Šport
torek, 19. marec 2019

Košarkarji UP priigrali vstopnico za polfinale

Mednarodno univerzitetno tekmovanje v Izraelu.

Prvi del tekmovanja na mednarodnem univerzitetnem tekmovanju v izraelskem Eilatu je za predstavnike UP zaključen. Naši športniki so poskušali po svojih najboljših močeh, nekoliko uspešnejši pa so bili košarkarji 3x3, ki so si zagotovili svoje mesto v polfinalu.

Prvi tekmovalni dan

Prvi dan tekmovanja je za naša odbojkarja (Jernej in Luka) bil ugoden, saj sta si na obeh odigranih tekmah prislužila zmagi. Prvo tekmo sta igrala proti študentoma iz Ort Braude College (Israel) in zmagala z rezultatom 25 : 8. Sledila je tekma proti Tel Aviv University (Israel), kjer sta zmago zabeležila z rezultatom 25 : 14. 

Jernej Pleša: »Danes dve tekme, dve zmage. Igrala sva proti domačinoma. V bistvu sva odigrala še boljše kot sva pričakovala. Ogledala sva si tudi ostale ekipe, so kar vrhunski pari igralcev, igrajo tudi na mednarodnem nivoju, tako da upam, da se malo kasneje tudi srečamo, pa da vidimo tudi proti tistim kje sva.«

Drugi tekmovalni dan

Drugi dan ni prinesel ravno željenih rezultatov, saj je v uigranost parov poseglo vetrovno vreme, ki žogo hitro in nepričakovano odnese drugam. Fanta pa ostajata motivirana in stremita k novim zmagam za boljšo končno razvrstitev.

Luka Šteblaj: »Drugi dan v Eilatu se začenja, midva pa sva s tekmami danes zaključila. Ni šlo vse po planu. Malo nama je nagajal veter, malo lastni servisi, lastna igra, ampak kaj hočeš, žoga je okrogla.«

Jernej Pleša: »Nekaj smole, bo pa boljše na naslednjem turnirju. Imava še tekme za razvrstitev, ampak to bova že.«

Dekleti (Tia in Manca) sta odigrali 3 tekme, od katerih sta morali na dveh tekmah priznati poraz. Z zmagovalnim nizom pa sta nadaljevali s tekmami za razvrstitve na spodnji polovici lestvice.

Na drugem športnem prizorišču pa so naši košarkarji takoj pokazali svojo formo, in tako vse tri tekme zabeležili z zmago. Prvo tekmo jim je nasproti stala ekipa iz Ort Braude College (Israel), ki so jo porazili z dvema košema razlike in zmago zaključili z rezultatom 7 : 5. Druga tekma je bila odigrana proti Ben Gurion University (Israel), katero so naši košarkarji zaključili še z večjo razliko v koših in sicer z 10 : 4. Tretja tekma se je odvijala proti Kiryat Ono College z zmago 11 : 3.

David Vac: »Začeli smo super, imeli smo 3 tekme, od tega smo 3 zmagali. Pokazali smo formo, lahko še izboljšamo, predvsem met in kombinatoriko. Met je kar težko stekel danes, ker smo prvič dejansko prišli v kontakt z žogo na tem območju in tudi igrišče je tako specifično. Sicer pa vse super, dvorana, tako da smo pokazali svojo kvaliteto in nadaljujemo samo še boljše.

Drugi dan tekmovanja so si fantje priigrali svojo vstopnico za polfinale, kjer jim bo vsaka naša misel in stisnjena pest vsekakor prišla prav, da uresničijo visoko zastavljene cilje in željo po medalji.

Da bi si malo bolje predstavljali razsežnost ASA iger lahko navedemo, da tekmovanje šteje približno 120 tujih in kar 1800 izraelskih športnikov, ki skupaj delijo to nepozabno izkušnjo ter sklepajo prijateljske vezi. V ta namen je seveda poskrbljeno tudi  za pester zabavno-spremljevalni program, odkrivanje mesta in okolice. Eilat se nahaja na jugu Izraela. Leži med Egiptovskim mestom Teba in Jordanskim mestom Akaba. Eilat se nahaja na severu Akapskega zaliva z izhodom na Rdeče morje. Kljub njegovi majhnosti je to zelo živahno mestece in je znano po tem, da se tja hodijo zabavat ljudje iz celega Izraela. Eilat je poln prestižnih hotelov, bogat z restavracijami, gostilnami in stojnicami z različno hrano, različnih cenovnih razredov, zato postaja vse pogostejši dopustniški cilj turistov.

Mesto je bilo ustanovljeno šele po izraelski vojni za neodvisnost leta 1949. Mlado mesto, ki pa se ponaša z bogato zgodovino. Najpomembnejša in starodavno znana znamenitost je Timna Valley, ki se nahaja le nekaj kilometrov stran. Arheološki ostanki grobov, rudnika bakra in templja, so preživeli 7000 let zgodovine. Eilat je bil pomembno pristaniško mesto v času helenistične dobe in bizantinskega obdobja. Ima ogromno turističnih zanimivosti, kot so Nacionalni park Timna (naravni park, s treh strani obdan z gorami, v njem stari rudniki bakra), Greben Delfinov –Dolphin reef Eilat (opazovanje delfinov v njihovem naravnem okolju), Rdeči kanjon- Red Canyon ( za ljubitelje trackinga), Tematski park King´s city,  Koralna plaža-Coral Beach, naravni park z najlepšo plažo, različnimi vrstami rib in čudovitimi koralami. Eilat se ponaša tudi z velikim observatorijem in akvarijem - Underwater Observatory Marine Park, ki leži na enem najlepših koralnih grebenov Rdečega morja.  

Vreme v Eilatu je zelo vroče, suho in vlažno zaradi bližine puščavi Negev in Sinaj. Temperature v poletnih mesecih segajo tudi preko 40 stopinj Celzija, pozimi pa nad 22 stopinj, medtem ko je povprečna količina padavin le 37 mm na leto

David Vac: V Eilatu se imamo res super, nad pričakovanji vse; nastanitev, hrana, zabava, pač prijateljsko. Res moram reči, da sem kar presenečen in sami superlativi do zdaj. Nimam kaj za reči negativnega, tako da se imamo res fenomenalno. Vreme je pra tako vrhunsko.