Šport
torek, 15. januar 2019

Koper bo postal mednarodni vaterpolo center

V letu 2019 številne aktivnosti v vaterpolu.

V letu 2019 nas čakajo številne aktivnosti, ki so povezane z vaterpolom. Ekipa VD Koper Primorska, v kateri je veliko študentov Univerze na Primorskem, bo najprej nadaljevala s tekmovanjem v mednarodni A2 Triglav vaterpolo ligi. Kmalu se bo kmalu se bo začelo tudi slovensko državno prvenstvo v vaterpolu, kjer bodo naši vaterpolisti po osvojenem pokalu Slovenije v vlogi prvega favorita za naslov prvakov.

Konec marca bo novi bazenski kompleks na Bonifiki gostil kvalifikacijski turnir skupine B za evropsko prvenstvo reprezentance U-15, kjer bodo poleg slovenske izbrane vrste nastopile še reprezentance Italije, Grčije, Romunije, Ukrajine in Malte.

Koprski vaterpolo klub bo nato sredi poletja pomagal Univerzitetni športni zvezi Primorske izpeljati prvo Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu, ki ga bo odprti bazen v Žusterni gostil med 21. in 27. julijem. 

»Poudaril bi naše aktivnosti, ki so povezane s študenti in s prvenstvom. Vendar bi radi tudi, da Koper postane center slovenskega vaterpola, pa tudi mednarodno prepoznaven - tako v državah nekdanje Jugoslavije in tudi širše,« pravi Blaž Čeklić, ki je sicer pomočnik rektorja Univerze na Primorskem in obenem direktor VD Koper Primorska.

Tik pred julijskim prvenstvom bi radi prvi v Kopru izpeljali tudi izjemno kakovosten mednarodni tabor za vaterpoliste. In to naj ne bi bil le klasičen poletni tabor za otroke, ampak bo šlo za tesno in resno strokovno sodelovanje z enim od velikanov svetovnega klubskega vaterpola - beograjskim Partizanom. O tem so že tekli pogovori s predsednikom VK Partizan Beograd nekdanjim odličnim vratarjem Aleksandrom Šoštarjem in z županom Novega Beograda, prav tako nekoč vrhunskim vaterpolistom, Aleksandrom Šapićem.

»Želeli bi, da bo ta v Kopru postal najmočnejši kamp na svetu. Sedaj v vaterpolu obstajajo mini-kampi in en večji kamp, v kateremu pa je v ospredju zabava in se organizira na primer zraven vodnih toboganov. Naš kamp pa bo povsem specializiran na vaterpolo. Sodelovali bomo s Partizanom in z Aleksandrom Šapićem, ki je bil en od najboljših napadalcev oziroma strelcev v zgodovini tega športa. Prav s to poletno šolo vaterpola se bo župan Novega Beograda tudi aktivno vrnil v vaterpolo,« je še povedal Blaž Čeklić.

Poleg tega velja omeniti tudi načrte o odprtju skupne športne trgovine v prostorih študentskega centra Koper, ki naj bi v nov uspešen skupni projekt povezala Univerzo na Primorskem, Vaterpolo društvo Koper Primorska in Košarkarski klub Sixt Primorska.