Primss
četrtek, 13. junij 2019

Koper kot bi ga imeli radi mladi

Poslikava podhoda v Kopru.

Po lanskem uspešno izvedenem projektu poslikave semedelskega podhoda, Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) v okviru mladinskega festivala CMoKFEST 2019, ki ga organizira Center mladih Koper (CMK) in v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) nadaljuje s poslikavami koprskih podhodov.

Poslikava podhoda ob mandraču v Semedeli bo potekala na temo »Koper kot bi ga imeli radi mladi« in se bo izvajala v sredo in četrtek, 26. in 27. junija 2019. Tako se bo mladim spet omogočilo, da na kreativen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta.

"Lani smo prvič izvedli mladinski projekt poslikave podhoda, ki je prekosil vsa naša pričakovanja in navdušil mimoidoče. Tako je vsaj soditi po odzivih, ki smo jih od takrat prejeli. Že to, da je poslikava še vedno skoraj nedotaknjena, govori o tem, da so jo mimoidoči sprejeli. Izhajajoč iz te pozitivne izkušnje smo se s še večjim zagonom podali v novo dogodivščino,« sporoča Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS. 

Na Zavodu PRIMSS poudarjajo, da projekt poslikave sloni na ideji medsebojnega sodelovanja med mladimi različnih stopenj in smeri izobraževanja (osnovnošolci, dijaki, študenti, mladi brezposelni …), ki želijo na prostovoljski ravni prispevati k novim kreativnim rešitvam v smeri spreminjanja vizualne podobe mesta. Letošnja tema poslikave je »Koper kot bi ga radi imeli mladi«, ker želijo mlade spodbuditi k razmišljanju o podobi in viziji mesta Koper v prihodnje. 

"Podhod ob mandraču v Semedeli je dolg približno 79 m in visok 2,2 m, kar pomeni, da bodo sodelujoči poslikali okrog 174 kvadratnih metrov površine. Tokrat gre za nekoliko večjo površino kot lani, ampak poučeni z lanskimi izkušnjami, se pogumno podajamo v nove umetniške izzive," dodaja Nikolina Jeretič.

CMoKFEST 2019

Center mladih Koper bo že četrto leto zapored poskrbel za zelo bogat in pester začetek poletnih počitnic. V sodelovanju s Primorskim svetovalnim središčem, ŠOUP-om, UŠZP, BUNGA festivalom, Obala raidersi, Veganskim drušvom Obala in Društvom Animov, pripravljamo mladinski festival CMoKFEST 2019.

Festival bo potekal zadnji teden junija, od srede 26. 6. do sobote 29. 6., v prostorih Centra mladih Koper in na različnih lokacijah po Kopru. CMoKFEST kot mladinski festival prinaša pestro dogajanje za mlade in manj mlade. Namen festivala je skupaj z mladimi ustvariti in ponuditi vsebine, ki jih v tem okolju pogrešajo in popestriti začetek poletnih počitnic.



Projekt Poslikava podhoda: Koper kot bi ga imeli radi mladi je sofinanciran s strani Mestne občine Koper.