Šport
sreda, 03. april 2019

Študentski državni rekordi v dvigovanju uteži

DUP v olimpijskem dviganju uteži.

Na Kodeljevem se je končalo državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v olimpijskem dviganju uteži. Študentke in študenti so natopili v 9 različnih kategorijah. Pri ženskah smo dobili štiri prvakinje, pri moških se je zmage veselilo pet dvigovalcev uteži. Skupno je nastopilo 13 študentk in študentov. Nika Rejc in Jure Škedelj sta v svojih kategorijah dosegla nova članska državna rekorda.

Slovenska univerzitetna športna zveza je v sodelovanju z Zvezo olimpijskega dviganja uteži Slovenije organizirala državno univerzitetno prvenstvo v dviganju uteži. Tekmovanje je bilo izvedeno v večnamenski dvorani na Kodeljevem, v Ljubljani. Poleg študentskega prvenstva je bilo organizirano tudi državno prvenstvo za kadete in mladince.

Pri študentkah je v kategoriji do 55 kg prvo mesto osvojila Nika Rejc, študentka Fakultete za šport, Univerze v Ljubljani. V disciplini olimpijski biatlon, kjer štejeta rezultata v disciplinah poteg in sunek, je skupno dvignila 125 kg in postavila nov slovenski članski rekord v kategoriji do 55 kg. Po tekmovanju je povedala: ''Po zmagi se počutim odlično. Želela bi morda še kakšen dvig več, a tudi trenutni rezultat me je pripeljal do zmage.''Sicer je Nika dviganje uteži spoznana na fakulteti in se takoj navdušila nad njim. ''Sedaj treniram dobro leto in sem se odločila, da se bom s tem športom ukvarjala bolj resno. Toplo bi priporočala dviganje uteži tudi ostali puncam, saj so vplivi na telo zelo pozitivni. Z dviganjem uteži zmanjšamo količino maščobe v telesu, povečamo mišično moč in skrbimo za pravilno telesno držo. Poveča se gibljivost, zato mit, da smo tisti, ki se ukvarjamo s tem športom zakrčeni, ne drži.''

V kategoriji do 64 kg je bila najboljša Neža Ribarič, ki zastopa Lancaster University iz Velike Britanije. V kategoriji do 76 kg sta se za zmago udarili Nina Poredoš in Rebeka Pečjak, kolegici na Fakulteti za vede o zdravju, Univerze na Primorskem. Uspešnejša je bila Rebeka Pečjak, ki je skupno dvignila 153 kg.

V moški konkurenci je na univerzitetnem prvenstvu nastopilo osem tekmovalcev. V najlažji težnosti kategoriji, do 67 kg, je slavil novinec Rok Popit, študent Fakultete za šport, Univerze v Ljubljani. Tudi v kategoriji do 81 kg je nastopil samo en tekmovalec. Tim Mušič, študent Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani je v disciplini poteg dvignil 85 kg, v sunku pa 115kg.

Največ prijavljenih tekmovalcev je bilo v težnosti kategoriji do 89 kg, kjer je bil najuspešnejši Graga Guld, študent Fakultete za šport, Univerze v Ljubljani. Šlo je za malo prvenstvo Fakultete za športa, saj tudi drugouvrščeni Florjan Božič in tretji Miha Dolenecprihajata iz iste fakultete. Dolenec je poleg 3. mesta med študenti osvojili tudi naslov mladinskega državnega prvaka z novim državnim rekordom tako v potegu kot v sunku. Skupno je dvignil 210 kg. Po zmagi v kategoriji do 89 kg je Guld razkril tudi zanimiv pregovor, ki velja v krogih dvigovalcev uteži: ''Če se ukvarjaš s katerimkoli športom, ne boš znal dvigati uteži, če pa se ukvarjaš z olimpijskim dviganjem uteži, boš veliko boljši v ostalih športih. Sicer s svojimi dvigi nisem najbolj zadovoljen, a do konca sezone je še nekaj tekem in upam, da bom tam dvignil več.''

V kategoriji do 96 kg je nastopal David Poredoš, študent Fakultete za vede o zdravju, Univerze na Primorskem, ki je s skupno dvignjenimi 251 kg osvojil drugi najboljši rezultat po Sinclair točkah na državnem univerzitetnem prvenstvu in zmagal v svoji težnostni kategoriji. David je po zmagi povedal: ''Za naše razmere je bilo na tem tekmovanju kar precej tekmovalcev. To kaže, da se olimpijsko dviganje uteži v Sloveniji razvija. S svojimi dvigi sem delno zadovoljen. V sunku mi je šlo dobro, pri potegu pa mi je uspel šele treti poskus.''

V najtežji moški kategoriji na DUP v olimpijskem dviganju uteži sta se pomerila Jure Škedelj in Janez Kalan. Škedelj, študent Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani, je bil razred zase, saj je bila njegova začetna teža na ročki vsaj 8 kg višja od konkurence. Zanesljivo je zmagal v kategoriji do 109 kg.

Tudi absolutno je največ kilogramov dvignil Jure Škedelj, ki je na DUP v olimpijskem dviganju uteži dvignil 287 kg in postavil slovenski članski državni rekord v kategoriji do 109 kg v disciplini olimpijski biatlon. Po zmagi je povedal: ''S tekmovanjem sem zelo zadovoljen, saj se na to tekmo nisem posebej pripravljal. Zame je bila to ena od pripravljalnih tekem za finale lige ZODUS, ki bo maja. Tekmovanje je bilo izvedeno vrhunsko. Sotekmovalci so se vedli v duhu fair playja, komisija in sodniki so sodili pošteno, oprema je bila vrhunska. Dal bi oceno 10/10.''

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.

Pripravil: Srečko Ferlež / SUSA
Foto: Srečko Ferlež