Šport
petek, 26. april 2019

2,4 krat obkrožila Zemljo

Intervju z judoistko Andrejo Leški.

V pritličju stavbe Študentskega centra je UŠZP tokrat na javnem intervju gostil vrhunsko primorsko judoistko Andrejo Leški. Koprčanka že dlje časa živi, študira in trenira v prestolnici. Trenutno je ena od najbolj perspektivnih slovenskih deklet v športni panogi, ki je Sloveniji po letu 2000 dala največ medalja in naslovov z najpomembnejših globalnih tekmovanj.

Andreja je med pogovorom povedala, da jo je k judu pritegnil bratranec, da se je že na prvem obisku treningov navdušila in na blazinah takoj počutila domače. Po športnih začetkih v koprskem Judu Klubu 15. maj Marezige se je ambiciozno dekle že pri trinajstih preselilo v Ljubljano, kjer je zaradi večje kakovosti sparing-partnerjev hitro napredovalo. Medalje z mednarodnih mladinskih prvenstev so začele prihajati leta 2012 in tok 'težkih kovin' se ni ustavil do danes, pa čeprav prehod iz mladinske v člansko kategorijo tudi v judu ni ravno enostaven.A smo dobili občutek, da se Andreja točno zaveda, kaj ji še manjka in da je v članski konkurenci potrebo malce več potrpljenja. Ob marljivem delu pa se bodo rezultati nekega dne zagotovo pokazali. 

Pojasnila je še, kako poteka njen tipičen delovni dan, ki se zjutraj začne s treningom, nadaljuje s študijem in s počitkom, potem pa se popoldan po kosilu zgodba ponovi. »Včasih zjutraj hitim s treninga na faks, študiram namreč ekonomijo, da zajtrk pojem med potjo, ali pa kar pozabim nanj. Judo mi je bil že od začetka všeč, itak sem kot otrok imela preveč energije in se tam to dala ven. Sicer se mi zdi, da mi je judo kot individualni šport pisan na kožo. Odgovornost je namreč izključno 'na meni', oziroma je vse odvisno samo od mene, kar mi ustreza precej bolj kot ekipni športi. Zato tudi na tekmovanjih nimam težave s tremo ali s strahom «.

Judo je sicer tisti olimpijski šport, v katerem so slovenski športniki od leta 2000 osvojili največ medalj – tako na olimpijskih igrah, kot na svetovnih in evropskih prvenstvih ter tekmah serije Grand prix. Danes Andreja v slovenski reprezentanci predstavlja perspektivni mladi val. Lani je prvič zmagala v članski konkurenci na Grand Slamu v Düsseldorfu, letos pa je že osvojila bronasti odličji v na tekmah v Parizu in Düsseldorfu ter zlato medaljo na Grand Prixu v Marakešu. Razmišlja tudi o možnosti, da bi se uvrstila na OI v Tokiu, a je čaka napet interni slovenski boj s Kajo Trstenjak za vsako točko s kvalifikacijskih tekem. Tiste najbolj važne bodo sicer na vrsti šele prihodnje leto, v mesecih tik pred olimpijskimi igrami.

Zanimiv je tudi podatek, da je Andreja z aplikacijo na pametnem telefonu ugotovila, kako je lani z vsemi potovanji na mednarodne tekme zbrala toliko opravljenih kilometrov, kot če bi 2,4 krat obkrožila zemljo. Sicer jih igralci tenisa najbrž prepotujejo še nekaj več, a vseeno - kapo dol!