Šport
ponedeljek, 04. december 2017

Svetovno prvenstvo v floorballu 2020 v Kopru

FISU podelila SUSA organizacijo SUP v floorballu.

Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) je objavila seznam Svetovnih univerzitetnih prvenstev (SUP) za leto 2020. Eno izmed tekmovanj bo tudi v Sloveniji, saj je bila Slovenski univerzitetni športni zvezi (SUSA) zaupana organizacija prvenstva v floorballu.

FISU je odločitev o gostiteljici SUP v floorballu odločila na podlagi predstavljenih kandidatur v mesecu oktobru. Takrat sta predstavitev SUSA opravila njen predsednik, mag. Patrik Peroša, in Aleš Zorman, vodja sodnikov na Floorball zvezi Slovenije (FZS), ki bo SUSA pomagala pri organizaciji tega dogodka v Kopru.

Borut Mavsar, predsednik Floorball zveze Slovenije, je o pridobitvi organizacije Svetovnega univerzitetnega prvenstva povedal: »Za Floorball zvezo Slovenije to predstavlja velik korak naprej, predvsem v razpoznavnosti tega športa v Sloveniji. Naš srednjeročni cilj je popularizacija športa, pridobiti tako mlade kot tudi rekreativne športnike, predvsem pa šport predstaviti v vseh regijah Slovenije, kjer danes ni prisoten. Hkrati s tem pridobivamo tudi kot športna zveza tudi na veljavi na mednarodnem nivoju, ker postajamo regijsko najbolj prepoznavni in ker želimo postati center, kjer se te aktivnosti dogajajo. Najstarejši klub v Sloveniji je namreč star že 24 let, kar pomeni, da ta šport že ima tradicijo v Sloveniji, vendar pa ga je potrebno dvigniti nivo višje. Prvenstvo bo odlična priložnost za to, hkrati pa bo to še lepša priložnost, ker bomo ta dogodek organizirali s Slovensko univerzitetno športno zvezo in bomo imeli opravka z mladimi.«

SUSA med letoma 2002 in 2017 priredila enajst mednarodnih študentskih tekmovanj

Slovenska univerzitetna športna zveza ima bogate izkušnje z organizacijo mednarodnih univerzitetnih športnih dogodkov, saj jih je doslej priredila že enajst, med drugim tudi dve Svetovni univerzitetni prvenstvi:

  • 2002 – 2. Evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki (Koper)
  • 2003 – 3. Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki (Maribor)
  • 2005 – 2. Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki (Portorož)
  • 2006 – 16. Svetovno univerzitetno prvenstvo v namiznem tenisu (Maribor)
  • 2007 – 4. Evropsko univerzitetno prvenstvo v futsalu (Izola)
  • 2008 – 11. Svetovno univerzitetno prvenstvo v futsalu (Koper)
  • 2009 – 4. Evropsko univerzitetno prvenstvo v rokometu (Ljubljana)
  • 2011 – 2. Evropsko univerzitetno prvenstvo v golfu (Otočec)
  • 2015 – 13. Evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki (Koper)
  • 2017 – 11. Evropsko univerzitetno prvenstvo v Badmintonu (Ljubljana)
  • 2017 – Evropski univerzitetni pokal v vaterpolu (Koper)

Floorball na koledarju FISU od 2002

Mednarodna univerzitetna športna zveza je floorball na svoj koledar prvič uvrstila leta 2002, ko je tekmovanje potekalo Göteborgu na Švedskem, nato pa so prvenstva gostili Bern (Švica, 2006), Kuortane (Finska, 2008), Umea (Švedska, 2010), Praga (Češka, 2012), Singapur (Singapur, 2014) in Porto (Portugalska, 2016), prihodnje leto pa bo osma izvedba potekala v Lodžu (Poljska).

FISU leta 2020 s 26 SUP

FISU bo v letu 2020 po svetu izvedla kar 26 Svetovnih univerzitetnih prvenstev. Podrobnosti prvenstev si lahko ogledate na spodnji sliki.