APZ UP
sreda, 01. junij 2022

Festival Sancti Nazarii

Orgle koprske stolnice

V Koper se po treh letih ponovno vrača Festival Sancti Nazarii, ki ga organizira APZ Univerze na Primorskem v sklopu mednarodnega cikla Simfonic voices. Prvi koncert sakralne glasbe bo v nedeljo, 5. junija 2022, ob 20. uri v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Na njem se bo vokalna skupina Lusciniae (Avstrija / Slovenija) skupaj s projektnim zborom in orkestrom predstavila z deli Heinricha Schütza, Antonia Vivaldija, Georga Fridricha Telemanna in Franza Schuberta.

Vstop na koncert je prost!

Koncert sakralne glasbe je predstavitveni nastop Vokalne skupine Luscinie. Za to priložnost se je pet pevcev in dirigent graške univerze za glasbo povezalo s prijatelji pevci in inštrumentalisti Konservatorija za glasbo in balet Maribor in drugimi glasbenimi navdušenci z različnih koncev Slovenije v želji, da skupaj prispevajo svoj del k razvoju kvalitete in popularizaciji izvajanja oratorijskega repertoarja iz bogate zapuščine evropske klasične glasbene tradicije na Slovenskem. Za projekt, ki povezuje zanesenjake vseh glasbenih sfer, od profesionalnih do ljubiteljskih ustvarjalcev, so sestavili projektni zbor in orkester, ki na svojem koncertnem debiju izvaja sakralna dela iz časa renesanse, baroka in romantike. Z izvedbo štirih motetov iz zbirke Duhovna glasba za zbor se ob letošnji 350. obletnici smrti spominjajo Heinricha Schütza, Magnificat ali Marijina hvalnica pa bo zazvenela v spomin na 280. obletnico smrti Antonia Vivaldija, ki smo jo obeležili v preteklem letu. Kot gost se jim bo pridružil Žan Žuman, solist na pozavni, koncert pa bodo zaokrožili z izvedbo najbolj priljubljene od Schubertovih sedmih uglasbitev mašnega ordinarija – mašo v G-duru.  

Vokalna skupina Lusciniae (slov.: slavčki) je bila ustanovljena leta 2021 na pobudo altistke Ane Vidmar s pomočjo dirigenta Jakoba Ivačiča in baritonista Lovra Kotnika. Z namenom povezovanja vokalne in vokalno-inštrumentalne glasbe s kontinuiranim delom in koncertiranjem v avstrijskem Gradcu v njej trenutno sodeluje skupno 6 študentov petja in zborovskega dirigiranja, poleg zgoraj omenjenih pa še sopranistki Adna Cinac in Wisa Nopporn ter tenorist Kevin King. Na premiernem Koncertu sakralne glasbe izvajajo vokalno-inštrumentalen repertoar baroka, klasike in renesanse v omejeni zasedbi le petih pevcev. 

 

Dirigent Jakob Ivačič je srednje glasbeno izobraževanje zaključil na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je leta 2020 maturiral iz klavirja v razredu profesorice Tatjane Dvoršak. Zadnji dve leti srednješolskega izobraževanja je svoje znanje nadgrajeval tudi pri profesorju Robertu Ožingerju, pod čigar mentorstvom se je v tretjem letniku udeležil tekmovanja Temsig v disciplini jazz komorne zasedbe, kjer je z duom zasedel tretje mesto. V času šolanja na Konservatoriju se je izpopolnjeval na seminarjih priznanih glasbenikov jazz in klasične zvrsti, kot so Marko Črnčec, Nataša Veljković, Renato Chico, Žan Tetičkovič, Emet Cohen, Russell Hall in Petra Onderuf. Od oktobra 2020 Jakob Ivačič nadaljuje šolanje na Kunstuniversität Graz v razredu Johannesa Prinza, kjer študira zborovsko dirigiranje.

KONCERT SAKRALNE GLASBE

Vokalna skupina

LUSCINIAE

Komorni zbor in orkester


Dirigent: Jakob Ivačič

Nedelja, 5. junij 2022, ob 20. uri

Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru

PROGRAM 

Antonio Vivaldi (1678–1741) 

MAGNIFICAT RV 610


Franz Schubert (1797–1828)

MAŠA v G-duru No. 2 D 167


Heinrich Schütz (1585–1672)

SAMMLET ZUVOR DAS UNKRAUT SWV 376

HERR, AUF DICH TRAUE ICH SWV 377

DIE MIT TRÄNEN SÄEN SWV 378

ALSO HAT GOTT DIE WELT GELIEBT  SWV 380             

 

Georg Philipp Telemann (1681–1767)

SONATA za kljunasto flavto v f-molu TWV 41:F1

Vokalna Skupina Lusciniae

  • Wisa Nopporn, sopran
  • Ana Vidmar, alt
  • Kevin King, tenor
  • Lovro Kotnik, bariton
  • Jakob Ivačič, bas

Zbor

SOPRANI: Kristina Pučnik, Meta Marčič, Maša Jerot, Ana Pučnik │ ALTI: Veronika Brunec, Alba Carboni Kopše, Maruša Pučnik, Veronika Ivačič │TENORJA: Filip Kokol, Žan Žuman │ BASI: Janez Ivačič, Lucas C. Kopše, Samo Ivačič, Gabriel Munda, Srečko Korošec

Orkester

VIOLINE I: Zala Frangež, Lana Kunčič, Nejka Čuk, Timotej Willewaldt │ VIOLINE II: Aldina Clarisa Ban, Tinkara Andrejc, Annabella Krljić, Eva Poljanec │ VIOLE: Gabriela Anžel, Izidora Krenn, Brina Podgajski Kampuž │ VIOLONČELO: Ariel Vei Atanasovski │ KONTRABAS: Urban Čefarin │ORGLE: Jaka Ajlec

Gost: Žan žuman, pozavna


Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.