APZ UP
sreda, 19. oktober 2022

Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe Sinfonic voices

DAJ PREDRAMI SE, PREDRAMI

V soboto, 22.10.2022 ob 19.30, bo v dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru zazvenel ponovno vokalno-instrumentalni koncert, ki ga bodo sooblikovali pevski solisti EVA ČESEN - sopran, SARA OGNJANOVIČ - sopran, ŽIGA ČOPI - tenor in MARTIN KOZJEK – bariton skupaj z SLOVENSKIM GODALNIM SEKSTETOM v sestavi Tim Skalar Demšar (violina) k.g., Vid Sajovic (violina), Nejc Mikolič (viola), Katarina Kozjek (violončelo), Miha Firšt (kontrabas) k.g in  Mateja Jelenc Arnšek – klavir, orgle ter GORENJSKIM PROJEKTNIM ZBOROM pod vodstvom dirigentke EVE JELENC DROZG.

Poleg dveh del klasičnega repertoarja Maše Franza Scumberta in Laudate Dominum Wolfganga Amadeusa Mozarta, bodo zazveneli prav za to priložnost in zasedbo insrumentirani samospevi Benjamina Ipavca in Antona Schwaba.

Vstop na koncert je prost. Vabljeni!

Program

Franz Schubert (1797 – 1828)
MAŠA v G-duru, D 167 (liturgično besedilo)

  • Kyrie
  • Gloria
  • Credo
  • Sanctus
  • Agnus Dei

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) LAUDATE DOMINUM
(svetopisemsko besedilo v latinščini: Psalm 116 : 1-2)

*** 

Benjamin Ipavec (1829 – 1908)
ČE NA POLJANE ROSA PADE*
(Josip Murn)

Benjamin Ipavec (1829 – 1908)
MAK ŽARI*
(Cvetko Golar)

Benjamin Ipavec (1829 – 1908)
V SPOMINSKO KNJIGO*
(Vojeslav Mole)

Benjamin Ipavec (1829 – 1908)
DIVJA ROŽA IN BRŠLJAN*
(Julius Rodenberg)

Anton Schwab (1868 – 1938)
ZLATA KANGLICA* (Oton Župančič)

Anton Schwab (1868 – 1938)
DOBRO JUTRO** (Oton Župančič)

* priredba Nejc Mikolič
**priredba Jože Gašperšič / Nejc Mikolič

BIOGRAFIJE NASTOPAJOČIH 

Eva Česen
Sara Ognjanovič
Žiga Čopi
Martin Kozjek
Eva Jelenc Drozg

Eva Česen (*2004) 

prihaja iz Dobrepolja. Z glasbo se ukvarja že od zgodnjih otroških let. Svojo pevsko pot je začela v Glasbeni šoli Grosuplje pod mentorstvom prof. Polone Kopač Trontelj, sedaj pa jo nadaljuje kot dijakinja 3. letnika na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Vasle. 

Uspešno je sodelovala na več tekmovanjih-je prejemnica 2. nagrade na Temsig 2019 in 3. nagrade na Temsig 2022, 3. nagrade na IMMCC 2020, Maribor, 2. nagrade na Aegis Carminis 2021, Koper, poleg tega je še prvonagrajenka letošnjega mednarodnega tekmovanja Lazar Jovanovič, Beograd, Srbija. Nastopila je že na odru SNG Opera in balet Ljubljana kot drugi deček v predstavi Čarobna piščal.

V petju je našla svojo strast in priložnost za izražanje ter edinstven pogled na življenje, ki ga odpira glasba. 

Sara Ognjanovič (*2002) 

je svojo glasbeno pot začela z igranjem klavirja v razredu Tatjane Šporar Bratuž in končala 8 let nižje glasbene šole. Trenutno obiskuje 4. razred petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorici Tatjani Vasle. Za njo je nekaj uspešnih javnih nastopov, med drugim je nastopila v SNG Opera in balet Ljubljana kot tretji deček v predstavi Čarobna piščal. Z velikim uspehom se je v letošnjem letu udeležila tudi dveh mednarodnih tekmovanj (Zagreb Music Competition, Hrvaška in Lazar Jovanović, Beograd, Srbija), kjer je prejela dve prvi nagradi.

Žiga Čopi (*2002) 

je vsestranski glasbenik, deluje kot multi-inštrumentalist, pevec in skladatelj. Na Glasbeni šoli Koper se je učil igranja na violino, kitaro in kontrabas. Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Koper, kjer je leta 2021 maturiral iz kitare. Spoznavanje zmožnosti in širine glasbenega ustvarjanja so v njem spodbudili željo po nadaljnjem delovanju na področju skladateljske dejavnosti in od jeseni 2021 je študent kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Uroša Rojka. Pevsko se je najprej razvijal v Otroškem in Mladinskem zboru GŠ Koper in nato v mešanih zborih APZ Univerze na Primorskem in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je učenec solopetja pri prof. Editi Garčević Koželj. Leta 2021 je na Mednarodnem tekmovanju IMMCC Maribor prejel 1. nagrado in zlato plaketo, prav tako je leta 2022 na državnem tekmovanju Temsig prejel 2. nagrado in zlato plaketo.

Martin Kozjek (*1999) 

je s poukom glasbe začel kot trobentač v GŠ Domžale, s petjem pa pri prof. Tatjani Vasle na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, študij pa nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa. 

Je prvonagrajenec tekmovanja Temsig leta 2019 in tudi prejemnik 1. nagrade na tekmovanju Aegis Carminis 2021 v Kopru.

Kot solist je nastopil z Domžalskim simfoničnim orkestrom in Pihalno godbo Domžale, sicer pa kot solist redno koncertira doma in v tujini ter sodeluje s priznanimi zborovskimi sestavi kot so Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Zbor Slovenske filharmonije in Vokalna skupina Vikra. 

Komorna zasedba Slovenski godalni sekstet (SGS) 

deluje od septembra leta 2017, ko so se sodelujoči glasbeniki v gesti spoštovanja in poklona v spomin delovanju prof. Tomaža Lorenza pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske zbrali v Mestnem muzeju v Ljubljani na koncertu, iz katerega je od tedaj zrastlo kar tradicionalno muziciranje v ciklu “Jesenskih serenad”. Zaradi preteklih uspehov in vzajemnega interesa do skupnega muziciranja se je formirala stalna zasedba v sestavi: Ana Dolžan in Vid Sajovic na violini, Nejc Mikolič in Anuša Plesničar na violi ter Izak Hudnik in Katarina Kozjek na violončelu. Člani Slovenskega godalnega seksteta so se izobraževali tako doma kot na tujem (Ljubljana, Dunaj, Detmold, Rotterdam, Zürich, Salzburg) in se poleg komorne igre redno udejstvujejo tudi v orkestrski (Orkester Slovenske filharmonije, KSO Celovec, Simfonični orkester RTV Slovenija) in pedagoški (Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, GŠ Škofja Loka, GŠ Kranj) praksi, s svojim delom pa posegajo celo v raziskovalna polja filozofije in muzikologije.

Komorna zasedba Slovenski godalni sekstet (SGS)

Gorenjski projektni zbor 

je nastal v letu 2022 prav za ta projekt. Sestavljajo ga izkušeni zborovski pevci, ki so bili ali so člani KD Vox Carniola z Jesenic, Canticum Novum z Zasipa, Gorenjskega okteta in še nekaterih drugih gorenjskih zborov.

Gorenjski projektni zbor

Eva Jelenc Drozg 

je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri red. prof. Andreju Grafenauerju z odliko diplomirala kot kitaristka leta 2003, dve leti kasneje pa je zaključila tudi podiplomski specialistični študij. V času šolanja je prejela več odličnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Po zaključenem študiju ji je Akademija za glasbo v Ljubljani podelila Prešernovo nagrado za koncertne dosežke, Občina Radovljica pa nagrado za študente odličnjake. Leta 2003 se je zaposlila na Glasbeni šoli Koper in umetniški gimnaziji Koper, od 2008 do 2022 je bila pedagoginja na Glasbeni šoli Jesenice, od leta 2022 pa ima zasebno glasbeno šolo Prepevaj.si. Na Glasbeni šoli Koper ima zaključeno nižjo in višjo stopnjo iz francoskega roga pri Justinu Felicijanu in petja pri Tanji Grlica. Preko Zveze slovenskih godb je zaključila večletno dirigentsko šolo pod mentorstvom nizozemskega dirigenta Jana Cobra. Leta 2016 je v Valenciji uspešno opravila pedagoško diplomo za pedagoški sistem po principih Edgarja Willemsa. Ves čas je aktivna v vodah ljubiteljske kulture ( MePZ Kropa, Koledva Kropa, Pihalni orkester Lesce, MePZ Obala Koper, Godbeno društvo Prosek, APZ Univerze na Primorskem). Trenutno vodi Gorenjski oktet. Tudi kot dirigentka je prejemnica več nagrad doma in v tujini.


Zanimivo /povezane novice

zvoki amerike
17.05.2024

SIMFONIC VOICES: Zvoki Amerike

Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe 0b 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na...

ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi