Šport
sreda, 10. april 2019

Šport brez dopinga

Dan čistega športa 2019

Slovenska univerzitetna športna zveza je v sodelovanju s slovensko protidopinško agencijo (SLOADO) ozaveščala študente o pomenu dopinga v športu. V ta nemem so številni športniki podpisali zaobljubo o čistem športu in stopili pred kamero ter podali svojo pogled na sivo liso v športu – doping. Poglejte kako doživljajo prisotnost dopinga v športu. Vsi so za čisti šport in pravičnost do enakovrednega tekmovanja.

#PlayTrueDay
#DanČistegaŠporta

V tednu pred in po 10. aprilu, ki ga je SLOADO skupaj z mednarodnimi protidopinškimi organizacijami označila za ''dan čistega športa'', smo v programih SUSA in njenih članic pripravili vrsto aktivnosti, ki so opominjale na slab vpliv dopinga v športu. Študentke in študenti so na različnih tekmovanjih podpisali zaobljube, da ne bodo uporabljali dopinga in s tem škodovali svojemu telesu ter nepošteno prihajalo do zmag na tekmovališčih.

''Šport je plemenita stvar, zato ga doping in podobne stvari samo uničujejo. Bistvo je drugje!,'' je na temo dopinga dejal igralec namiznega tenisa Erik Paulin.
Veliko vrhunskih športnikov pozna sistem protidopinških agencij, ki izvajajo pregleda in skrbijo, da bi iz športa izrinili doping. Toda zelo pomembno je širiti zavedanje o slabostih, ki jih prinašajo prepovedane substance in ozaveščati vse, ki se ukvarjajo s športom. Potrebno se je pogovarjati o tej temi in že mlade opozarjati na pasti zlorabe prepovedanih poživil.

Zato smo v programih SUSA in programih članic zveza opozarjali o nevarnostih in ozaveščali športnike na državnih univerzitetnih prvenstvih, na finalih univerzitetnih ekipnih športov na Primorskem ter na Teku zdravja v Mariboru. V Ljubljani so bili študenti o posledicah dopinga obveščeni na univerzitetnih ligaških tekmovanjih.

Poglejte kaj so o dopingu v športu povedali udeleženci različnih univerzitetnih prvenstev  in programov SUSA:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=9Ipy390lwpw


Vir: SUSA, 10.4.2019, "Dan čistega športa 2019'', Srečko Ferlež


Foto: Jakob Bužan