Šport
torek, 18. december 2018

Zmaga za točko

Univerzitena košarkarska liga M servis

V ponedeljek 17.12.2019, je bil odigran tretji krog UKL M Servis. To je bil letošnji zadnji ligaški krog, saj se prvenstvo nadaljuje šele v drugi polovici februarja 2019.  

Žal je bil dvoboj med ekipama Fakultete za vede o zdravju in Fakulteto za Management odpovedan, tako da smo spremljali le dvoboj med vodilno ekipo lige, Fakulteto za Pomorstvo in Promet (FPP) in Fakulteto za turistične študije (UP Turistica).

To je bil tudi letošnji najlepši in najboljši košarkarski dvoboj, kar smo jih spremljali. Ekipa FPP je v 1.četrtino vstopila na polno, hitro povedla za 7 točk in takoj dala vedeti, da si želi zmage, ter tako ohraniti niz nepremagljivosti. Pomorci so s hitrostjo, organiziranim napadom in odličnimi meti z razdalje četrtino z lahkoto dobili, rezultat je bil 20-13.

A na presenečenje vseh, se je ekipa FTŠ, ki je to pot nastopila v zelo spremenjeni zasedbi, v začetku 2.četrtine hitro pobrala, zadela nekaj izsiljenih metov, strnila igro v obrambi, ter začela uveljavljati skok pod obročema, kar ji je pred koncem polčasa prineslo izenačenje in celo vodstvo. Na odmor je ekipa FTŠ odšla z minimalno prednostjo 36-35.

Drugi polčas je bil zrcalna slika prvega. Pomorci so začeli odločno, trdno in brez preračunljivosti, ponovno prešli v vodstvo, vršili kontinuiran pritisk na nasprotnika, ter z raznovrstnim napadom, ki je ponujal veliko različic, za dosego točk, popolnoma onemogočili ekipo FTŠ, ki v določenih trenutkih ni našla odgovora na pritisk nasprotnika, predvsem pa je zatajila v napadu, zato se je razlika, vseskozi večala in je na koncu 3.četrtine znašala velikih 10 točk  (56-46) za FPP.

Pred nami je bila še zadnja četrtina. Ekipa FTŠ je vstopila kot prerojena, naredila delni izid 10-2, prišla na minimalno razliko (56-58) in tako ujela priključek. Nadaljevanje je bilo dramatično. Borbenost in požrtvovalnost z obeh strani sta krasili zadnjo četrtino dvoboja za sladokusce. V zadnjo minuto dvoboja je ekipa FTŠ vstopila s točko prednosti, napad pa je pripadel ekipi FPP. Ta je v naslednjih sekundah z dobrim napadom ponovno povedla, vendar v obrambi storila prekršek, in po dveh uspešno izvedenih prostih metih Tomaža Grassija, je FTŠ 15 sekund pred koncem ponovno vodila. Vendar je pot do uspeha lahko zelo daleč. Zadnji napad je pripadel ekipi FPP, v katerem je prikazala vse svoje znanje, uigranost in predrznost in samozavest. Ni se lotila hitrega meta, temveč je z lepo uigrano akcijo dovolila svojemu Devinu Knapiču, najboljšemu posamezniku tekme, da zaključi tekmo s prodorom in košem. Štiri sekunde so bile za FTŠ žal premalo, za bolj organiziran napad. Tekma se je zaključila z rezultatom 68-67 za FPP.

Izjave po tekmi:

Tomaž Grassi FTŠ: » Imamo dobro ekipo in če bomo kompletni, lahko mešamo štrene tudi najboljšim. Nismo se ustrašili ekipe FPP, se je pa poznalo, da so dosti boljši v pripravi na tekmo. »

Devin Knapić FPP: » Tekma je bila napeta, čeprav menim, da naša zmaga ni bila nikoli vprašljiva. Ekipa FTŠ nas je presenetila v vseh pogledih. Zadnje minute nismo odigrali najbolje, a pomembna je zmaga. Odgovornost prevzame tisti, ki je v najboljšem položaju za met. To pot sem izkoristil svojo priložnost in ni mi žal. Čestitke nasprotni ekipi, ki se je hrabro upirala in ni dovolila da bi se sprostili.«

Izid:

UL FPP – UP Turistica  68-67  (20-13, 15-23, 21-10, 12-21)
FPP:                      ( Hubelič Orbanič, Tomšič, Rodela, B. Šavron, Knapić, Medved, Testen)
UP Turistica:       ( L. Boroja, Rutar, Pajmon Rak, Forjan, Grassi, P. Šavron)