Splošno
sreda, 11. januar 2023

Dogovor o dvigu subvencij in poostren nadzor nad ponudniki študentske prehrane

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije so se danes srečali z ministrom, pristojnim za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luko Mescem in se dogovorili o nadaljnjih korakih pri ureditvi področja subvencionirane študentske prehrane. Predstavniki ŠOS pa so predstavili tudi nekatere druge odprte tematike s področja socialnega položaja študentov.

Minister je napovedal dvig subvencije na 4,5 EUR, ki bo izvedena preko izredne uskladitve ter redne uskladitve višine subvencije z inflacijo. Prva se bo izvedla preko spremembe Zakona o subvencioniranju študentske prehrane, druga pa že s 1. marcem 2023, kar študenti pozdravljamo.

Ob tem bo ministrstvo, skupaj s Strateškim svetom za prehrano ter ŠOS pristopilo k pripravi sprememb Pravilnika o subvencioniranju študentske prehrane ter razpisa s ciljem zagotovitve kakovostnega, zdravega in polnovrednega obroka za študente v okviru subvencionirane študentske prehrane. S prenovljenim pravilnikom pa bodo študentske organizacije, kot izvajalec nadzora nad ponudbo študentske prehrane izvajale bolj dosleden in ostrejši nadzor nad ponudniki študentske prehrane.

Predstavniki ŠOS so na sestanku opozorili tudi na druge problematike in ministrstvo pozvali k reševanju. Odprli so tematike zagotovitve brezplačnih menstrualnih pripomočkov na srednješolskih in visokošolskih zavodih, združevanja Zoisovih in državnih štipendij, uskladitve višine državnih štipendij z inflacijo, opozorili na (delovno)pravno praznino pri opravljanju študijskih praks ter pozvali k uskladitvi pokojninske dobe, pridobljene s študentskim delom, z minimalno plačo.