APZ UP
torek, 01. november 2016

Carpaccio 500: Zbor Slovenske filharmonije

Jesenski del cikla Simfonic voices Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem posveča praznovanju 500. obletnice umetnine slikarskega mojstra Vittoreja Carpaccia.

Tretji koncert v okviru Simfonic voices: Carpaccio 500 bo ponovno potekal v Pokrajinskem muzeju Koper, in sicer v torek, 8.11.2016 ob 20. uri. Nastopil bo Zbor Slovenske filharmonije, ki ga vodi dirigentka Martina Batič.

Programsko je jesenski del koncertnega cikla naravnan na obujanje glasbenih biserov iz obdobja renesanse, baroka in drugih obdobij, hkrati pa bodo na koncertih zazvenele številne novosti iz vokalnega sveta, nekatere bodo doživele tudi krstno predstavitev.

Več o Simfonic voices: Carpaccio 500, v katerem so napovedniki naslednjih koncertov, je objavljen na spletni strani TUKAJ ter na Facebook dogodku TUKAJ.

Vstop na koncerte je prost. Vljudno vabljeni!
 

DIRIGENTKA

Martina Batič je doma iz Ajdovščine. Po diplomi na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Michaela Gläserja z odliko končala podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Med letoma2004 in 2009 je uspešno vodila zbor Opere SNG Ljubljana. Od jeseni 2009 je pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za področje zbora, od leta 2012 pa tudi umetniška vodja Zbora Slovenske filharmonije.

Jeseni leta 2006 je zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, kar ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Od takrat redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel, RIAS Kammerchor in drugi. Med pomembnejšimi koncerti preteklih sezon je treba omeniti koncert s Komornim zborom Erica Ericsona v Stockholmu ob 90-letnici skladatelja Ingvarja Lidholma (2011), koncerta z Orkestrom Slovenske filharmonije v Ljubljani (2013), koncert s Švedskim radijskim zborom na slovitem Festivalu Baltskega morja (Baltic Sea Festival 2014), zaključni koncert sezone z zborom RIAS Kammerchor (2016) ter koncert z Zborom Nemškega radia MDR (Festival Achava 2016). Pogosto pripravlja zbore za koncerte znanih dirigentov, kot so Valerij Gergijev, Marcus Creed, Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Hartmut Haenchen, Gianandrea Noseda, Markus Stenz in drugi.