APZ UP
ponedeljek, 18. junij 2018

Glasbena zborovska poslastica v Kopru

V okviru Simfonic voices APZ UP gosti fenomen sodobne bolgarske zborovske poustvarjalnosti.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti večkrat odlikovan bolgarski pevski zbor. 

Ženski zbor Vassil Arnaoudov Sofia Chamber Choir, ki ga vodi Theodora Pavlovitch, je eden od najsvetlejših fenomenov v moderni bolgarski zborovski poustvarjalnosti. Je dobitnik številnih odličnih nagrad in priznanj, od katerih je prejel 18 prvih mest in 6 posebnih nagrad na številnih uveljavljenih mednarodnih zborovskih tekmovanjih.

Na koncertu, ki bo v četrtek, 21. junija 2018, ob 20. uri v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru bo, poleg gostujočega zbora, nastopil tudi APZ UP pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija.

Donacija za orgle koprske stolnice

APZ UP letos pridružuje podpori projekta zbiranja sredstev za postavitev orgel v stolni cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Kopru, za kar na koncertih Mednarodnega festivala "Sancti Nazarij" (v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices), ki se je pričel s koncertom Bolgarskega zbora »VASSIL ARNAOUDOV« SOFIA CHAMBER CHOIR, omogočal donacijo prostovoljnih prispevkov.

Za orgle iz Tonhalle v Zurihu se je potegovalo šest interesentov, in sicer iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije, vendar je predstavnike fundacije Tonhalle najbolj prepričala prav cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru, saj se le-ta ponaša z edinstveno arhitekturo in odlično akustiko. Poleg tega je strokovnjake navdušilo tudi dejstvo, da se Koper nahaja na območju, ki povezuje Slovenijo z Italijo in Hrvaško.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper. Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

CV

ŽENSKI ZBOR VASSIL ARNAOUDOV SOFIA CHAMBER CHOIR

Ženski zbor Vassil Arnaoudov Sofia Chamber choir je bil ustanovljen leta 1966 in bil leta 1991 poimenovan po njegovem dirigentu prof. Vassilu Arnaoudovu. Zbor je eden od najsvetlejših fenomenov v moderni bolgarski zborovski poustvarjalnosti. Je dobitnik številnih odličnih nagrad in priznanj, od katerih je prejel 18 prvih mest in 6 posebnih nagrad na številnih uveljavljenih mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Dvakrat je bil nominiran za Veliko nagrado na mednarodnem tekmovanju Let the Peoples sing. Prejel je tudi nagrado Zlata lira, ki je najvišje bolgarsko priznanje za glasbo. Zbor se je predstavil na turnejah v Avstriji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Grčiji, Španiji, na Poljskem, v Rusiji, na Slovaškem, v Turčiji, na Madžarskem, v Franciji, na Češkem in Japonskem. Redno snema in koncertira za nacionalni radio in tuje radijske in televizijske postaje. Posnetke je izdal pri založbah Harmonia Mundi, Pate Markoni, Melodia in Balkan-ton. Do sedaj je izdal 7 zgoščenk. Repertoar zbora sega od glasbe iz obdobja renesanse do največjih mojstrov sodobne glasbe. Veliko pozornost namenja izvedbam skladb domačih bolgarskih skladateljev, ki velikokrat napišejo skladbe prav za ta zbor.

Theodora Pavlovitch je profesorica zborovskega dirigiranja na Državni akademiji za glasbo v Sofiji. Od leta 1986 do 1991 je bila šef dirigent Komornega zbora Bolgarske državne televizije. Od leta 1991 vodi VA Sofia Chamber Choir izhajajoč iz tradicije predhodnika prof. Vassila Arnaoudova. Je članica žirij na številnih najimenitnejših mednarodnih zborovskih tekmovanjih, članica odbora Bolgarske zborovske zveze, svetovalka pri Evropskem zborovskem združenju Evropa Cantat. Zadnjih petnajst let vodi mojstrske tečaje dirigiranja in zborovodske delavnice na Japonskem, Kitajskem, v Hong Kongu, na Taiwanu, v Nemčiji, na Danskem, v Franciji, na Nizozemskem, v Španiji in Grčiji. V letih 2007 in 2008 je vodila Svetovni zbor mladih/World Youth Choir, od leta 2008 pa je podpredsednica Mednarodne zborovske organizacije/International Federation for Choral Music.

APZ UP

Primorski univerzitetni zbor deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa  mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije.