh starosti, zato je tečaj namenjen obema spoloma.

Seminar bo potekal v prostorih Študentskega centra Univerze na Primorskem v četrtek, 29. novembra 2018, s pričetkom ob 18. uri.

Nasilje v družini in nasilje zaradi spola je resen problem; ena od štirih žensk ima v svojem življenju izkušnjo/izkušnje nasilja v družini. Negativne posledice doživljanja nasilja se kažejo na biološki, psihološki in socialni ravni posameznikovega funkcioniranja. 

Pri prepoznavanju opozorilnih znakov nasilja v družini ima ključno vlogo ožje in širše socialno okolje, katere je žrtev del. Zaradi vseh prej naštetih posledic, se žrtve nasilja pogosto umikajo iz socialnih mrež. Stiska se pa s tem le povečuje. Iz tega razloga je odgovornost na posameznikih in družbi kot celoti, da se na nasilje odzove in nudi pomoč žrtvam nasilja v okviru svojih pristojnostih in zmožnostih. 

Najprej predavanje, nato delavnica samoobrambe

Program seminarja se bo pričel ob 18. uri s predavanjem »Ali prepoznamo nasilje?«

Predavanje bo vodila Nikolina Jeretič, magistrica biopsihologije in strokovna vodja PRIMSS, ki je del nacionalne mreže prvih točk pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola.

»Na Primorskem svetovalnem središču (PRIMSS) zagovarjamo ničelno toleranco do vseh oblik fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskem nasilja in žrtvam nasilja nudimo ustrezno podporo in pomoč,« sporoča Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

Predavanju ob 19. uri sledi delavnica samoobrambe, v izvedbi Društva naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM) v telovadnici Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio.

Udeleženci delavnice samoobrambe bodo seznanjeni s pomenom pravilnega ravnanja v različnih konfliktnih situacijah. Seznanjeni bodo o učinkovitosti in uporabnosti lastnega telesa v vlogi glavnega orodja pri samoobrambi na naraven in spontan način ter kako dane reakcije lahko uporabimo v stresnih primerih. Učili se bomo osnovne položaje, udarce ter načine kako varovati sebe in lasten (intimni) prostor z izredno preprostimi, učinkovitimi in uporabnimi tehnikami. Seminar bo vodil Aljoša Gorup, glavni inštruktor Društva naprednih obrambno – borilnih metod z asistenti.

Prijava na brezplačni seminar ni obvezna je pa zaželjena preko elektronske pošte prijave@uszp.si do srede, 28. novembra 2018. Dogodek je odprt za širšo javnost. Število mest omejeno! 

Facebook dogodek: Klik


Zanimivo /povezane novice