APZ UP
petek, 12. november 2021

Inavguracijski festival

V soorganizaciji z Župnijo Koper

Eminenten instrument, ki je bil postavljen v koprsko stolnico, bo vsekakor obogatil kulturno ponudbo na Obali in spodbudil nastanek nove literature za orgle. Ob inavguraciji instrumenta se bo zvrstil cikel glasbenih dogodkov, ki smo ga poimenovali INAVGURACIJSKI FESTIVAL. APZ UP ga je pripravil v sodelovanju z Župnijo Koper. Instrument pomeni za prostor izjemno pridobitev in možnost razvoja koncertne dejavnosti. Od nas pa je odvisno kako bomo novo pridobitev znali ceniti, se ob njej navdihovati in pustili očarati ob mogočnih zvokih. Ker želimo instrument predstaviti v različnih kombinacijah, smo oblikovali cikel koncertov, ki bo obiskovalcem omogočil sprva vpogled v literaturo za orgle, nato pa še v kombinacijah z zborom in orkestrom. 

Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Ukrepi NIJZ in predprijava

Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 in zagotavljanja varnosti udeležencev bomo zbirali predprijave. 

Rezervacija brezplačnih vstopnic je možna na: info@orglekoper.si ali s SMS sporočilom na tel.št.: 040 395 925. 

Vstopnice lahko prevzamete ob 18.30 pred glavnim vhodom v stolnico. 

Obiskovalci kulturnih storitev morajo:

  • izpolnjevati pogoj PCT, izjema so osebe mlajše od 12 let 
  • obvezno uporabljati zaščitno masko (kirurško masko ali masko tipa FFP2) v zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih površinah pa takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra,
  • ob vstopu v zaprt javni prostor obvezno razkužiti roke z razkužilom.

Vstop je prost (s predhodno rezervacijo in gratis vstopnico).

Lepo vabljeni!


Nedelja, 14. november, 2021, ob 19 uri, Stolnica Koper

Orgelski koncert: Tomaž Sevšek Šramel

PROGRAM 

Primož Ramovš
(1921–1999)
Fanfara (1955)
Johann Sebastian Bach
(1685–1750)
Toccata, adagio in fuga v C-duru BWV 564
Olivier Messiaen
(1908–1992)
Prikazanje večne cerkve (1932)
Jehan Alain
(1911–1940)
Variacije na temo Clémenta Jannequina (1937)
Litanije (1937)
Blaž Arnič
(1901–1970)
Koncertni preludij (1931)
Olivier Messiaen
Simfonični meditaciji iz cikla Vnebohod (1933–34)

II. Spokojne aleluje duše, ki hrepeni po nebesih
»Prosimo te, o Bog, da bi tudi mi v duhu prebivali v nebesih.«
(Iz maše za dan vnebohoda)

III. Izbruhi veselja duše pred Kristusovo slavo, ki je tudi njena
»Zahvaljujmo se Bogu Očetu, ki nas je naredil vredne za delež svetih v luči.
Skupaj s Kristusom nas je obudil in nas posadil v nebesa, v Kristusu Jezusu.«

(Kol 12,1; Ef 2,5–6)

TOMAŽ SEVŠEK

Organist in čembalist Tomaž Sevšek se kot koncertni solist in komorni glasbenik posveča glasbi od pozne renesanse do glasbene avantgarde.

Redno nastopa z orkestrom Slovenske filharmonije in z orkestrom Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom znanih dirigentov, kot so Ari Rasilainen, George Pehlivanian, Pavel Kogan, Hartmut Haenchen, Marko Letonja, Grete Pedersen in drugi. Koncertiral je na več znanih zgodovinskih orglah, tudi na najstarejših orglah na svetu v Sionu (Švica), Schnitgerjevih orglah v Weenerju (Nemčija) ter renesančnih orglah v Valvasonu in Mantovi (Italija). Veliko se ukvarja s klavikordom in pozabljenim glasbilom, francoskim umetniškim harmonijem (harmonium d’art).


Kot soustanovitelj ansambla za staro glasbo musica cubicularis je nastopal z vodilnimi tujimi specialisti, kot so María Cristina Kiehr, Manfredo Kraemer, William Dongois, Bojan Čičić in Edoardo Torbianelli na festivalih stare glasbe v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Španiji, na Hrvaškem in na Češkem. Sodeloval je v mnogih mednarodnih projektih s priznanimi vsestranskimi umetniki, kot so mandolinist Avi Avital, violinist Richard Tognetti, jazz saksofonist Vasko Atanasovski in virtuoz na egipčanski lutnji (oud) Joseph Tawadros.

Glasbe se je začel učiti v Velenju. Tam so ga med drugim poučevali Danica Pirečnik, Ema Zapušek, Jožica Grebenšek in Aci Bertoncelj. Na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu je študiral orgle pri priznanem strokovnjaku za sodobno glasbo Zsigmondu Szathmáryu in čembalo pri Robertu Hillu, eni najbolj navdihujočih glasbenih osebnosti na področju stare glasbe. Študiral je tudi pri Davidu Higgsu in Arthurju Haasu na Eastmanovi šoli za glasbo v Rochestru (ZDA).

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani mu je leta 2014 podelila naziv docenta. Poučuje orgle na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik in čembalo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Je aktiven organizator glasbenega življenja. Več let je bil strokovni tajnik Tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) in predsednik Slovenskega orgelskega društva. Soustanovil je zavod za umetniško poustvarjanje in izobraževanje na področju stare glasbe Harmonia Antiqua Labacensis.

Njegovo zanimanje do manj znane in v današnjem glasbenem življenju preslišane glasbe izpričujejo koncertni sporedi, kot so Orgelska glasba Pariza v letih do druge svetovne vojne, Romantični Bach – glasba Johanna Sebastiana Bacha v orgelskih priredbah nemških skladateljev pozne romantike in Richard Wagner v priredbah za klavir in harmonij Sigfrida Karg-Elerta.

Intenzivno se posveča sodobni glasbi. Za njim so mnoge prve izvedbe in snemanja del znanih skladatljev, kot so Lojze Lebič (roj. 1934), Zsigmond Szathmáry (roj. 1939), Uroš Rojko (roj. 1954) in Vito Žuraj (roj. 1979). Leta 2019 je s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Stevena Loya za Radio Slovenija posnel skladbo SpojStrun za ozvočeni čembalo in godala Uroša Rojka.

Najava ostalih koncertov
INAVGURACIJSKI FESTIVAL
Ob postavitvi novih orgel v koprski stolnici

  • Nedelja, 14. november, 2021, ob 19 uri, Stolnica Koper
    Orgelski koncert: Tomaž Sevšek Šramel
  • Nedelja, 21. november 2021, ob 19 uri, Stolnica Koper
    Koncert zmagovalnih skladb natečaja za nove skladbe Aegis Carminis 2021
    Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem

    Orgle: Federico Mirko Butkovič in Mario Perestegi
  • Nedelja, 28. november 2021, ob 19 uri, Stolnica Koper
    Orgelski koncert: David Cassan
  • Petek, 3. december 2021, ob 19 uri, Stolnica Koper
    Orkester: »Orchestra dell' Academia Musicale Naonis«
    Orgle: Alberto Gaspardo
  • Nedelja, 12. december 2021, ob 19 uri, Stolnica Koper
    Praznični koncert
    Camerata academica Koper s solisti
    Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem

So-organizator festivala:

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKE
dirigent Ambrož Čopi

APZ UP deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Repertoar zbora je stilno raznolik, posebna pozornost pa je namenjena naročilom in izvedbam novitet najmlajše skladateljske generacije. Zbor svoje delo z velikimi uspehi predstavlja na koncertih in tekmovanjih doma in v tujini (Varna, Derry, Krakov, Cantonigros, Vilna, Prijedor, Preveza...) od koder se vselej vrača z najvišjimi priznanji, izdal pa je tudi osem zgoščenk (APZ UP - v živo, Mysterium, Mozaiki, Istrantico, Tebe poem, Sonority, Fantazije in Lux). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu, leta 2016 pa mu je JSKD RS podelil Gallusovo plaketo.

Ambrož Čopi (1973), skladatelj, dirigent, glasbeni pedagog in neutrudni organizator s svojo ustvarjalnostjo navdušuje številne izvajalce ter poslušalce, z umetniško strastjo in predanostjo glasbi pa navdihuje mlade glasbenike ter jih z nalezljivo vnemo spodbuja h kreativnemu delu. S svojo zagnano vsestransko dejavnostjo je postal ena največjih avtoritet na področju slovenske zborovske glasbe. Njegova dela so v vrhunskih izvedbah zazvenela na različnih koncih sveta: Kot skladatelj se je v Sloveniji predstavil na štirih avtorskih ploščah. Svojo umetniško moč je kot dirigent šestih zborov okronal s šestnajstimi zlatimi plaketami z državnih tekmovanj ter šestindvajsetimi prvimi mesti in več zlatimi priznanji z mednarodnih tekmovanj v tujini. Je prejemnik Nagrade Prešernovega sklada in Galusove plakete.

Soorganizatorji festivala


Generalni pokrovitelj


Sponzorji in podporniki dogodka


V sodelovanju z glasbeno založbo