APZ UP
četrtek, 21. junij 2018

Letni koncert APZ UP: S sabo prinašam življenje od nekdaj

14. letni koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v nedeljo, 1. julija 2018, ob 19. uri vabi na slavnostni letni koncert ob 14. obletnici delovanja v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru z naslovom “S sabo prinašam življenje od nekdaj”. 

"Zbor se bo pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija in asistentov dirigenta Andreje Tomažič Hrvatin in Luke Vetriha predstavil z izborom stilno in žanrsko raznolikega programa. Izvedene bodo številne novosti, izmed katerih bodo nekatera dela priča svoji krstni izvedbi," napoveduje predsednik APZ UP Martin Martin Marchesich.

V prvem delu koncerta bodo pozornost namenili enemu najvidnejših skladateljev vokalne glasbe Pavletu Merkùju, čigar koncert ob 90. obletnici rojstva je letos organiziral APZ UP. V nadaljevanju bo sledil del Steinbergove liturgije, kjer je skladatelj na svoj način ozvočil stare pravoslavne napeve. Sledili bosta dve novi vokalno in tehnično zahtevni deli Črta Sojar-Voglarja napisani prav za APZ UP, kateri zbor pripravlja za sklep letošnje sezone. Missa "Pro Juventute" mladega skladatelja Tineta Beca je doživela krstno izvedbo konec prejšnjega leta in je od tedaj vselej požela izvrstne kritike in zanimanje tujih izvajalcev. 

V drugem delu koncerta se bo zbor iz duhovnosti obrnil k naši nacionalni identiteti, zapečateni v ljudski pesmi v priredbah slovenskih skladateljev, ki so ali ustvarjajo na tem področju. Za sklep je zbor povabil k sodelovanju mladega skladatelja Sama Volka, ki je za zbor priredil dve zimzeleni popevki, izboru pa je Vovk dodal še priredbo za mešani zbor skladbe Ta na Solbici, ki je z žensko različico prepričala žirijo na zborovski Evroviziji.

Mednarodni projekti zbora

APZ UP je bil lani povabljen, da sodeluje v projektu WestEastChord v okviru Erasmus+ programa skupaj z zborom "Armonija" iz Preveze (Grčija) in "Vassil Arnoudov" Sofija chamber choir (Bolgarija). Namen projekta je spoznavanje raznolike sakralne glasbe vzhoda in zahoda. 

Zbor bo na letnem koncertu predstavil del programa, vključenega na festival aprila v Sofiji, julija pa ga bo, kot demonstracijski zbor na mojsterskem tečaju za dirigente in nastopih v okviru festivala, predstavil v grški Prevezi.

Podpora zbora in donacija za orgle koprske stolnice

APZ UP deluje kot neprofitno društvo, ki se ponaša s statusom delovanja v javnem interesu, zato zboru vsak dodaten prispevek omogoča in olajšuje delovanje in obogatitev kulturnega dogajanja doma in v tujini. Pred in po koncertu bo moč kupiti vseh 7 zgoščenk zbora, koncertno dogajanje pa bo ponovno spremljal bogat srečelov. 

APZ UP letos pridružuje podpori projekta zbiranja sredstev za postavitev orgel v stolni cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Kopru, za kar bo na julijskih koncertih Mednarodnega festivala "Sancti Nazarij" (v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices), ki se je pričel s koncertom Bolgarskega zbora »VASSIL ARNAOUDOV« SOFIA CHAMBER CHOIR, omogočal donacijo prostovoljnih prispevkov.

V pričakovanju, da koncert obeležimo in počastimo tudi z vašim obiskom, vas lepo pozdravljamo in se vam vnaprej zahvaljujemo.

Lepo vabljeni!
Vstop prost.

Glavni pokrovitelji in soorganizatorji koncerta so Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Univerza na Primorskem in Mestna občina Koper, podprl pa ga je tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Medijska pokrovitelja koncerta sta Regional in Radio Capris. 
 

CV

APZ UP

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa  mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanje novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih: državno zborovsko tekmovanje Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in zlato v ženski zasedbi (2014), v dvanajsti sezoni (2016) pa je na omenjenem tekmovanju zbor pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana prejel srebrno plaketo (2016) v mešani zasedbi. Na regijskem tekmovanju v Postojni je APZ UP prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana). Več prvih mest in zlatih plaket je dosegel tudi na mednarodnih tekmovanjih (Krakow - 2017, Paralia – 2016 in Herceg Novi – 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry – 2014, Istanbul – 2014, Prijedor – 2013, Milazzo – 2013, Split – 2012, Vilna – 2012, Ohrid – 2011, Cantonigròs – 2011, Varna – 2008, Prèveza – 2006 pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija), v vseh teh letih pa je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

V svojem več kot 10-letnem obdobju delovanja je izdal že sedem zgoščenk. V letu 2014 peta izdana zgoščenka Tebepojem predstavlja inovativno vsebino skladb primorskih skladateljev s sakralno-pravoslavno vsebino, pri čemer je pomembno vedeti, da je edina zgoščenka s tovrstno glasbo v Sloveniji. Šesta zgoščenka Sonority je darilo pevcem APZ UP ob njihovi 10. obletnici delovanja in skupek posnetkov skladb zadnjih dveh, za zbor zelo uspešnih sezon. Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor izvedel prvič, nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih, in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Sedma zgoščenkaFantazije, izdana ob koncu leta 2014, je prva avtorska zgoščenka enega najbolj izvajanih avtorjev najmlajše skladateljske generacije v slovenskem prostoru in APZ-jevca, Andreja Makorja. Zgoščenka ni le cvetober skladb enega trenutno najbolj iskanih zborovskih skladateljev v Sloveniji, temveč je hkrati tudi celostna predstavitev zasedb na Obali (Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, Mešani pevski zbor Gimnazije Koper, Mešani pevski zbor Obala in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem).

DIRIGENT APZ UP

AMBROŽ ČOPI (1973) se je rodil v Bovcu. Po končani Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je vpisal študij kompozicije in klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1996 je diplomiral iz kompozicije v razredu Daneta Škerla, podiplomski študij pa je zaključil v razredu Uroša Rojka. Prva znanja iz vokalne glasbe je kot asistent dirigenta Stojana Kureta pridobival pri APZ Tone Tomšič v Ljubljani in kot pevec Komornega zbora Ave, petje pa je izpopolnjeval pri Marjanu Trčku na Glasbeni šoli Vič-Rudnik v Ljubljani. Njegove skladbe so bile še v času študija nagrajene na različnih skladateljskih natečajih. Predstavljene so na avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič) ter na različnih zgoščenkah domačih ter tujih zborov. Izdane so pri založbah Astrum, Ed. DSS in Sulasol.

Za svoje dosežke je Ambrož Čopi v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995, dve leti pozneje pa Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in priznanje občine Bovec. Leta 2009 je za dosežke z APZ UP prejel zlato plaketo Univerze na Primorskem. Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper mu je leta 2014 za izjemne dosežke podelila zlato plaketo, Mestna občina Koper priznanje z veliko plaketo, Javni sklad Republike Slovenije za ljubiteljske kulturne dejavnosti pa Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju.

Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Istega leta je za izjemne dosežke za obdobje zadnjih dveh let prejel najprestižnejšo nacionalno priznanje – nagrado Prešernovega sklada.

Od leta 1999 poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, vodi zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010–), Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (2004–2014, 2016–), vodil pa je tudi Komorni orkester Vladimir Lovec (2005–2007). Z velikimi uspehi je vodil Komorni zbor Iskra Bovec (1992–2001), Komorni zbor Nova Gorica (1998–2004), MePZ Obala Koper (1998–2007) in MeMPZ Gimnazije Koper (1999–2002, 2007–2013). Z omenjenimi zbori je prejel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter enaindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat je bil tudi nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja.

Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

ASISTENTA DIRIGENTA APZ UP

ANDREJA TOMAŽIČ HRVATIN (1985) je učiteljica, glasbenica in zborovodkinja, doma iz Povžan. Svojo glasbeno pot je začela z učenjem klavirja pri Nadji Oblak na Glasbeni šoli Sežana. Po splošni gimnaziji v Sežani je vpisala študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer je z odliko diplomirala iz glasbene didaktike pri dr. Mirku Slosarju. Med študijem je vzporedno dokončala srednjo glasbeno šolo iz petja pri prof. Tanji Grlica na umetniški gimnaziji v Kopru, leta 2016 pa zaključila študij zborovskega dirigiranja in vokalne kompozicije na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Dirigiranje je študirala pri Adrianu Martinolliju, kompozicijo pa pri Marcu Sofianopulu, Stefanu Bellonu in Fabiu Niederju. Svoje znanje izpopolnjuje na tečajih in seminarjih, ki jih vodijo priznani skladatelji in dirigenti (Ambrož Čopi, Stojan Kuret, Marko Vatovec, Sigmund Thorp, Georg Grün …). Je asistentka Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (2007–2014, 2016–), umetniška vodja Vokalne skupine Karina (2012–), zborovodkinja MoPZ Slavnik (2004–) in MePZ Sežana (2013–) ter asistentka Komornega zbora Aegida (2015–). Kot dirigentka in pevka občasno sodeluje tudi z drugimi zbori. V domači občini sodeluje v odborih za pripravo kulturnih prireditev in je članica sveta JSKD OI Sežana. V letu 2016 je napisala knjigo z naslovom Pesmi in pevska tradicija v občini Hrpelje - Kozina. Z APZ UP je na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov in malih skupin prejela zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe. V letu 2011 ji je Zveza kulturnih organizacij Koper podelila srebrno plaketo.

LUKA VETRIH (1993) se je z glasbo začel ukvarjati v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini, kjer je končal šest let klavirja pri prof. Davidu Trebižanu ter šest let solo petja pri prof. Katarini Perger Vodnjov, pri kateri je v Sloveniji in tujini dosegel tudi več zlatih in srebrnih priznanj. Z zborovsko glasbo se je prvič srečal v domači vasi pri Moškem pevskem zboru Napev iz Batuj, katerega prvi zborovodja je bil Marko Vetrih, nato Matjaž Remec. Po končani nižji glasbeni iz solo petja se je leta 2015 vpisal na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani (KGBL). Prvi letnik je obiskoval pri prof. Marjanu Trčku, trenutno pa šolanje nadaljuje pri prof. Janku Volčanšku. Na šoli obiskuje tudi Komorni zbor KGBL pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki ga je v sezoni 2016/17 povabil k Akademskemu pevskemu zboru Univerze na Primorskem (APZ UP). V 13. sezoni delovanja zbora je prevzel mesto asistenta/korepetitorja. Pri APZ UP si trenutno nabira dodatna znanja in izkušnje na področju vokalne glasbe, te pa prenaša na domači zbor MOPZ Napev, ki ga je prevzel v sezoni 2016/17.