Šport
petek, 19. april 2019

Državno univerzitetno prvenstvo v streljanju

Blizu državnih rekordov na DUPu v streljanju.

V Železnikih je bilo v sredo, 17. 4. 2019, državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v strelstvu. 

Dobili smo štiri univerzitetne prvake, ki imajo možnost nastopiti na 30. poletni univerzijadi v Neaplju. V disciplini zračna pištola, 10m je pri ženska slavila Jagoda Tkalec, študentka FDV, pri možkih je bil najuspešnejši Sašo Stojak, študent Akademije za multimedije. V disciplinizračna puška, 10m je bil najnatančnejši Nejc Klopčič iz Fakultete za računalništvo in informatiko, najboljši rezultat dneva pa je postavila prvakinja v ženski kategoriji Urška Kuharič (Pedagoška fakulteta, UM), ki je zadel 629,0 krogov. 

Na državnem univerzitetnem prvenstvu v streljanju je nastopili 14 strelcev in strelk iz 13 različnih višjih in visokošolskih zavodov. Strelci s puškami so bili s pogoji tekmovanja zelo zadovoljni, tekmovalci s pištolo pa so imeli nekaj težav s svetlobo. 

Prvi so nastopili strelci s pištolo, ki so imeli na voljo 60 strelov. Pri ženskah je bila edina predstavnica Jagoda Tkalec (Fakulteta za družbene vede, UL), ki je zadela 551 krogov, a z rezultatom po tekmovanju ni bila najbolj zadovoljna. ''Pričakovala sem nekoliko boljši rezultat, saj sem v zadnjem času veliko trenirala. Najprej sem se ubadal z izzivi strelišča, saj se mi je precej bleščalo, poleg tega sem si želela več, saj sem bila edina ženska med samimi fanti. Pritisk ni bil prehud, saj sem ga vajena tudi z drugih tekem. Samo od sebe namreč vedno veliko pričakujem.''

V moški konkurenci zračne pištole je bil najuspešnejši Sašo Stojak,študent Akademije za multimedije, ki je zadel 567 krogov in za 6 krogov prehitel drugo uvrščenega Jožeta Čeparja iz Višje šole ŠC PET, še enega preteklega udeleženca mednarodnih univerzitetnih tekmovanj. Na tretje mesto se je uvrstil David Rožman, študent Fakultete za strojništvo (FS). Po zmagi je Stojak povedal: ''Na začetku tekme sem se precej boril s samim seboj in s svetlobo na strelišču. Sredi tekmovanja sem se umiril in dosegel rezultat, ki je odraz dela na tekmi in predhodnih treningov.Na prihajajoči univerzijadi v Neaplju si želim narediti optimalen nastop in iz sebe izvleči najboljše strelske lastnosti in s tem upam tudi na dober rezultat.''

V kategoriji zračna puška je nastopilo devet študentk in študentov. Pri ženskah smo videli nekaj dobrih rezultatov. Najboljše tri je ločilo 8 krogov. S 629 krogi je bila najnatančnejša Urška Kuharič, študentka Pedagoške fakultete, Univerze v Mariboru, ki je zgolj za dve desetinki zgrešila državni rekord v tej kategoriji. ''Ne morem reči, da s tekmo nisem zadovoljna, saj 629,0 krogov ni slab rezultat, a na začetku tekme je kazalo še boljše. Glede na to, da sem se v zadnjem obdobju borila sama s seboj in svojimi težavami, lahko rečem, da je to odličen rezultat. Mislim, da lahko do univerzijade v Neaplju dodam še kakšen krog in da bi lahko svojo streljanje še nekoliko dodelala. Trenutno imam na treningih super rezultate, na tekmah pa si želim še kakšen krog več.''

Na drugo mesto pri ženskah se je uvrstila Klavdija Jerovšek, študentka Pedagoške fakultete, Univerze v Ljubljani, ki je s 626,4 krogi za dobrih 5 krogov prehitela tretje uvrščeno Suzano Lukić iz Višje strokovne šole za kozmetiko in velnes, Ljubljana. 

V moški kategoriji zračna puška 10m je bil najboljši Nejc Klopčič, ki je s 621,5 krogi svoj mladinski državni rekord zgrešil za 1,3 kroga. Študent FRI, UL je bil od drugo uvrščenega Erika Kandareta (FDV, UL) uspešnejši za dobrih 9 krogov, tretji Domen Jarni (FS, UL) pa je uspel zadeti 609,2 kroga. Po zmagi na DUP v streljanju je Klopčič povedal: ''S tekmo sem zadovoljen. Sicer bi lahko bolje streljal v 5. seriji, ko sem nekajkrat slabo ustrelil, a s končnim rezultatom sem zadovoljen.

Najboljša dva iz vsake kategorije sta si pridobila pravico nastopa na 30. poletni univerzijadi v Neaplju, ki bo v mesecu juliju 2019.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.


Pripravil: Srečko Ferlež/SUSA