Sociala
sreda, 10. april 2019

Veliko mladih junakov darovalo kri

Vsak krvodajalec je junak, naj bo to prvič ali stotič.

Študentske krvodajalske akcije »Častim ½ litra!«, ki so jo v preteklih dneh pripravili PreProstoVoljni, skupina mladih prostovoljcev, ki delujejo v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), in Radio Capris, se je udeležilo 144 študentov krvodajalcev. Mladi krvodajalci so v treh dneh skupaj darovali nekaj več kot 72 litrov krvi.

S sloganom »Častim ½ litra!« spomladi in jeseni študentske organizacije in klubi pozivajo vse študente, naj v čim večjem številu darujejo kri. Namen skupne krvodajalske akcije je spodbuditi študente k sodelovanju in ustvariti zavedanje o pomembnosti darovanja krvi.

»Že devetnajsta uspešna akcija dokazuje, da se mladi zavedajo pomembnosti darovanja krvi in humanitarnosti, saj smo zopet zabeležili veliko število mladih krvodajalcev. Tudi v prihodnje bomo nadaljevati s krvodajalskimi akcijami, saj smo na ta način veliko mladih spodbujamo k rednemu krvodajalstvu,« je odziv študentov na krvodajalsko akcijo komentirala Nikolina Janković, sekretarka za socialno in študentsko problematiko ŠOUP.

Vsak darovalec je tekom akcije, poleg malice, prejel tudi simbolična darila, primorskim študentom pa je bil omogočen tudi brezplačen prevoz. »Želimo se zahvaliti velikodušni donaciji in brezplačnemu prevozu podjetja Taxi Port. Ker so tudi sami izjemni krvodajalci, so nam priskočili na pomoč. Nedvomno so pripomogli k temu, da se je akcije udeležilo večje število mladih krvodajalcev,« je prepričana Nikolina Janković in dodaja, da gre zahvala tudi soorganizatorju Radiu Capris, ki h krvodajalstvu spodbuja tudi širšo javnost, ter osebju Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, ki skrbi za zagotavljanje zadostne količine varne in ustrezne krvi, s čimer se prejemnikom krvi zagotavlja najboljše možno zdravljenje.

Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper. Več informacij glede študentskega krvodajalskega tedna je dostopnih na spletni strani www.castimkri.si ali Facebook dogodku Častim ½ litra.

Častim 1/2 litra!

Krvodajalsko akcijo organizira Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov, Zveze študentskih klubov Slovenije, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Zavod za transfuzijsko medicino v Sloveniji v povprečju letno beleži okoli 97.000 odvzemov krvi, 1180 krvodajalskih akcij in 110.000 prijavljenih krvodajalcev. 

Aprilska krvodajalska akcija je potekala že devetnajstič, 10. obletnico akcije pa bodo organizatorji obeležili oktobra. Mlade krvodajalce se poleg krvodajalstva spodbuja tudi k vpisu v seznam rednih krvodajalcev in uporabe aplikacije Daruj Kri (Android ali iOS) ter možnosti darovanja kostnega mozga.

Letos Zavod RS za transfuzijsko medicino namreč praznuje 30. obletnico zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Testiranje za darovanje kostnega mozga je enostaven proces, kjer potencialnemu darovalcu odvzamejo le nekaj dodatnih mililitrov krvi Podatke darovalca se nato zabeleži v domače in tuje registre.