Sociala
petek, 17. april 2020

Kako poteka krvodajalska v času epidemije?

PREJELI SMO: osebna izkušnja študenta krvodajalca

Pozdravljeni, 

verjetno marsikaterega študenta zanima, ali sploh ter kako poteka krvodajalska akcija v času epidemije Covid-19. Lahko vam zaupam, da v malo drugačnih okoliščinah ter pod drugačnimi (malo bolj poostrenimi pogoji), kakor smo bili navajeni lani na ŠOUP akciji #castimpollitra. Z vami sem se odločil deliti svojo izkušnjo, saj sem tudi sam zdravstveni delavec in sicer študent 3. letnika zdravstvene nege na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli. 

Teden dni pred datumom poteka akcije sem dobil SMS sporočilo, in sicer vabilo k krvodajalski akciji, na katerega sem se seveda takoj odzval, saj v času koronavirusa pozivajo le občane, katerih kri trenutno potrebujejo. Na voljo sem imel dva datuma in sicer torek (14.4.2020) in četrtek (16.4.2020). Sam sem si izbral četrtek čim kasneje, saj imam navado malo dlje spati :). Po telefonu sva se zmenila torej za datum odvzema ter uro. Vprašala me je, če sem že kdaj daroval kri pri njih, drugače me ne bi vzeli, saj so vzeli le redne darovalce (zaradi Covid-19). Ker sem daroval kri že na ŠOUP-ovi krvodajalski akciji lani meseca marca, me je vseeno vzela, čeprav v SB Slovenj Gradec letos darujem prvič. Sestra me je seveda še vprašala cel kup stvari o mojem trenutnem ter preteklem zdravju in počutju ter morebitnih potovanjih v tujino, saj se mora vse ujemati, ker nočejo ničesar prepustiti naključju. Vprašala me je seveda tudi, če sem morebiti bil v stiku z kakšno rizično osebo. Ko je sestra dobila dovolj podatkov, mi je odobrila prihod na krvodajalsko akcijo. Povedala mi je, naj s seboj prinesem osebni dokument ter MASKO in po potrebi ROKAVICE. Če slučajno ne bi imel s seboj, bi mi zaščitno opremo priskrbeli tudi tam. Povedala mi je, kam moram iti in pred prihodom obvestiti vratarja, ki me bo napotil na mesto odvzema. Opomnila me je, naj pred odvzemom nekaj pojem (soljena, mastna hrana).

Dan pred darovanjem, sem prejel klic medicinske sestre, ki me je še enkrat povprašala o mojem zdravju in morebitni spremembi le-tega. Povedal sem ji, da sem še vedno zdrav in nisem bil v stiku z nobeno rizično osebo. Takrat mi je dokončno odobrila prihod. Zvečer sem prejel še SMS sporočilo z potrdilom in uro prihoda.

Na dan prihoda ob 10:35 me je diplomirana medicinska sestra, katera mi je naknadno odvzela kri, že čakala pri vratarju in me pospremila v pritličje, kjer je transfuzijain mi razložila potek. Še enkrat se je tudi pozanimala ali sem jedel zajtrk. Masko sem imel že na obrazu, razkužila mi je roke in pokazala mesto, kamor sem lahko odložil jakno. Še enkrat sem si razkužil roke in odšel v prvi prostor, kjer sem izpolnil vprašalnik, kjer je bilo jasno navedeno in si moral izpolniti vse podrobnosti, ki so potrjevale, da mi lahko odvzamejo kri. Podpisal sem tudi soglasje za odvzem krvi ter dobil potrdilo o darovanju. Sestre ter zdravnice so imele na sebi vso zaščitno opremo, za vsakim darovalcem so razkužile stol ter mizo, na kateri je sedel. Kuliji so bili oviti v plastično folijo. Vsak darovalec je dobil novega, da ne bi prišlo slučajno do stika. Nato sem odšel naprej do naslednje zdravnice. Malo sem moral počakati, saj je bila ena oseba pred mano. Po odhodu te osebe, je zdravnica razkužila mesto, kjer je sedela in me poklicala naprej (razdalje vsaj 1.5m med osebjem ter darovalci!). 

Izmerila mi je vrednost hemoglobina (ki mora biti dovolj visoka, da lahko daruješ kri) in določila krvno skupino. Nato sem odšel še na končni pregled do druge zdravnice (trajal je malce dlje, saj sem v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec kri daroval prvič). Vprašala me je razna vprašanja o mojem zdravju, počutju, potovanjih itd. ter mi na koncu le dala ''zeleno luč'', da sem lahko šel darovati kri. Šel sem v sosednjo sobo, kjer sem malce počakal (vsi darovalci so imeli na sebi zaščitno opremo ter po vsakem darovalcu je sestra razkužila mesto). Sedel sem na stol, sestra mi je vstavila iglo ter pripravila vso potrebno opremo in mi odvzela ½ litra krvi. Pred odvzemom mi je odvzemno mesto tudi razkužila! Ko sem vstal iz stola je vse skrbno razkužila. Pogosto si je treba razkuževati tudi roke (po vsakem stiku z nečisto površino).

Za konec vsak krvodajalec dobi tudi zasluženo malico (2 jogurta, sok ter sendvič). Zaradi kriznih razmer smo malico dobili kar za domov, kakor lahko vidite na priloženi fotografiji. Pospremili so me do vratarja, se mi zahvalili za darovanje in od tam naprej sem lahko šel sam domov.


Moja izkušnja odvzema krvi je pozitivna, saj so se v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zelo dobro pripravili na trenutno situacijo in ničesar ne želijo prepustiti naključju. Povedali so mi, da krvodajalce jemljejo skoraj vsak teden (2 dni v tednu). V času poteka krvodajalske akcije (kakršna je bila danes), pa imajo zelo dober odziv. Tudi v času epidemije se ljudje ne bojijo dati krvi in pridejo v velikem številu. Zato pozivam vse študente, ki ste imeli pomisleke in imate možnost darovati kri, ter ste dobili SMS sporočilo (saj to pomeni, da vaše krvne skupine trenutno premanjkuje), da se akcije vseeno udeležite, saj bo za vašo varnost dobro poskrbljeno!

Upam, da vam je bila moja izkušnja zanimiva za branje in je morda pripomogla k vaši odločitvi, da kljub vsemu darujete kri, saj kljub trenutni krizi nesreča ne počiva in veliko ljudi potrebuje kri. Morda boste komu z darovanjem rešili življenje!

Lep pozdrav,
Klemen Marovšek