Šport
četrtek, 20. december 2018

Znani so potniki za Eilat

Finalisti turnirja 3x3 UP na mednarodno turnir v Izrael.

Kot je bilo napovedano, je telovadnica GEPŠv Portorožu, gostila finalni turnir, v košarki 3X3. Tokrat je bila dvorana polna. Prišlo je veliko število podpornikov, navdušencev in navijačev posameznih ekip (med njimi so bili tudi profesionalni športniki…), ki so naredili vzdušje, kot se za finale spodobi. Seveda, saj so bile v igri letalske karte, za nastop na mednarodnem turnirju prihodnje leto, ki ga bo gostilo Izraelsko mesto EILAT. Uživanje je bilo spremljati navijače, predvsem pa športnike, ki so se na igrišču borili po svojih najboljših močeh, vse do zadnje sekunde.

Na finalnem turnirju je nastopilo 7 moštev, pogrešali pa smo ekipi T3XM in Tikveš, ki sta se na predhodnih turnirjih zelo izkazali. Ekipe so bile razdeljene v dve skupini. V 1. skupini so se znašli, ekipa 3X3 PIRAN 2, ki je bila favorit turnirja, ISTRA, ki je s svojimi posamezniki bila trd oreh vsakemu nasprotniku,TO SMO MI, JA, ekipa mladih košarkarjev, ter nova ekipa, ekipa TINETI.

V prvem dvoboju, je ekipa 3X3 PIRAN 2 gladko s 14-5 premagala ekipo ISTRE, ekipa TO SMO MI, JA, pa je premagala ekipo TINETI 13-7. Sledil je dvoboj med 3X3 PIRAN 2 in TINETI. Pirančani so nasprotniku dovolili 8 točk, sami pa so jih dosegli 22. Kot da bi to bilo le ogrevanje za prihajajoče dvoboje. Derbi skupine, med ekipama TO SMO MI, JA in ISTRE je dobila slednja zelo suvereno z rezultatom 13-6. Zaključna dvoboja v skupini sta bila le še formalnost. Ekipa ISTRE se je znesla nad TINETI in zmagala z rezultatom 18-7,3X3 PIRAN B, pa je brez večjih naporov premagala ekipo TO SMO MI, JA ter končala dvoboj z rezultatom 19-9.

V 2. skupini so nastopali ŠTAJERCI, KOPER 3X3 in nova ekipa KRETENI. Ime niso izbrali najbolj posrečeno, so se pa zato borili kot levi. Že v prvem dvoboju jih je ekipa KOPER 3X3, postavila na trdna tla, čeprav so se upirali, dokler jim niso pošle moči. Rezultat 17-9 za KOPER 3X3 ni zanemarljiv. V drugem dvoboju so naleteli še na ŠTAJERCE, ki so jim pokazali, kako se izkorišča met z razdalje. Ker so ŠTAJERCI, pred koncem dvoboja popustili, je ekipi KRETENI uspelo poraz krepko ublažiti. Končni izid 17-12 za ŠTAJERCE.

Sledile so tekme za mesta od 5-7 v katerih so prevladovali igralci ekipe TO SMO MI, JA saj so dobili oba dvoboja, proti ekipi TINETI z rezultatom 12-8, z ekipo KRETENI pa 14-10. Zadnji dvoboj med ekipama KRETENI in TINETI je dobila slednja z rezultatom 13-11.

Sledila sta pričakovana polfinala med 3X3 PIRAN in ŠTAJERCI, ter KOPER 3X3 in ISTRO.

Vzdušje je bilo na vrhuncu …

Prvi polfinale je pokazal, da nikakor ni popuščanja, da je potrebno garati do zadnje sekunde, biti vztrajen, potrpežljiv, hkrati pa izkoristiti vsako ponujeno priložnost, in to, da je včasih potrebna tudi športna sreča, ki te lahko nagradi prav ob koncu, kar se je dejansko tudi zgodilo. Ker sta se ekipi med seboj poznali, saj sta v preteklem obdobju odigrali kar nekaj medsebojnih dvobojev, je bilo srečanje še toliko bolj atraktivno. Povedli so igralci 3X3 PIRAN 2, a jim ni uspelo narediti razlike, saj sta , tako Nejc Habulin, kot Martin Kosin z meti z razdalje, vztrajno polnila njihov koš in držala priključek. Predvsem slednji jim je povzročal velike težave, saj je zadeval tudi iz nemogočih položajev. Ko je 30 sekund pred koncem tekme, ekipa 3X3 PIRAN 2, povedla za dve točki (15-13), se je zdel dvoboj odločen, a žal, ni bilo tako. Športna sreča se je tokrat poigrala s favoriti in jih pustila na cedilu potem, ko so le ti, bili že v pričakovanju finala.  Ko se je 15 sekund pred koncem dvoboja, v enem zadnjih napadov, Martin Kosin odločil, za še en nemogoč met, ni nihče niti pomislil na dramo, ki je sledila.Martin Kosin je, čeprav pod prekrškom zadel nemogoče (z razdalje 9m), hkrati priboril še odločilni prosti met in presenetil celotno dvorano, ki je za trenutek obnemela, kasneje pa ob huronske vzdušju namenila aplavz za zmagovalce, ekipo ŠTAJERCI! Končni izid 18-15 je s še dvema prostima metoma potrdil nihče drug kot Martin Kosin.

Drugi polfinale ni prinesel toliko razburjenja, saj se ekipa ISTRE, ki je odigrala zares odličen turnir, ni mogla resneje upirati kasnejšim zmagovalcem, ekipi KOPER 3X3, ki je bila iz tekme v tekmo bolj samozavestna in je turnir dobila zelo suvereno.

Dvoboj za tretje mesto je potekal v prijateljskem vzdušju. To je bil festival metov z razdalje, kjer so seveda prednjačili igralci 3X3 PIRAN 2, a pohvale gredo tudi ekipi ISTRE, saj je igrala odprto in hrabro.

Zmagala je ekipa 3X3 PIRAN 2 z izidom 20-15.

Čeprav sta se v finale uvrstili najbolj vroči ekipi večera, je bil ta zanimiv le v začetku. Ko so se igralci KOPER 3X3 dodobra ogreli, pa čeprav so igrali oslabljeni, brez kapetana in kreatorja igre Andreja Volka (ta je vseskozi sedel ob igrišču, usmerjal in bodril svoje soigralce), so stvari brezkompromisno postavili na svoje mesto. Začela  je prevladovati njihova fizična moč, znanje in uigranost, posledično pa je nasprotniku zmanjkovalo moči, vročica s katero so prednjačili v polfinalu je ugašala, zastal je met z razdalje in ko je najkoristnejši igralec turnirja, Matija Radanović, s prodorom pod koš zadel in priboril še prosti met, je bilo dvoboja dokončno konec. Časa za ŠTAJERCE je bilo premalo za kaj več, kot časten poraz. Zmaga je pripadla ekipi KOPER 3X3 s 16-14!


LESTVICA:

1.Mesto KOPER 3X3                                  Radanović, Katonar, Pačarić, Miklavčič, Ivanović

2.Mesto ŠTAJERCI                                      Habulin, Tratnik, Kosin, Čretnik, Lazar

3.Mesto 3X3 PIRAN B                                Klepač, Petrič, Miličević, Vac

4.Mesto ISTRA                                            N. Boroja, L.Boroja, Bukovšek, Hubelič, Ečimović

5.Mesto TO SMO MI                                 Šabanović, Plahuta, Lazar, Mendiković

6.Mesto TINETI                                           Belič, Čendak, Končarević, Poletti

7.Mesto KRETENI                                       Grassi, Šavron, Gomirac, Paljk


Rezultati

Skupina 1                             Skupina 2

3X3 PIRAN B – ISTRA          14-5                                           KOPER 3X3 – KRETENI     17-9

TINETI – TO SMO MI            7-13                                         KRETENI   - ŠTAJERCI         7-12

3X3 PIRAN B – TINETI         22-8                                          ŠTAJERCI – KOPER 3X3    13-15

ISTRA – TO SMO MI            13-6   

TINETI – ISTRA                      7-18

3X3 PIRAN B – TO SO MI    19-9


POLFINALE

3X3 PIRAN –ŠTAJERCI15-18 /   KOPER 3x3– ISTRA 22-15

FINALE 3-4

3X3 PIRAN B– ISTRA 20-15

FINALE

KOPER 3X3 – ŠTAJERCI   16-14


Ko smo jeseni pristopili k izvedbi serije turnirjev v košarki 3X3, smo upali, da bo le ta naletela na pozitiven odziv med študenti, nikakor pa nismo pričakovali, da se bo v tako kratkem času celotna stvar spremenila tako rekoč v gibanje. Temelji so bili postavljeni že z vašim pristopom, ko ste pokazali, da se zelo dobro zavedate, kaj je športni dogodek in vam gredo vse pohvale, da smo vse izpeljali, tako kot je bilo začrtano. Vaša požrtvovalnost in pripravljenost na sodelovanje je bila skozi celotno izvedbo navdušujoča. Za to, da je bil včerajšnji finale izveden tako profesionalno (dvorana, sodniki, časomerilci, fotograf, DJ, novinarji, audio-video service, IT…… ), gre izključno vam.

Hvala! 

S turnirji 3x3 bomo vsekakor nadaljevali spomladi 2019. Vabljeni!

Ekipa UŠZP