Sociala
četrtek, 11. maj 2017

Dieto naj nadomesti uravnotežena prehrana

V sklopu projekta Zdravi maj 2017 je včeraj potekal prvi dogodek - predavanje in svetovanje o zdravi prehrani.

Po udeležbi na dogodku je Damira Omerčević, vodja projekta o predavanju zapisala sledeče:

O vsem tem in še marsičem drugem je včeraj tekla beseda v družbi Žige Špacapana, ki je prehranski svetovalec in dela v poslovalnici Proteini.si v Kopru.

 

V uvodu nam je predstavil delitev hranil – makro in mikroživila ter namenil nekaj besed vsakemu sklopu hranil posebej; beljakovinam, maščobam, ogljikovim hidratom, vitaminom, mineralom. Uživanje vseh teh v pravih kombinacijah in primernih količinah nas pripelje do željenih rezultatov. No, je pa res, da smo izvedeli, da si mora vsak glede na željene cilje prilagoditi količine vnosa določenega hranila. Nekdo, ki želi graditi na masi bo pojedel večje količine že na sploh vseh hranil, med katerimi bodo prevladovale beljakovine, za razliko od nekoga, ki želi izgubiti nekaj kilogramov. Za nekaj takega je pomembno veliko znanja ali pa pomoč strokovnjaka, saj se pogosto zgodi, da sami kmalu zaidemo s poti ali pa se nam na neki točki proces ustavi in se ne premaknemo nikamor. Prav tako smo omenjali diete, katere se vedno znova ponavljajo v drugačnih oblikah in pogosto naredijo več škode kot koristi.

 

Žiga pravi, da svojim strankam odsvetuje klasične diete, ampak zanje načrtuje uravnotežen jedilnik, primeren njihovim željam. Skozi pogovor smo tudi prisotni prišli do zaključka, da nas dolgoročno diete ne pripeljejo do želenega učinka. Za zdravo življenje je pomembna zdrava, raznolika in uravnotežena prehrana, ki si jo lahko vsak posameznik prilagodi glede na svoje cilje in potrebe.

 

Žiga nas je obogatil z nekaj več znanja, nas pa v sklopu Zdravega maja čaka še veliko drugih zanimivih, poučnih in športnih dogodkov. Čeprav se obdobje izpitov že bliža in imate nekateri že sedaj nekaj izpitov in predizpitov, ne pozabite, da vam uravnotežena prehrana in rekreacija pomagata pri izboljšanju koncentracije, budnosti in posledično učenju. Že jutri se boste lahko v fitnes centru BodySense s skupino Od lenivca do študentskega aktivca poučili o pravilni izvedbi vaj na vadbenih napravah, v soboto pa se lahko odpravite na kolo in doživite Istro na nekoliko drugačen (športen) način. Seznam vseh dogodkov v maju si lahko ogledaš tukaj ali pa slediš objavam na Facebook strani ŠOUP, poglej kaj ti odgovarja, se prijavi in se rekreiraj z nami! ;)

 

Damira Omerčević,

vodja projekta Zdravi maj in Od lenivca do študentskega aktivca

 

Program Zdravega maja: KLIK