Splošno
nedelja, 20. december 2020

Mladi nočemo miloščine

Naj se nas obravnava enako!

Študentska organizacija Slovenije ob sprejemu PKP 7 vladi sporoča, da mladi ne potrebujejo miloščine, ampak sistemske rešitve, ki so ključne za prihodnost generacije.

Vlada RS je 19. decembra potrdila predlog sedmega protikoronskega zakona, v katerem je študentom, enako kot marca, namenila enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je že marca opozarjala, da je takšen ukrep nesorazmeren, glede na vpliv epidemije na študentsko in dijaško populacijo. Vseeno je ta ukrep podprla in pričakovala, da bo to le eden izmed mnogih, ki bo namenjen mladim v prihajajočih mesecih. 

ŠOS je v času od razglasitve epidemije marca letos Vladi RS v sprejem predlagal 39 ukrepov, ki bi študentom in njihovim družinam olajšali čas epidemije. S strani pristojnih ministrstev je le redko prejel odziv; ta je bil praviloma negativen. Tudi za PKP 7 so vsem pristojnim ministrstvom poslali 17 ključnih predlogov za ureditev položaja študentov in mladih. Odziva ni bilo, so pa iz medijev izvedeli, da je vlada študentom v PKP 7 ponovno namenila le 150 evrov. 

ŠOS opozarja, da je ponovitev tega ukrepa in ignoranca resničnih problemov, s katerimi se sooča ta generacija, očiten znak, da je ta vlada izgubila stik z realnostjo, v kateri zaradi epidemije živijo mladi. Izogibanje številnim pozivom za srečanja in sklica ustreznih organov, kjer bi Vlada RS skupaj s predstavniki mladih našla ustrezne rešitve, še dodatno kaže na to, da tej vladi ni mar za mlade. 

Potrebni so sistemski in ne enkratni ukrepi, saj tudi epidemija ni enkraten pojav. Študenti so v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela. Obseg opravljenega študentskega dela se je v letu 2020 znižal za okoli 30 %, s čimer se je bruto prihodek dijakom in študentom zmanjšal za 75 milijonov EUR. Glede na to, da so od študentskega dela najbolj odvisni študenti z visokimi stroški študija (izredni in tuji študenti, študenti, ki imajo visoke stroške najemnin in študenti, ki preživljajo lastno družino), je vsak tretji študent soočen s tveganjem, da bo študij moral prekiniti.

Klemen Peran, predsednik ŠOS:Dodatek je začetek, je pa absurdno nizek. Vladi očitno matematika ne gre najbolje, študenti smo v tem letu izgubili več kot 75 milijonov € preko študentskega dela, 10 milijonov € manj je namenjenih za štipendije, izgubili smo vsaj 3 milijone € pri študentski prehrani, vsako leto bomo izgubili več kot 2 milijona za izvajanje obštudijskih dejavnosti za študente, Vlada RS pa nam že drugič letos nameni ukrep dodatka 150€, ki državo stane okoli 8 milijonov €. Pravično bi bilo, da študente obravnava podobno kot druge skupine in jim nameni več finančnih ukrepov, tisti študenti, ki so utrpeli večji padec prihodkov bi morali dobiti veliko več kot 150€. Predlagali smo, in to še vedno zagovarjamo, da bi morali študenti, ki si ne morejo privoščiti nakupa računalniške opreme, prejeti 600€ subvencije, isto predlagamo tudi za učence in dijake. Odgovor na naše predloge še vedno čakamo... Vladi sporočam: začnite nas jemati resno!

Zanimivo /povezane novice