APZ UP
petek, 19. julij 2019

Simfonic voices: Smith College Alumnae Chorus in slovenski glasbeniki

SMITH COLLEGE ALUMNAE CHORUS IN SLOVENSKI GLASBENIKI

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), tokrat v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices v Kopru gosti ameriški zbor Smith College Alumnae Chorus (SCAC), pod vodstvom Jonathana Hirsha in slovenske glasbenike.

Glasbeniki, ki bodo nastopili skupaj z ameriškim zborom, so moški zbor, ki je projektno sestavljen zbor iz pevcev različnih zborovskih zasedb, Simfonični orkester Domžale-Kamnik ter solisti Deborah Garrett - sopran, Allison La Pointe - mezzosopran, tenorist Aljaž Žgavec, baritonist Rok Bavčar in Gregor Klančič na orglah.

Vokalno-instrumentalni koncert bo potekal danes, 19. julija 2019, ob 20.30 v v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru.

Prisrčno vabljeni, da se koncerta udeležite in na ta način doživite prijeten večer v družbi glasbenih prijateljev.

Vstop na koncert je prost.


ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

PROGRAM KONCERTA

Joseph Haydn (1731–1809)
MAŠAv d-molu, Hob. XXII: 11
(Missa in Angustiis; Nelsonova maša)
1. Kyrie
2. Gloria - Qui tollis - Quoniam
3. Credo - Et incarnatus - Et resurrexit
4. Sanctus - Pleni sunt coeli
5. Benedictus
6. Agnus Dei - Dona nobis pacem

Maurice Duruflé (1902–1986)
REWUIEM, op. 9
1. Introit / Introito (Requiem aeternam)
2. Kyrie eleison
3. Ofertorij / Offertorio (Domine Jesu Christe)
4. Sanctus in/e Benedictus
5. Pie Jesu
6. Agnus Dei
7. Communio (Lux aeterna)
8. Libera me
9. In paradisum

CV

SMITH COLLEGE ALUMNAE CHORUS

Vodilo zbora Smith College Alumnae Chorus (SCAC) je negovati povezavo med alumni in prijatelji večih zborovskih programov kolidža. SCAC ponuja priložnosti za višjo glasbeno izobrazbo, kulturno izmenjavo in dobrodelnost v okviru koncertiranja doma in v tujini.

Debitirali so leta 2010 na proslavi na kampusu za 125. Obletnico Glee Club-a, leta 2011 pa so se odpravili na turnejo po Siciliji, kjer so z lokalnimi glasbeniki izvedli Mozartov Rekvijem. Leta 2013 so v Tallinu in St. Petersburgu izvedli Beethovnovo Mašo v C-duru. V Tallinu so prejeli tudi nagrado Ambassador’s Award for Cultural Diplomacy, ki jim jo je podarila ambasada ZDA v Estoniji. Leta 2014 so nastopili na koncertu v čast uveljavljene skladateljice Alice Parker (ki je diplomirala na Smith College leta 1947), kjer tudi dirigirala njihovo izvedbo svojega dela.

Leta 2016 so odpotovali na Kubo v okviru svoje tretje mednarodne turneje, kjer so v Havani in Matanzasu izvedli Pergolesijevo “Stabat Mater” in Vivaldijevo “Glorio”. Kot pri prejšnjih turnejah so tudi tokrat sodelovali z lokalnimi glasbeniki.

Smith College, ustanovljen leta 1871, je prestižni ženski kolidž, ki se nahaja v Northamptonu (Massachusetts). Ima dolgo tradicijo glasbene odličnosti; v 1950-ih letih je zbor Smith College Chamber Singers postal prvi ženski zbor, ki je odpotoval na turnejo izven Združenih Držav. Odlikuje jih tudi dejstvo, da so kot prva ženska zasedba nastopile v katedralah Canterbury, Sv. Pavla in Chartres.

Več članic SCAC zbora je študiralo glasbo na kolidžu samem ali pa se udejstvovalo v zasedbah, kot sta Chamber Singers in Glee Club. Prihajajo z vseh koncev ZDA in iz več kot ducat tujih držav. Zbor vključuje pevke vse od nedavnih diplomantk do starejših absolventk.

Jonathan Hirsh, dirigent

Dirigent Jonathan Hirsh, doma iz Brooklyna (New York), je v svoji karieri pridobil spoštovanje in pohvalo občinstev, kolegov in kritikov v ZDA in v tujini. Kot predavatelj in direktor zborovskih ter orkestrskih dejavnosti na Smith College, Jonathan dirigira orkestru, zasedbi Glee Club ter zboru Chamber Singers. V okviru proslave ob 100. obletnici orkestra je združil zbore kolidža in Glee Club Univerze v Michiganu, ter predstavil razprodan koncert Beethovnove Devete simfonije v dvorani Carnegie Hall. Z orkestrom je odpotoval na Kubo, Sicilijo in v Trinidad in Tobago za sodelovanje z orkestrom National Youth Orchestra.

Hirsh je leta 1986 diplomiral na Amherst College in pridobil diplomi v dirigiranju na Univerzi v Michiganu. Učil je na šoli Sidewell Friends School v Washingtonu, na Amherst College, na Univerzi v Michiganu, Univerzi v Kaliforniji (Santa Cruz) in na Tufts University. Pogosto deluje kot gostujoči dirigent, klinični zdravnik in član žirije, njegov repertoar in dejavnosti pa vključujejo zborovska dela, oratorije, opere in simfonična dela. Pod njegovo taktirko se je Smith Orchestra leta 2005 prvič predstavil v dvorani Carnegie Hall z izvedbo Beethovnove Devete simfonije, v sodelovanju z združenimi zbori Smith College-a in moškega Glee Club-a Univerze v Michiganu.

Moški zbor za project SCAC – Slovenia tour 2019 je projektno sestavljen zbor iz pevcev, ki so člani različnih zborovskih zasedb.

Tenorist Aljaž Žgavc je svoje pevsko izobraževanje začel na glasbeni šoli v Postojni pri profesorju Matjažu Prahu. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorju Janku Volčanščku in ga leta 2014 uspešno zaključil. Izpopolnjeval se je na različnih mojstrskih tečajih in sodeloval s profesorji kot so: Edita Garčević Koželj, Dunja Vejzović, Snežana Nena Brzaković, Marcus Bruck, Thomas Hayer,... Trenutno se izobražuje pri prof. Vlatki Oršanić.
S SNG Opera in balet Ljubljana sodeluje že od leta 2011, od marca 2013 pa je tam zaposlen kot zborist-solist v ansamblu opernega zbora. Vidnejše vloge so: Cirkuški direktor (Prodana nevesta), Rajdelj (Gorenjski slavček), dr. Blind (Netopir), Abdallo ( Nabucco),...

Baritonist Rok Bavčar, je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Ireni Baar in izr. prof. Vlatki Oršanič.
Več sezon je bil član Komornega zbora RTV Ljubljana, nato pa nekaj let zaposlen v Slovenskem komornem zboru kot zborovski pevec in solist. Je aktivni član Slovenskega  komornega glasbenega gledališča. Trenutno je angažiran v SNG Opera in balet Ljubljana.
Kot solist je sodeloval na več recitalih Glasbene mladine, na abonmajskih koncertih Akademije za glasbo v Ljubljani, na koncertih zbora Consortium musicum Ljubljana, na koncertni izvedbi opere Gorenjski slavček kot Chansonette, pri Sullivan-ovi operi Gondoljerji.
Na opernih odrih je upodobil vloge: Ben ( Telefon), Bob (Zmikavt in stara devica), Vaščan ( Nežni velikan), Carlo (Črne maske), Varnostnik (Ljubezen kapital), Markiz d'Obigny, doktor Grenville (Traviata), Lovro (Gorenjski slavček), Sodnik (Ples v maskah), Fiorello (Seviljski brivec), Pripovedovalec (Pastir), Glasnik (Otello), Schaunard (La Boheme), Marullo (Rigoletto), Yamadori (Madama Butterfly)… Kot solist je nastopil v SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor in HNK Zagreb.
Veliko se posveča izvajanju sodobne klasične glasbe. Tako je sodeloval pri številnih krstnih izvedbah: Junak našega časa ( T. Svete), Ada ( T. Svete), Pod svobodnim soncem ( T. Kobe), Deseti brat ( A. Makovac).

Zborovodja in organist Gregor Klančič, je začel glasbeno izobraževanje na GŠ Nova Gorica in na orglarski šoli v Novi Gorici. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelku Glasbena pedagogika in Cerkvena glasba.
Kot organist nastopa po Sloveniji, na Hrvaškem (Mednarodni festival ‘Dani orgulja u Istri, Varaždinske barokne večeri, Reka), Franciji (Tours), Nemčiji (Konstanz, Aachen) in v Italiji. Nastopa skupaj z orkestrom Slovenske filharmonije, s številnimi vokalnimi solisti, instrumentalisti in zbori: Zbor slovenske filharmonije, zbor in orkester Consortium musicum, zbor Glasbene matice, Komorni zbor Ipavska idr.
Med leti 1999 in 2004 je vodil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, s katerim je dosegel številne uspehe. V okviru KD Schellenburg v Uršulinski cerkvi v Ljubljani organizira koncertni cikel Sakralni abonma. Vodi zbor Consortium musicum, s katerim je v okviru abonmaja izvedel več vokalno-instrumentalnih koncertov.
Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora, od leta 2004 asistent zborovodja, leta 2018 pa je bil umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije. Je vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana. V ljubljanski stolnici že od leta 1999 deluje kot organist. Je ravnatelj in profesor na Orglarski šoli v Ljubljani.

Simfonični orkester Domžale – Kamnik je nastal leta 1971 z združitvijo orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega Komornega orkestra. Ustanovil ga je pedagog, dirigent in skladatelj prof. Tomaž Habe, ki je nato vodil orkester vse do leta 1992. Za njim so se kot stalni dirigenti zvrstili Aleksandar Spasić (1993-2002), Stefan Garkov (2003), Simon Dvoršak (2004-2009), Simon Krečič (2009-2013) in Slaven Kulenović (2013-), ki zasedbo vodi še danes. Ta je sprva štela dobrih 30 glasbenikov, v slabih 50 letih pa se je razširila na okoli 80 članski orkester, ki ga sestavljajo ljubiteljski glasbeniki, učenci in učitelji regionalnih glasbenih šol, pa tudi profesionalni glasbeniki, tako iz domžalsko-kamniške regije, kot tudi od drugod. Orkester letno izvede več koncertnih projektov, ki segajo večinoma na področje klasične glasbe, pa tudi na področja sakralne, filmske in popularne glasbe. Krona vsakoletnega delovanja so tradicionalni novoletni koncerti, ki jih orkester prireja po vzoru Dunajskih filharmonikov. Orkester je v svoji skoraj pol stoletja bogati zgodovini sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi slovenskimi glasbeniki, kot so Aci Bertoncelj, Anton Grčar, Stanko Arnold, Jože Kotar, Matej Šarc, Boštjan Lipovšek, Tibor Kerekeš, Volodja Balžalorsky, Matjaž Trček, Irena Baar Vremšak, Tomaž Lorenz, Matej Zupan, Zoran Potočan, itd.

Deborah Garrett, sopran

Deborah Garrett je sopranistka z raznolikimi kariernimi izkušnjami, ki obsegajo vse od opere, operete, oratorija, mjuzikla, pa do starodobne glasbe 1920-ih do 1960-ih let. Kot solistka je nastopila z zborom Smith College Alumnae Chorus (SCAC) v Mozartovem Rekvijemu (Sicilija, 2011) in Beethovnovi Maši v C-duru (Baltske države, 2013). Njeni najljubši operni vlogi sta Gretel (Hansel in Gretel) in Barbarina (Figarova svatba). Leta 2008 je ustanovila družbo Flashback Music Memories, ki se specializira v starodobnem zabavništvu za namen obujanja spominov starejših občanov v domovih za ostarele. Leta 2018 je ustanovila podjetje Living Vibrant Lives Inc., ki je namenjeno poživljanju življenj mlajših in starejših skozi povezavo med umom, duhom in telesom. Deborah je navdušena, da lahko letos zopet sodeluje z zborom SCAC v Sloveniji.

Allison La Pointe, mezzosopran

Allison La Pointe je pela Suzuki v Puccinijevi operi Madama Butterfly, večkrat nastopila kot alt solistka v Handlovem oratoriju Mesija in Mahlerjevih Pesmih Potepuha (Songs of a Wayfarer), in bila udeleženka dveh mojstrskih tečajev; Moravian Master Class na Češkem ter Corso Estivo per Giovani Cantanti Lirici v Urbaniji, Italija. Bila je solistka z zborom Smith College Alumnae Chorus na turneji na Kubo leta 2016, nastopajoč v “Quae moerebat et dolebat”, “Eja mater fons amoris” in “Inflammatus et accendus” v PergolesijevI Stabat Mater, ter “Qui sede a dexteram patris” v Vivaldijevi Gloriji. Prav tako je kot gostja nastopila na večih različnih recitalih, dobrodelnih koncertih, mojstrskih tečajih in pevskih salonih. Poleg udejstvovanja na glasbenem področju je zaprisežena podpornica kulturnega življenja v svojem drugem domu v Minnesoti, kjer deluje kot epidemologinja in nadzornica za nacionalni odbor za zdravje.