Splošno
četrtek, 01. avgust 2019

Deset predlogov, kje se ohladiti poleti

Radi preživljate čas v naravi?

Za zadnji počitniški mesec, smo za vas pripravili 10 predlogov kje se ohladiti poleti v naravi, če je morje za vas pretoplo. :) 


1. Iški Vintgar
"V mirnem okolju sredi neokrnjene narave, le streljaj od središča Ljubljane, lahko preživite prijetne, sproščujoče in nepozabne trenutke," v Iški Vintgar vabi Ekipa Iški Vintgar. Dodajajo, da je kraj primeren tako za tiste, ki želijo uživati v miru, kot za bolj dejavne. Ob potoku so na več lokacijah prostori za piknike v različnih velikostih, nekateri imajo lastno plažo in tolmune in so opremljeni s kuriščem, kjer si lahko pripravite toplo hrano. V Iški Vintgar se lahko odpravite tudi na dnevni izlet, zlasti v vročih poletnih dneh, ko je tam prijetno hladno in se lahko ohladite v tolmunčkih.


2. Kamniška Bistrica
Dolina Kamniške Bistrice je primerna tako za sprehajalce kot kolesarje. Sama reka sicer izvira na treh koncih, a najbolj poznan je njen glavni izvir, ki se nahaja v bližini Doma pri Kamniški Bistrici. Voda priteče izpod skal in se, preden odteče naprej, ustavi v majhnem jezercu. Predvsem v vročih dneh je postopanje v bližini jezera zelo prijetno, saj se boste ob njegovem hladu osvežili.
Sprehodite se lahko tudi ob soteski Veliki in Mali Predaselj, kjer vas bo očarala kristalno čista voda, za tiste bolj adrenalinske pa je možen tudi spust v sotesko s pomočjo jeklene vrvi, a je za to potreben predhodni dogovor z gorskimi reševalci. V bližini izvira se nahaja tudi Plečnikov dvorec, slab kilometer stran pa še spominski park, kjer so zbrane spominske plošče ponesrečencev v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dostop do 30 metrskega slapa je iz Predbele, kjer je izhodišče za Ojstrico.


3. Velika planina
Če ste ljubitelji gora, se lahko odpravite v gore, saj je na višji nadmorski višini praviloma manj vroče kot v dolini. Pred odhodom preverite vremensko napoved in se v primeru napovedanih vročinskih neviht, tja odpravite dovolj zgodaj.
Za tiste z malo manj kondicije pa so na voljo tudi žičnice, ki vas popeljejo recimo na Krvavec, Veliko planino, Pohorje ali Vogel. Na Veliko planino se precej visoko lahko odpeljete tudi z avtomobilom, na voljo je več izhodišč, tako da boste svoj pohod lahko začeli na višji nadmorski višini in pohajkovali po vrhu.


4. Idrijska Bela in Divje jezero
"Kopanje, odbojka na mivki, namizni tenis, košarka, piknik prostori in še kaj se ponuja na sotočju Idrijce in Belce, kjer se nahaja priljubljeno in znano kopališče "Pri Lajštu" ali Idrijska Bela," v dolino Idrijske Bele vabijo na Turistično informacijskem centru Idrija.
Kopate se lahko v kristalno čisti vodi, obiščete naravne iz zgodovinske znamenitosti v Krajinskem parku Zgornja Idrijca, kot so Divje jezero, Kamšt in Klavže.


5. Logarska dolina
Logarska dolina je ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi in se zajeda v Kamniško-Savinjske Alpe s severa, zato predstavlja izhodišče za številne pohodniške izlete na gorske vrhove.
Če niste za dolge ture, se lahko odločite za krajši izlet do slapa Rinka, v bližini katerega se boste gotovo osvežili. Na območju je tudi slap Palenk in Brložniški slapovi. Možna izbira je tudi sprehod po naravoslovno-etnografski poti po Logarski dolini (približno 2,5 h hoje s postanki), ali, posebej, če imate otroke, obisk Pravljičnega gozda, v katerem so predstavljene vse najlepše svetovne-klasične pravljice, pravljice priznanih slovenskih avtorjev, slovenske-ljudske pripovedke ter nenazadnje tudi solčavske pripovedke.


6. Kolpa
Kolpa, ob kateri se razprostira Krajinski park Kolpa, predstavlja naravno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Osvežite se lahko na številnih naravnih kopališčih ob reki, kot so Kamp Podzemelj ob Kolpi, Rekreacijski center Primostek, Kamp Jankovič, Kamp Radence ob Kolpi ali Kamp Kolpa v Vilenici. Bolj aktivnim je na voljo več pohodnih, kolesarskih in jahalnih poti, urejenih je tudi več poti za veslanje. Od naravnih znamenitosti si lahko ogledate izvir Krke ali se odpravite v Krško jamo.


7. Nadiža

Turkizno modra reka je ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek, kjer lahko najdemo tudi raka deseteronožca. Po ljudskem izročilu naj bi imela zdravilno moč, vsekakor pa je priljubljen raj za ribiče in kopalce.


8. Lepena in dolina Soče
Lepena se začenja pri izteku slikovitih smaragdnih Velikih korit Soče in sega v območje Triglavskega narodnega parka. Je raj za sprehajalce, pohodnike in ribiče. Poleg ogleda veliih korit Soče, se lahko sprehodite po Šunkovem vodnem gaju ai se odpravite na pohod do Krnskega in Dupeljskega jezera. V vročih dneh se bo prilegel tudi potep po dolini Soče. Če vas nizka temperatura ne moti, se lahko v njej tudi osvežite na kopališčih, recimo ob Sotočju (Soče in Tolminke), v kampu Korada v Kanalu ob Soči ali pri Kajakaškem centru Solkan.
Osvežujoča je tudi dolina reke Tolminke, ki privre na površje v več izvirih in zaživi v svoji lepoti v Tolminskih koritih.


9. Star maln pri Vrhniki
Koča Star maln je priljubljeno gostišče in prostor za piknike z naravnim kopališčem v dolini potoka Bele. Nekoč je tam stal mlin, na kar spominjata mlinsko kolo in jez. Bližnji izvir potoka Bele je kraški sifon z naravnim pojavom občasnega izbruha vode, ki kdaj na površje naplavi človeške ribice oziroma "zmajeve mladiče," kot je  opisal slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor v 17. stoletju.
Odločite se lahko tudi za druga naravna kopališča, kot so Podpeško ali Rakitniško jezero na območju Ljubljane, Ivarčko jezero na Koroškem, Bajer v Ribnem pri Bledu, jezero Trboje pri Kranju, jezero v avtokampu Menina, Velenjsko jezero, da Bohinja in Bleda sploh ne omenimo.


10. Dovžanova soteska
Dovžanova soteska leži nekaj kilometrov severno od naselja Tržič v osrčju Karavank. Dolina Tržiške Bistice je stisnjena med strma ostenja skalnih piramid, imenovanih Kušpegarjevi turni na vzhodu in Borove peči na zahodu.
Slednji so dobili ime po rdečem boru, ki porašča njena strma pobočja. Z njih so se že v preteklosti valili skalni bloki, ki so se ustavili v struhi reke, zaradi česar je reka danes s slapiči in brzicami zelo privlačna za obiskovalce.
Sotesko krasita mali in veliki predor ter Hudičev most, ki je tako ime dobil po tem, ko ga je večkrat odnesla visoka hudourniška voda.
Dovžanova soteska je izhodišče za mnoge kolesarske in pohodniške ture, skoznjo je speljana geološka in ragledna pot. Je edinstveno nahajališče okamenelih ostankov morskih živali in rastlin iz starega zemeljskega veka - paleozoika.

Vir: www.zurnal24.si