Floorball

floorball 2018

NOVO! 

S 3.10.2018 pričnemo z rekreacijo Floorballa. Pridite in se preizkusite. Floorball je zanimiv in primeren za vse študente, saj ne zahteva vrhunskih telesnih
predispozicij, ampak samo malo igrivosti in volje do zabave. Vse kar potrebujete j ešportna obutev in oprema. Palice in žogice pa priskrbimo mi.

KJE, KDAJ IN KAKO?

V KOPRU:
Kdaj: sreda, 20. do 21. ure
Kje: STŠ Koper-velika telovadnica, vhod v dvorano je iz zadnje strani.


PRVA PREDSTAVITEV ŽE 10.10.2018 ob 20.00 na STŠ v Kopru!


SESTAVA VADBE

Floorball je izpeljanka hokeja, ki se igra v dvorani, praviloma na parketu ali umetni masi. Vse kar potrebujete za igranje floorball-a so palica, žogica, športna obutev in oblačila. Osnovno gibanje pri floorballu je tek in ga lahko primerjamo s hokejem na ledu in travi. Igra je zelo varna, ker so vsi kontakti s telesom prepovedani. V vsakem od moštev je na igralni površini 5 igralcev in vratar (število igralcev se med igro lahko spreminja zaradi izključitev). Ekipo lahko sestavlja do 20 igralcev in dva vratarja. Floorball zahteva fizično, motorično, mentalno in socialna sposobnost, ter razumevanje igre. Najpomembnejši motorični sposobnosti sta hitrost in agilnost, ki v kombinaciji z drugimi oblikami gibanja privede do spretnega obvladovanja palice.

KOMU JE VADBA NAMENJENA

Floorball je ena redkih športnih panog, ki je primerna tako za moške kot za ženske različnih starostnih skupin. Moč igralca ne predstavlja bistvene prednosti, saj stroga pravila preprečujejo vsakršno grobost in neposredni kontakt, kar omogoča dopadljivo, hitro in dinamično igro. Poškodbe so zelo redke tudi na tekmovalnem nivoju, kar potrjuje dejstvo, da gre za dejansko šport prihodnosti. S Floorballom namreč bogatimo znanje, razvijamo sposobnosti in lastnosti ter oblikujemo osebnost in odnose med posamezniki. 


ZGODOVINA

Floorball originalno izvira iz Švedske, kjer so ga začeli igrati v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Ta nova športna panoga ima korenine po celem svetu saj so se podobne igre kot floorball igrale skozi 19. stoletje, npr. v Severni Ameriki in Angliji se »Floorhockey« razvije iz hokeja na ledu ali v Avstraliji, kjer so popularni hokej na travi »field hockey« prenesli v športne dvorane kot dvoranski hokej »indoorhockey«. Floorball je izhajal iz več različnih športnih panog, dokler niso na Švedskem ustanovili prve uradne nacionalne floorball zveze in sicer 7. novembra 1981 v mestu Sala. V septembru 1983 so bila izdana prva pravila igre, kjer je bilo določeno, da igrišče obkroža posebna ograda. S tem je moderni floorball kot športna panoga naredil prvi korak k cilju, da postane organiziran šport. Takrat je bil floorball drugačen, kot ga poznamo danes, kljub temu so bili postavljeni temelji za mednarodno širitev nove vznemirljive moštvene športe panoge, ki navdušuje ljudi različnih kultur.

Švedska, Finska in Švica so 12. aprila 1986 ustanovile Mednarodno Floorball Zvezo (IFF – International Floorball Federation). Naslednji korak se je zgodil ob veliki zainteresiranosti po vsem svetu za prvo svetovno prvenstvo za moške na Švedskem v letu 1996. Do svetovnega prvenstva se je organizaciji priključilo že 18 držav. Celoten turnir je bil velika uspešnica in z razprodano dvorano na finalnem srečanju med Švedsko in Finsko. V dvorani Globe Arena v Stockholmu so Švedi s 5:0 premagali Fince in 15.106 gledalcem prikazali nepozaben dogodek. Naslednji nivo je bil dosežen, ko je IFF v letu 2000 postala pridružena članica GAIFS (General Association of International Sports Federations), leta 2004 pridobila polnopravno članstvo. IFF danes vključuje 38 zvez članic z več kot 3.500 klubi in preko 200.000 registriranih igralcev.

Floorball zveza Slovenije (FZS) je bila ustanovljena leta 2000 (začetki igre na naših tleh segajo v leto 1991/92), ko v Žireh pričnejo s prvo rekreacijsko ligo. Centre floorball-a najdemo v Žireh, Škofji Loki, na Jesenicah, Železnikih, Borovnici, Ljubljani in Hotavljah. Leta 2004 je Olimpijski komite Slovenije priznal FZS kot svojo članico in sicer kot nacionalno panožno športno zvezo neolimpijskih športov. Mednarodna floorball zveza IFF pa si prizadeva, da bi floorball postal olimpijski šport, saj je v Sloveniji že zdaj preko 400 registriranih igralcev in igralk.