Sociala
sreda, 25. marec 2020

Nov predlog glede ukrepov pomoči študentom v času epidemije

Predlagamo, da se dijakom in študentom nameni nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je na pristojno Ministrstvo za delo ter na Vlado Republike Slovenije naslovila odprto pismo z novim predlogom ukrepa, ki bi olajšal trenutni položaj študentov ob izpadu dohodkov iz študentskega dela.

Na ŠOS predlagamo, da se dijakom in študentom, ki so zaradi upada gospodarske aktivnosti v času razglašene epidemije COVID-19, nameni nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela.

Za to se uporabi enak mehanizem za plačilo dela, kot to sicer velja za opravljeno študentsko delo, preko koncesionarjev za posredovanje študentskega dela. Na ta način se nemoteno zagotavljajo tudi sredstva za zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko blagajno, koncesijsko dajatev ter sredstva za zagotavljanje štipendij ter bivanjskih in drugih visokošolskih kapacitet (koncesijska in dodatna koncesijska dajatev).

Predlagamo, da se za dijake in študente izračuna povprečni mesečni bruto prihodek v  zadnjih 12 mesecih. Na podlagi tega izračuna pa se dijakom in študentom nameni mesečno nadomestilo za izpad dohodkov v enaki višini, kot to velja za zaposlene po pogodbi o zaposlitvi, t.j. 80% povprečnega mesečnega prihodka v zadnjih 12 mesecih. 

Republika Slovenija izvede bruto bruto plačilo izdanih zahtevkov posrednikom študentskega dela, ki so v zadnjih 12 mesecih posredovali študentsko delo, ti pa po ustaljenih pravilih obračunajo in nakažejo sredstva v vse javne blagajne, oba proračunska sklada, na ŠOS in za sebe zadržijo del koncesijske dajatve za storitev, ki jo opravljajo. S tem zagotovimo tekoče kontinuirano delovanje vseh podpornih stebrov za študente tudi za čas po ukrepih.

Ob tem pa vztrajamo pri predlogih ukrepov s področja subvencionirane študentske prehrane, bivanja in prevozov, kot smo jih pristojnim ministrstvom in Vladi RS predlagali z dopisom v petek, 20. marca 2020.

Celotno odprto pismo lahko preberete tukaj.