APZ UP
torek, 04. december 2018

Ledeni utrinki

Koncert Komornega zbora Grgar ob izdaji nove zgoščenke v okviru cikla Simfonic voices.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vas to nedeljo vabi na prvega izmed treh decembrskih koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

Nastop v Kopru bo zadnji samostojni koncert Komornega zbora Grgar, Nova Gorica (KZ Grgar), pod vodstvom dirigentov Andreja Filipiča in Janija Klančiča v letošnjem letu oziroma zadnji promocijski koncert njihove novo izdane zgoščenke »Ledeni utrinki«. Zagotovo ne gre zamuditi koncerta, kjer boste doživeli izvedbo skladb iz zgoščenke v živo.

Spored koncerta »Ledeni utrinki« obsega sakralna in posvetna vokalna dela skladateljev 20. in 21. stoletja s koreninami v baltskih in skandinavskih državah, prav posebno mesto v sporedu pa zasedajo priredbe norveških ljudskih skladb. Unikatno zbirko mojstrovin skandinavskih in baltskih skladateljev v interpretaciji KZ Grgar si bo možno po koncertu tudi zagotoviti.

Koncert bo v nedeljo, 9. decembra 2018, ob 19.30 v galeriji Frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru.

Več informacij o samem koncertu je najti tudi na Facebook dogodku/strani APZ UP tukaj.

Vstop na koncert je prost, z vašim prostovoljnim darom pa boste podprli in omogočili izvedbo cikla tudi v prihodnje. Lepo vabljeni! 

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

LEDENI UTRINKI

Utrinek, tako lep, a tako kratek.

Veliko let je tlela želja ujeti številne nepozabne utrinke skupnega pevskega poustvarjanja Komornega zbora Grgar, Nova Gorica. Danes je končno pred nami. Naša prva zgoščenka. Dvanajst skladb, dvanajst ujetih utrinkov.

Glede na več kot 12-letno ustvarjanje in številne prve izvedbe novitet bi zgoščenka gotovo morala imeti že nekaj predhodnic. Mogoče ni bilo dovolj samozavesti, prave priložnosti, sinergije ali volje, da bi se to zgodilo. S projektom »Ledeni utrinki« je želja dozorela in se uresničila.

Na zgoščenki so svoje mesto našle skladbe preteklih pevskih sezon. Pridružile so se jim tiste, ki jih je zbor z Janijem naštudiral za prej omenjeni projekt, in naše najnovejše skladbe. Tako je pred nami verodostojen zapis trenutnega poustvarjalnega nivoja zasedbe, ki je plod večletnega vztrajnega dela in postopne rasti tako zasedbe kot tudi obeh zborovodij.

Izdelek, ki je v vaših rokah, naj bo poklon, ponos, trajen spomin, zahvala in predvsem spodbuda pevkam in pevcem našega zbora ter naši zvesti publiki in ljubiteljem zborovske pesmi, da bi skupaj doživeli še veliko lepega.

Pravijo, da utrinek izpolni željo. Ena se je (vsaj meni) z izidom gotovo izpolnila.

Še veliko lepih pevskih utrinkov in veliko izpolnjenih želja vam želim in kličem: Ubi Concordia, ibi Victoria! (Kjer je složnost, tam je zmaga.)

Andrej Filipič,
dirigent Komornega zbora Grgar, Nova Gorica

CV

Komorni zbor Grgar, Nova Gorica je bil ustanovljen kot Vokalna skupina Grgar leta 2006. Zbor od leta 2007 deluje v Novi Gorici in v svojih vrstah združuje pevke in pevce s širše Goriške. Sestav 25-30 pevk in pevcev od ustanovitve vodi zborovodja Andrej Filipič, od 2014 dalje pa tudi zborovodja Jani Klančič.
Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih stilnih obdobij, z naročili novih skladb skrbi za programsko svežino in spodbuja primorske ustvarjalce k bogatenju slovenskega zborovskega prostora. V času delovanja je naročil in izvedel več kot 15 novih zborovskih del, ki so na sporedih tudi najvidnejših slovenskih zborovskih sestavov.
Zbor koncertira v domačem okolju, po Sloveniji, na gostovanjih v tujini in sodeluje na zborovskih seminarjih in seminarjih vokalne tehnike (mentorji Stojan Kuret, Ambrož Čopi, Jerca Gregorc Bukovec, Nina Kompare Volasko, Julieta Kubik Habjanič, Monika Fele).
Komorni zbor Grgar, Nova Gorica je leta 2016 za svoje dosežke prejel tudi nagrado Mestne občine Nova Gorica.

DOSEŽKI ZBORA

  • 2008 Sozvočenja Primorske (Ljubezenski cikel - P. Quaggiato): nagrada za perspektivno zasedbo
  • 2009 Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb v Postojni: zlata plaketa
  • 2010 Sozvočenja Primorske (Pesmi naših non): nagrada za perspektivno zasedbo
  • 2011 Mednarodno zborovsko tekmovanje Slovakia Cantat Bratislava (SK): 2 zlati plaketi
  • 2012 Mednarodno zborovsko tekmovanje Dnevi duhovne glasbe Split (HR): obvezni program: 2. mesto - srebrna plaketa katedrale, prosti program: 1. mesto - zlata plaketa
  • 2013 Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb v Postojni: zlata plaketa in nagrada za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe
  • 2014 Mednarodno zborovsko tekmovanje Zadar (HR): 1. mesto, zlati križec opatice Ćike
  • 2016 Mednarodno zborovsko tekmovanje Lege Artis Tuzla (BIH): 1. nagrada in nagrada za najboljši zbor po izboru občinstva
  • 2017 Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb v Postojni: zlato priznanje z odliko ter posebni priznanji za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi in najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. stoletja do danes


CV-ja DIRIGENTOV

ANDREJ FILIPIČ (rojen leta 1983 v Šempetru pri Gorici), po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir strojništva, je osnovno glasbeno izobrazbo pridobival najprej individualno, nato pa na orglarski šoli v Novi Gorici. V dirigiranju se je izpopolnjeval pri maestru Marku Munihu, v vokalni glasbi pa pri prof. Nini Kompare Volasko.
Kot zborovski pevec je glasbene izkušnje pridobival v priznanih slovenskih zborih (Komorni zbor Nova Gorica, APZ Univerze na Primorskem) in drugih manjših pevskih skupinah. Sodeluje z različnimi priznanimi slovenskimi zborovodji in skladatelji (Stojan Kuret, Ambrož Čopi, Patrick Quaggiato).
Je soustanovitelj Vokalne skupine Grgar - predhodnice Komornega zbora Grgar, Nova Gorica, ki ga vodi od ustanovitve leta 2006.

JANI KLANČIČ (rojen leta 1993 v Šempetru pri Gorici) je prvi stik z glasbo dobil v domačem okolju, saj oba starša izhajata iz družin organistov in zborovodij. Nižjo glasbeno šolo iz klavirja je zaključil v podružnični glasbeni šoli v Šempetru pri Gorici, dodatni dve leti pouka orgel pa v Novi Gorici. Že kot osnovnošolec se je priključil Mešanemu pevskemu zboru Primož Trubar Nova Gorica, kmalu zatem pa tudi Fantovski pevski skupini Anton Klančič Miren pod vodstvom zborovodje Zdravka Klanjščka. V začetku sezone 2012/13 je pričel z vodenjem Moškega pevskega zbora iz Mirna, ki ga je uspešno vodil štiri leta. V sezoni 2014/15 se je kot korepetitor in asistent zborovodje priključil Komornemu zboru Grgar, Nova Gorica. Leta 2017 je zaključil študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, trenutno pa deluje kot zborovodja pri Komornem zboru Grgar, Nova Gorica. Sodeluje tudi z moškim oktetom Sotočje iz Črnič ter Vokalnim ansamblom Reunion.