Šport
četrtek, 20. september 2018

Danes praznujemo dan univerzitetnega športa

20. september je mednarodni dan univerzitetnega športa.

Mednarodni dan univerzitetnega športa je namenjen ozaveščanju širše javnosti o univerzitetnem športu, krepitvi in razvoju fizične dejavnosti in športne vzgoje državljanov, s posebnim poudarkom na študente, ter odgovornosti univerz pri izvajanju aktivnosti, ki so povezane s športom.

V Univerzitetni športni zvezi Primorske (UŠZP) smo tudi letos v počastitev mednarodnega dne študentskega športa (angl. International Day of University Sport – IDUS) pripravili več dejavnosti.

Dopoldan smo tako v prostorih Študentskega centra Univerze na Primorskem gostili naše partnerje s triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. UŠZP in študentje-prostovoljci so namreč en od temeljnih stebrov te prestižne mednarodne prireditve, ki bo to nedeljo prvič na sporedu v Sloveniji. 

Predstavnika UŠZP ja pa sta se v počastitev mednarodnega dneva univerzitetnega športa udeležila planinskega pohoda na Šmartno goro, ki ga je v sodelovanju s Športno zvezo Univerze v Ljubljani in Slovensko univerzitetno športno zvezo SUSA pripravil Center za obštudijske dejavnosti Univerze v Ljubljani. 

Popoldan pa bo posvečen rolanju. Pripravili smo različne programe za začetnike in tiste, ki so že bolj vešči rolanja. »Ob 17. uri bo na vrsti delavnica za začetnike, ob 17.45 pa sledi še skupinsko rolanje. Pričakujemo dobro vzdušje, vreme na Obali pa je trenutno fantastično. Dobimo se na parkirišču ob koprskem Zelenem parku,« je napovedala koordinatorka vsebin univerzitetnega športa pri UŠZP Ana Kocjančič.

Mednarodni dan univerzitetnega športa sicer praznujemo od leta 2015, ko je na pobudo Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) uradno proglasila današnji dan za praznik.