Šport
petek, 24. november 2017

Boj proti nasilju tudi s samoobrambo

Poleg drugih aktivnosti smo uspešno izvedli tudi delavnico samoobrambe

V okviru sodelovanja pri socialnem eksperimentu "Gledam, (ne) vidim" in obeležitve mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, ki se obeležuje 25. novembra, smo Univerzitetna športna zveza Primorske in Društvo za napredne obrambno-borilne metode (DNOBM) izvedli delavnico samoobrambe. 

Udeleženci in udeleženke so se soočali različnimi nasilnimi situacijami, ki v človeku vzbudijo strah, predstavljajo grožnjo in stisko. Posameznik se na tovrsten stres navadno neprimerno odzove, če na to ni predhodno primerno pripravljen in podkovan z določenim znanjem ter izkušnjami.

S pomočjo izurjenih učiteljev, Aljoše Gorupa, Aleksandra Pašića in Marka Stankoviča, smo  spoznavali prijeme in položaje, ki so uporabni in predvsem zelo učinkoviti pri samoobrambi. Vsekakor pa smo hitro dojeli, da brez redne vadbe, je težko kakršenkoli prijem uporabiti v realnih okoliščinah. Ravno zato, je vsak, ki bi želel razvijati spretnosti borilnih veščin, vabljen na redno vadbo, ki poteka vsak ponedeljek in četrtek ob 19. uri na OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Kopru.

Vzdušje v dvorani je bilo sproščeno, vsi smo se med drugim tudi veliko nasmejali. Učitelji so bili zadovoljni s pristopom udeležencev in prikazanim trudom, za osvajanje novih znanj.

Projekt s katerim smo obeležili dan boja proti nasilju nad ženskami je tudi tokrat uspešno zaključen. Obenem smo že označili datum, ko ga bomo v naslednjem letu vsekakor ponovili.