Šport
sreda, 29. november 2017

Državna naslova prvaka v šahu v roke mednarodnega mojstra

DUP sah šah 2017

Državna naslova sta osvojila Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo/UL) in Lara Janželj (Fakulteta za upravo/UL).

Markoja na poti do naslova izgubil le pol točke, Janželjeva ponovila lanski uspeh

V Študentskem kampusu v Ljubljani je v torek potekalo Državno univerzitetno prvenstvo v šahu za študijsko leto 2017/18, ki sta ga priredila Slovenska univerzitetna športna zveza in Šahovski klub En Passant. Državna naslova sta osvojila Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo/Univerza v Ljubljani) in Lara Janželj (Fakulteta za upravo/Univerza v Ljubljani).

Tekmovanje je štelo kot kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2018 v brazilskem Aracajuu. To se je poznalo tudi pri kakovosti udeležencev, med katerimi je bil en mednarodni šahovski mojster, trije FIDE mojstri in dve FIDE mojstrici ter osem mojstrskih kandidatov in kandidatk.

Tekmovalci so se pomerili v treh kategorijah. V tekmovalni kategoriji študentov je prepričljivo zmagal drugopostavljeni mednarodni mojster Boris Markoja, ki je na enajstih partijah vknjižil deset zmag in en remi za izkupiček 10,5 točke, za njim pa sta se zvrstila Jernej Skuhala (Visoka šola na Ptuju) in Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta/Univerza v Mariboru) s po 7,5 točke.

»To je zame izjemen rezultat, saj sem se kot bruc prvič udeležil takšnega turnirja, konkurenca pa je bila zelo močna, tu so bili zbrani praktično vsi najboljši igralci,« je pojasnil Markoja, ki ga prihodnje leto čaka največji izziv v karieri: »Doslej sem že nastopal na svetovnih in evropskih mladinskih prvenstvih, Svetovno univerzitetno prvenstvo pa bo predstavljalo še večji izziv,« je dodal Markoja.

Janželjeva do drugega zaporednega naslova

V tekmovalni kategoriji študentk je bila še drugo leto zapored najboljša FIDE mojstrica Lara Janželj, ki je na enajstih partijah osvojila 7 točk, na drugem mestu je bila Barbara Skuhala (Ekonomska šola Murska Sobota, Višja strokovna šola) s šestimi, na tretjem pa Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani) s prav tako šestimi točkami.

»Prvenstva sem se udeležila zgolj zato, ker zelo rada igram hitropotezni šah, sam rezultat ni bil v ospredju. Konkurenca je bila dokaj močna in uspelo mi je zmagati, tako da sem zelo zadovoljna,« je povedala Janželjeva, ki ima za seboj pester tekmovalni mesec: »V novembru sem nastopila na dveh turnirjih, na članskem evropskem ekipnem prvenstvu na Kreti in mladinskem svetovnem prvenstvu v Trbižu,« je nadaljevala Lara Janželj, ki se zaenkrat še ne obremenjuje z nastopom na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu: »O tem moram še razmisliti. Bila bi vesela, če bi se lahko udeležila tega tekmovanja, vendar pa bo udeležba odvisna od ostalih obveznosti.«

Nemec po dodatni partiji najboljši med amaterji

Na tekmovanju so sodelovali tudi amaterski šahisti, ki so nastopili v ločeni kategoriji. Po osmih odigranih partijah sta bila na vrhu Matej Nemec (Naravoslovnotehniška fakulteta/Univerza v Ljubljani) in Jan Jezeršek (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani) s po sedmimi točkami. O zmagovalcu je odločala dodatna partija, ki jo je dobil Nemec in postal prvak.

»V naši kategoriji je nastopilo le pet igralcev. Sam šah igram le na računalniku in čeprav nisem vajen tekmovanj, bi brez težav zdržal še več partij. Dodatna partija za končno zmago je bila napeta in videlo se je, da je nasprotnik kakovosten igralec. Organizacija prvenstva je bila dobra, upam le, da se ga bo naslednje leto udeležilo še več amaterskih igralcev,« je dejal Nemec.

Tretje mesto je osvojil Mitja Šadl (Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana), ki je po dodatni partiji premagal brata Mateja Šadla (Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana).

Fotogalerijo si lahko ogledate na profilu SUSA na Facebooku, rezultate pa na tej povezavi.


Rezultati DUP v šahu

Tekmovalna kategorija, študentje:

1. Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo/Univerza v Ljubljani)
2. Jernej Skuhala (Visoka šola na Ptuju)
3. Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta/Univerza v Mariboru)

Tekmovalna kategorija, študentke:

1. Lara Janželj (Fakulteta za upravo/Univerza v Ljubljani)
2. Barbara Skuhala (Ekonomska šola Murska Sobota, Višja strokovna šola)
3. Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani)

Amaterska kategorija:

1. Matej Nemec (Naravoslovnotehniška fakulteta/Univerza v Ljubljani)
2. Jan Jezeršek (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani)
3. Mitja Šadl (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani)