Šport
sreda, 16. maj 2018

UP in UŠZP uradno potrdila sodelovanje pri prvem slovenskem Ironmanu

Prijavi se v prostovoljsko ekipo tudi ti!

Univerza na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske sta danes s podpisom pogodbe formalizirali sodelovanje z organizatorji triatlonske preizkušnje I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Osrednji segment sodelovanja bodo predstavljali študentje - prostovoljci, ki bodo pomagali pri izpeljavi prireditve in s tem pridobili dragocene karierne izkušnje.

Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, generalni sekretar Univerzitetne športne zveze Primorske Patrik Peroša in direktor tekmovanja I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria Jurica Barać so s tripartitno pogodbo postavili temelje za skupno delo, ki ne obsega le septembrskega športnega dogodka, temveč je zastavljeno precej širše. 

Po svečanem podpisu pogodbe je v prostorih Študentskega centra Univerze na Primorskem sledila novinarska konferenca, na kateri so podpisniki podrobneje predstavili skupni projekt. 

»Univerza na Primorskem sodeluje pri izpeljavi športne prireditve in s tem tvorno prispeva k razvoju družbe znanja in trajnostnemu razvoju lokalnega in širšega regionalnega okolja. Univerze postajajo razvojni katalizatorji regije, ki povezujejo lokalne in tuje deležnike.
S sodelovanjem pri prireditvi in na splošno z ostalimi institucijami želimo na dolgi rok izboljšati življenjske razmere, dejavno učinkovati v prostoru, pozitivno vplivati na zdravje, ekonomske vidike področja in na inovacije, ki lahko izhajajo iz tovrstnega sodelovanja,« je pojasnil prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur.

»Nadejamo se, da bomo s skupnimi močmi v lokalni skupnosti oblikovali novo generacijo, ki bo na tem dogodku mednarodnih razsežnosti sodelovala več let. V Sloveniji so prvi odzivi, glede na ostale svetovne destinacije, navdihujoči. Doslej se je za prireditev prijavilo že 200 slovenskih tekmovalcev, kar nakazuje, da slovenski športniki z navdušenjem pričakujejo Ironman-ov izziv v Sloveniji, da se želijo izkazati in da so ponosni na svojo državo, dogajanje in lepote, ki jih bodo pokazali svetu. 
Ironman je eden izmed svetovno najbolj poznanih rekreativnih športnih tekmovanj, kar posledično v regijo tekmovanja prinaša relevantne multiplikativne in ekonomske učinke. V krajih lanskih izvedb so take učinke ocenili in ugotovili, da dosegajo prihodke širšega spektra do 5 milijonov evrov. Tekmovalci bodo v Slovensko Istro prišli že 4 dni pred pričetkom tekmovanja, zato se pričakuje, da se bo na račun te prireditve zabeležilo predvidoma 5.000 nočitev in več,« je v imenu organizatorjev povedal direktor tekmovanja Jurica Barać.

»Univerzitetna športna zveza Primorske deluje že od ustanovitve Univerze na Primorskem in izvaja športne vsebine za študente, zato predstavljamo vezni člen med univerzitetnim športom in mladimi prostovoljci. Poleg tega smo izvajalec mednarodnih tekmovanj v okviru evropske in svetovne univerzitetne sfere. 
Študentom omogočamo pridobivanje neprecenljivih izkušenj in spoznavanje delovanja projektov svetovnega merila. Ironman sovpada z mednarodnim dnevom univerzitetnega športa, saj 20. september v večini držav pomeni začetek novega študijskega leta. Prav na ta dan je leta 1924 potekalo prvo Študentsko svetovno prvenstvo,« pa je spomnil Patrik Peroša, generalni sekretar Univerzitetne športne zveze Primorske.

Triatlon I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria bo sicer letos prvič izveden na slovenskih tleh, potekal pa bo v nedeljo, 23. septembra. Prvi tekmovalci bodo sicer prispeli že nekaj dni prej, večina pa jih bo ostala še kakšen dan po zaključku napornega nastopa. 

Univerzitetna športna zveza Primorske je že začela zbirati prijave prvih prostovoljcev, obrazec spletne prijavnice pa je objavljen na naslovu https://goo.gl/qryTjJ.