torek, 10. december 2019

Kako poimenovati prsti po svetu?

zemlja.original

Oddelek za geografijo UP FHŠ vabi na otvoritev razstave in strokovno predavanje z naslovom KAKO POIMENOVATI PRSTI PO SVETU? Predaval bo dr. Blaž Repe, docent na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Naslov predavanja: Kako poimenovati prsti po svetu?

S poimenovanjem prsti po svetu so težave. Praktično vsaka država ima svoj sistem poimenovanja prsti. Imena so različna, prilagojena lokalnim in nacionalnim razmeram, pogosto izhajajo iz materinega jezika. Redke, navadno največje države, ki se raztezajo čez več podnebnih in rastlinskih pasov oziroma so imele številne čezmorske kolonije ali pa imajo dolgo tradicijo znanstvenega proučevanja, so razvile svoj sistem poimenovanja, ki sega tudi preko današnjih, lastnih meja. Takšne so npr. Rusija, Nemčija, Francija, ZDA, Brazilija. Ostale države so se znašle vsaka po svoje. Zato nastane zadrega pri komunikacijami med znanstveniki različnih držav na eni strani, po drugi strani nastopijo težave pri regionalni geografiji, kako poimenovati prsti, npr. tropskih območij. Imena, ki jih (še vedno) uporabljamo, so pogosto zastarela in se pogosto naslanjajo le na barvo. Rešitev sta ponudili ZDA in organizacija FAO. V Evropi se je uveljavila slednja, s poimenovanjem v okviru WRB klasifikacije.

Naslov razstave: Prsti med Slovenijo in Estonijo

Med letoma 2015 in 2018 je Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani sodeloval pri evropskem projektu Freely Accessible Central European Soil (FACES). V okviru projekta smo sodelovali strokovnjaki (geografi, agronomi, pedologi), katerih temeljno področje proučevanja so prsti / tla / zemlja. Eden od ciljev je bil tudi, da se vzpostavi enotna zbirka podatkov o prsteh Srednje in Vzhodne Evrope, ki temeljijo na sistemu WRB. V ta namen je bilo organiziranih 9 terenskih, večdnevnih delovnih sestankov, kje smo proučevali posebnosti pedosfere držav partneric: Slovenije, Madžarske, Češke, Slovaške, Poljske, Litve, Latvije in Estonije. Terenski sestanki so nam dali obilico novih spoznanj o pokrajinah in prsteh bolj ali manj bližnjih držav. Predvsem smo se lahko prepričali, da prsti niso le dolgočasno rjave ampak v skorajda vseh, zelo tudi neobičajnih in zanimivih barvah. Upam, da bomo s pričujočo razstavo utrdili prepričanje, da nam tla pod nogami skrivajo mnoga presenečenja. Le odgrniti jih moramo in dovolj natančno pogledati.

Predavanje in otvoritev razstave bosta potekala v torek, 10. decembra 2019, ob 18.00, v predavalnici Maestral 1 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!

ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi