Šport
četrtek, 04. julij 2019

Odprtje 30. poletne univerzijade zaznamovala Insigne in Bocelli

V Neaplju, na stadionu San Paolo, se je z otvoritveno slovesnostjo pričela 30. poletna univerzijada. Na športno-kulturnem spektaklu je igre odprl italijanski predsednik Sergio Mattarella, ogenj univerzijade je prižgal domači nogometni zvezdnik Lorenzo Insigne, piko na i pa je spektaklu dodal italijanski tenorist Andrea Bocelli. Zastavonoša slovenske ekipe je bila strelka Urška Kuharič.

                   

                   Avtor fotografije: Napoli 2019

Na stadionu San Paolo, kje bodo med univerzijado tekmovanja v atletiki, je otvoritvena slovesnost ponudila mešanico umetnosti, glasbe, kulture in športa. Na otvoritvi je skoraj 40.000 gledalcev pozdravilo 6000 športnikov iz več kot 100 držav. Največje reprezentance kot so Kitajska, Avstralija ZDA, Japonska, domačinka Italija in Argentina, so požele veliko navdušenja s strani občinstva. Slednje so slavili predvsem zaradi navdušenja nad Maradono, ki je nekoč igral za nogometni klub Napoli. 

Slovenijo je zastopalo 45 športnikov in članov odprave. Nosilka zastave je bila strelka Urška Kuharič, študentka Pedagoške fakultete, Univerze v Mariboru in članici Strelskega društva Kovinar Ormož. Kuharičeva bo nastopila v disciplina zračna puška na 10 m, kjer sodi v širši krog favoritinj.Slovenija bo pod svojo zastavo nastopila na 18. poletni univerzijadi, zastopalo pa jo bo 63 športnikov, v 9 različnih športih. 

                 

                  Avtor fotografije: Napoli 2019

Zbrane je na otvoritveni slovesnosti nagovoril predsednik mednarodne univerzitetne športne zveza (FISU) Oleg Matitsin, ki je spomnil, da je Italija močno povezana z univerzitetnim športom. »Prav v Italiji, se je pred 60 leti zgodila prva univerzijada. Naše gibanje se je začelo prav tukaj in se nato razširilo po vsem svetu. Vsi ne boste Neaplja zapuščali z medaljami, a ena od glavnih zmaga je ta, da boste Neapelj zapustili kot boljše osebnosti.«

V video sporočilu je zbrane nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je dejal: »Vedno tekmujte v olimpijskem duhu prijateljstva in spoštovanja. Morda bo prav Neapelj začel vašo pot do olimpijskih iger v Tokiu 2020.«

                     

                     Avtor fotografije: Napoli 2019

Igre je uradno otvoril italijanski predsednik Sergio Mattarella, univerzitetni ogenj pa je z udarcem goreče žoge prižgal domači nogometni zvezdnik Lotrenzo Insigne. Ogenj bo na skulpturi v obliki vulkana Vezuv gorel vse do 14. julija, ko se bo 30. poletna univerzijada zaključila. 

                     

                      Avtor fotografije: Napoli 2019

Slovesnost se je zaključila s svetovno priznanim tenoristom Andreo Bocellijem, ki je z neverjetnim glasom predramil publiko na stadionu San Paolo. Veliko navdušenja pa je občinstvo pokazalo ob prihodu italijanske reprezentance in ob petju italijanske himne, kjer je sodeloval celotni stadion. 

Srečko Ferlež (avtor članka in skupinske fotografije)

       

UŠZP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamudit