APZ UP
ponedeljek, 10. junij 2019

Jubilejni letni koncert APZ UP

15. letni koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v soboto, 15. junija 2019, ob 19.30 vabi na slavnostni letni koncert ob 15. obletnici delovanja v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. 

"Zbor se bo pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija in asistentov dirigenta Andreje Tomažič Hrvatin in Luke Vetriha predstavil z izborom stilno in žanrsko raznolikega programa. Ob 15. obletnici bodo predstavljene in izvedene številne novosti," napoveduje predsednica APZ UP Sanja Đukić.

Podrobneje o programu koncerta

"Program letnega koncerta predstavlja delec zborovega delovanja v tej sezoni. Vrsta novosti in nagrajenih skladb natečaja se povezuje v sklope, ki nas bodo s svojo muzikalnostjo in stilno kontrastnostjo vodili skozi prostor in čas," program koncerta povzema Ambož Čopi, dirigent in umetniški vodja APZ UP.

V prvem sklopu bo zbor s sakralno tematiko predstavil delo beneškega renesančnega mojstra Giovannia Gabrielia, ki mu sledi cikel manj poznanega avtorja iz obdobja romantike Alberta Beckerja. Becker v svojem ciklu uspešno združuje koralne napeve z romantično zvočnostjo in hkrati uporabo kontrapunktičnih principov iz obdobja baroka. 

Na Ribiškem trgu v Kopru so konec leta postavili sliko Marije, Ave, maris stella s silhueto Kopra v ozadju. Istočasno je zbor pripravljal sklop uglasbitev tega teksta, ki ga je predstavil na decembrskem koncertu. Dva mlada skladatelja Tine Bec in Matej Kastelic sta tudi pevsko povezana z zborom. Sodelovanje z njima je spletlo močne vezi, zato smo posebej ponosni, da njune skladbe lahko umestimo v repertoar zbora. Tokrat bosta zazveneli nagrajeni skladbi 1. natečaja za nove zborovske skladbe Aegis carminis.

Drugi del koncerta vpelje skladba To see a world švedskega skladatelja Sven-Davida Sandströma, ki mu sledi cikel Quatro Canzonette Profane Pavleta Merkùja. Teksti pesnika Dedenara na svojstven način opisujejo štiri elemente zemlje. Matej Kastelic to idejo nadgrajuje v ciklu Odmevi vesolja, kjer zemljo povezuje s soncem in vesoljem. Skladbe so napisane na njegova besedila in razmišljanja. Zbor bo zaključil sklop s prvimi izvedbami skladb Laudo vinum Cyrilla Schürcha in drugo nagrajene skladbe natečaja Aegis carminis Droben listek si mi dala Črta Sojarja Voglarja, s katerim je zbor sodeloval že lansko leto, ter ciklom Marjana Dovića. Skladbi Zeleni Jurij, ki jo je APZ UP uspešno predstavljal na koncertih in tekmovanjih, je avtor dodal še dve, Vse tičice lepo pojo in Pastirče mlado.

Ob jubileju tudi zgoščenka

Poleg predstavitve letnega dela zbora in proslave jubileja, bo APZ UP predstavil svojo novo zgoščenko LUX/LUČ. Na že osmi zgoščenki so predstavljena sakralna dela sodobnih slovenskih skladateljev (Tine Bec, Andrej Makor, Sojar Voglar Črt, Ambrož Čopi), napisana za APZ UP ali prvič izvedena v Sloveniji. Nakup zgoščenke bo omogočen pred in po letnem koncertu.

Lepo vabljeni!
Vstop prost.


Glavni pokrovitelji in soorganizatorji koncerta so Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Univerza na Primorskem in Mestna občina Koper, podprla pa sta ga tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper.
 

CV

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) 

Zbor deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse pa vse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanju novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, z neprofitno organizacijo kakovostnih koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices pa že 10 let pomembno sooblikuje kulturno ponudbo na Slovenski obali.

APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih: državno zborovsko tekmovanje Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno zlato v ženski zasedbi (2014), v dvanajsti sezoni (2016) pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana srebrno plaketo v mešani zasedbi. Na regijskem tekmovanju v Postojni je prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana). 

Več prvih mest in zlatih plaket je dosegel tudi na mednarodnih zborovskih tekmovanjih: Krakov (2017) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, Paralia (2016) in Herceg Novi (2015) pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry (2014), Istanbul (2014), Prijedor (2013), Milazzo (2013), Split (2012), Vilna (2012), Ohrid (2011), Cantonigròs (2011), Varna (2008), Prèveza (2006) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija). V vseh teh letih je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, v letu 2015 od Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper (ZKD MOK) srebrno plaketo in priznanje za izredne dosežke v preteklem letu, maja 2015 od Mestne občine Koper (MOK) in JSKD RS nagrado za desetletno uspešno delovanje, v istem letu plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu s strani Univerze na Primorskem (UP), leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine MOK in v letu 2012 zlato plaketo od ZKD MOK.

V svojem 15-letnem obdobju delovanja je Akademski pevski zbor UP izdal že sedem zgoščenk. Leta 2008 je izdal svojo prvo, APZ UP - v živo, s posnetki skladb v živo. Zbral jih je na koncertih v prvih treh letih ustvarjanja. Na naslednji, Mysterium, so izbrane skladbe četrte in pete sezone. Zgoščenka je bila izdana spomladi leta 2010. Sodelovanje z etno skupino Vruja je predstavljeno na zgoščenki Istriantico, četrta zgoščenka Mozaiki pa vsebuje izbrane skladbe koncertov in tekmovanj iz istega obdobja (2010–2012). V letu 2014 peta izdana zgoščenka Tebe pojem predstavlja inovativno vsebino skladb primorskih skladateljev s sakralno-pravoslavno vsebino, pri čemer je pomembno vedeti, da je edina zgoščenka s tovrstno glasbo v Sloveniji. Šesta zgoščenka Sonority je darilo pevcem APZ UP ob njihovi 10. obletnici delovanja in skupek posnetkov skladb dveh, za zbor zelo uspešnih, sezon (2012/2013 in 2013/2014). Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor izvedel prvič, nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih, in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Sedma zgoščenka Fantazije, izdana ob koncu leta 2014, je prva avtorska zgoščenka enega najbolj izvajanih avtorjev najmlajše skladateljske generacije v slovenskem prostoru in nekdanjega APZ-jevca, Andreja Makorja. Zgoščenka ni le cvetober skladb enega trenutno najbolj iskanih zborovskih skladateljev v Sloveniji, temveč je hkrati tudi celostna predstavitev zasedb na Obali (Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, Mešani pevski zbor Gimnazije Koper, Mešani pevski zbor Obala in APZ UP). V letošnjem letu zbor k omenjeni zbirki zgoščenk dodaja še osmo, ki so ji nadeli ime LUX (luč).


AMBROŽ ČOPI, dirigent in umetniški vodja APZ UP

AMBROŽ ČOPI je študiral kompozicijo pri Danetu Škerlu in Urošu Rojku. Za svoje dosežke je v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1997). Svoja prva znanja iz vokalne glasbe in dirigiranja je pridobil kot asistent dirigenta Stojana Kureta. Vodil je vrsto slovenskih zborov: Komorni zbor Nova Gorica, Mešani pevski zbor Obala, APZ Univerze na Primorskem, Komorni zbor KGBL itd. Z njimi je dosegel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter šestindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z APZ Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). 

Leta 2014 mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. 

Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole ter najprestižnejšo nacionalno priznanje, nagrado Prešernovega sklada. 

Njegove skladbe so predstavljene na štirih avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič). Izdane so pri založbah Astrum in Sulasol. 

Ambrož Čopi poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.


ANDREJA TOMAŽIČ HRVATIN, asistentka dirigenta APZ UP

ANDREJA TOMAŽIČ HRVATIN (1985) je učiteljica, glasbenica in zborovodkinja, doma iz Povžan. Svojo glasbeno pot je začela z učenjem klavirja pri Nadji Oblak na Glasbeni šoli Sežana. Po splošni gimnaziji v Sežani je vpisala študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer je z odliko diplomirala iz glasbene didaktike pri dr. Mirku Slosarju. Med študijem je vzporedno dokončala srednjo glasbeno šolo iz petja pri prof. Tanji Grlica na umetniški gimnaziji v Kopru, leta 2016 pa zaključila študij zborovskega dirigiranja in vokalne kompozicije na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Dirigiranje je študirala pri Adrianu Martinolliju, kompozicijo pa pri Marcu Sofianopulu, Stefanu Bellonu in Fabiu Niederju. Svoje znanje izpopolnjuje na tečajih in seminarjih, ki jih vodijo priznani skladatelji in dirigenti (Ambrož Čopi, Stojan Kuret, Marko Vatovec, Sigmund Thorp, Georg Grün …). Je asistentka Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (2007–2014, 2016–), umetniška vodja Vokalne skupine Karina (2012–), zborovodkinja MoPZ Slavnik (2004–) in MePZ Sežana (2013–) ter asistentka Komornega zbora Aegida (2015–). Kot dirigentka in pevka občasno sodeluje tudi z drugimi zbori. V domači občini sodeluje v odborih za pripravo kulturnih prireditev in je članica sveta JSKD OI Sežana. V letu 2016 je napisala knjigo z naslovom Pesmi in pevska tradicija v občini Hrpelje - Kozina. Z APZ UP je na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov in malih skupin prejela zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe. V letu 2011 ji je Zveza kulturnih organizacij Koper podelila srebrno plaketo.


LUKA VETRIH, asistent dirigenta APZ UP

Zborovodja in baritonist LUKA VETRIH (1993) prihaja iz Batuj in že od malih nog deluje na lokalni, državni ter tudi mednarodni ravni. 

Osnove glasbenega znanja je v 6 letih pridobil kot učenec klavirja pri profesorju Davidu Trebižanu v Ajdovščini, svoje znanje pa je v letu dni dodatno nadgradil na orglarski šoli v Novi Gorici. 

Pred 12 leti je prvič prišel v stik z zborovsko glasbo v domači vasi pri Moškem pevskem zboru Napev Batuje, kar ga je spodbudilo, da je pričel šolanje kot solopevec v Ajdovščini pri profesorici Katarini Pergar. Kasneje se je vpisal na program solopetja k profesorju Marjanu Trčku na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.  

Kot solopevec je prejel zlato priznanje na regijskem tekmovanju v Sežani (Temsig, 2013), srebrno plaketo na državnem tekmovanju v Brežicah (Temsig, 2013), drugo nagrado na tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu (2013) in prvo nagrado na 8. mednarodnem pevskem tekmovanju Aranđelovac v Srbiji (2015). Kot pevec in solist poje pri Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki sodi med najvidnejše slovenske zborovske sestave. Projektno je sodeloval tudi z zborom Slovenske filharmonije.

Luka trenutno največ pozornosti namenja umetniškemu vodenju MoPZ Napev Batuje, kjer je taktirko prevzel leta 2016 po 5-letnem asistiranju dirigentu. Kot asistent dirigenta in pevec nabira dragocene izkušnje še pri Akademskem pevskem zboru Univerze na Primorskem, kot pevec in solist pri Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter pri Komornem zboru Aegida. Seveda Luka ni nikoli pozabil na svoje orgle; že 10. leto mu lahko ob vsaki nedeljski maši prisluhnete v cerkvi sv. Ane v Batujah. 


SANJA ĐUKIĆ, predsednica APZ UP

SANJA ĐUKIĆ (1993) je trenutno zaposlena kot pomočnica vzgojiteljice predšolskih otrok v vrtcu, hkrati pa zaključuje študij na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem (smer predšolska vzgoja in razredni pouk).

Svojo pevsko sezono je začela že v osnovni šoli, ko je aktivno prepevala v otroškem in mladinskem pevskem zboru, kasneje pa še v Ženskemu pevskemu zboru Okarina in dekliškem zboru Triglavske rož`ce.Leta 2012 se je pridružila Akademskemu pevskemu zboru Univerze na Primorskem, v katerem poje že sedem let. Pet let je že aktivna članica organizacijskega odbora, z oktobrom 2014 pa je postala tudi predsednica zbora. Že več let je organizacijski vodja mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, v letošnjem letu pa je s svojim delom kot direktor/organizacijski vodja še posebej vidno pripomogla tudi pri izvedbi 1. mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis. Vsako leto znova pomembno sooblikuje in pripomore k organizaciji koncertno-tekmovalnih turnej ter k ostalim letnim aktivnostim zbora.

Od leta 2016 aktivno prepeva v Komornem zboru Aegida, pomaga pa tudi v organizacijskem odboru. Leta 2017 je postala uradna zakonita zastopnica Akademskega društva Univerze na Primorskem (ADUP), v okviru katerega APZ UP deluje od leta 2007.


KARIN LUIN, pianistka 

KARIN LUIN (1998) se je z osmimi leti začela učiti violino, z enajstimi pa še klavir. Z obema instrumentoma je istočasno z odliko zaključila osnovno glasbeno izobraževanje v Sežani. Pri trinajstih je kot vodja prvih violin nastopala tudi kot solistka s šolskim godalnim in simfoničnim orkestrom. Leto pozneje se je pridružila simfoničnemu orkestru na Primorskem, NOVA filharmonija, kjer je vse do lani igrala v sekciji prvih violin na gostovanjih doma in v tujini. Sedaj je članica godalnega orkestra NOVA. Z violino je bila sprejeta na Umetniško gimnazijo v Kopru. Prva srebrna priznanja na klavirskih mednarodnih tekmovanjih so jo prepričala, da se posveti klavirju. Po končani Umetniški gimnaziji nadaljuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pod vodstvom prof. Zoltana Petra. V okviru Dneva Glasbene matice (2018) je v Slovenski filharmoniji kot solopevka premierno izvedla Sedem haikujev za glas in klavir Bojana Glavine. Bila je članica Koralnega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani, tri leta pa prepeva tudi v Akademskem pevskem zboru Univerze na Primorskem.