Sociala
sreda, 30. september 2020

Mi častimo, častiš tudi ti?

Krvodajalska akcija “Častim ½ litra” bo potekala prilagojeno

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in PreProstoVoljni v okviru vseslovenske študentske krvodajalske akcije pod sloganom »Častim 1/2 litra!« vabi na krvodajalsko akcijo na Primorskem. 

Letošnja akcija se bo izvedla prilagojeno, skladno z ukrepi za preprečevanje prenosa SARS-CoV-2.

Na Primorskem bo kri možno darovati od 5. do 9. oktobra 2020 v Splošni bolnišnici Izola (Center za transfuzijsko dejavnost).

Za udeležbo na akciji se je obvezno potrebno preko telefona PREDHODNO NAROČITI na odvzem krvi. Po prijavi boste prejeli sms vabilo, v katerem boste naprošeni za povratni klic, da zdravstveno osebje preveri vaše pogoje (ustreznost) in da individualno uskladite termin prihoda. 

Naročanje na odvzem: (05) 660 62 39

Urnik odvzemov:

  • Torek: 7.30 - 11.00
  • Četrtek: 7.30 - 11.00 
  • Petek: 7.30 - 11.00

"Letošnje leto predstavlja velik izziv v vseh vidikih naših življenj, zato je še toliko bolj pomembno, da si pomagamo. Darovanje krvi rešuje življenja, zato vas vabimo, da skupaj častimo kri tudi letos," na akcijo skupine PreProstoVoljni vabi vodja projekta na Primorskem Tamara Crnjac.

Kdo je primeren za odvzem krvi?

Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino sporoča: “Zaloge krvi so nizke, vendar takšne, da z njimi pokrivamo potrebe po krvi. Zaloge sprotno in skrbno spremljamo – tako prihod krvodajalcev kot tudi izdajo krvi. Transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočamo varno okolje in varen odvzem krvi.

Trenutno niste primerni za darovanje krvi:

  • če ste v zadnjih 14 -ih dneh bili v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav,
  • če imate prehlad, kašljate in kihate,
  • imate povišano telesno temperaturo,
  • prebolevate nalezljivo bolezen,
  • ste bili v stiku z obolelo osebo,
  • ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

Za dodatne informacije lahko pokličete neposredno na +386 51 389 325 (Zavod RS za transfuzijsko medicino). 

Častim 1/2 litra!

Krvodajalsko akcijo organizira Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov, Zveze študentskih klubov Slovenije, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

V letošnjih akcijah se bodo študenti osredotočili na informiranje mladih krvodajalcev glede vpisa v seznam rednih krvodajalcev in uporabe aplikacije Daruj Kri (Android ali iOS) ter možnosti darovanja kostnega mozga.

Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper.