APZ UP
ponedeljek, 02. december 2019

APZ UP ponovno v vrhu zborovskega petja

Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb.

Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, so pod vodstvom Lara Willewaldt, asistentke dirigenta Ambroža Čopija, ponovno dosegli izjemen uspeh na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2019 v Kočevju.

Na tekmovanju, ki poteka v organizaciji Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti skupaj s svojimi območnimi izpostavami, je zbor nastopil v mešani zasedbi. Prejel je zlato priznanje z odliko za doseženih 92 točk ter posebna priznanja za najboljšo izvedbo skladbe napisane v 19. stoletju (Albert Becker: Ich bin die Auferstehung Op. 67), za najboljšo izvedbo slovenske sodobne skladbe napisane po letu 1989 (Tine Bec: Deliver me, o Lord) in posebno priznanje dirigentu Ambrožu Čopiju za najboljšo izbiro programa. Lara Willewaldt je prejela še posebno priznanje za obetavno zborovodkinjo. Regijsko zborovsko tekmovanje je ocenjevala tri članska žirija na čelu s predsednikom Gregorjem Klančičem ter članicama Danico Pirečnik in Andrejo Martinjak.

Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb 2019

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2019 so sodelovali ženski, moški in mešani pevski zbori ter male pevske skupine, ki so bili sprejeti v skladu z razpisom. Tekmovanja so potekala od 9. do 30. novembra, in sicer v Brestanici, Škofji Loki, Dravogradu, Mariboru, Postojni in Kočevju. 

Na regijskem tekmovanju v Kočevju (Osrednja Slovenija) se je na dveh koncertih predstavilo deset zasedb. Poleg APZ UP so na tekmovanju nastopili še Vokalna skupina Fone Megale, Medvode (vodja skupine Dominik Jurca), Vokalna skupina Iris, Izlake (vodja skupine Blaž Rojko), Ženska vokalna skupina Lipa, Litija (vodja skupine Mateja Potrebuješ Simonič), Pevsko društvo Kr'snica, Stari trg pri Ložu (vodja skupine Anemarija Štefančič, klavir Iomi Babuder Briški), Vokalna skupina Cantate Domino, Kočevje (zborovodja Franc Štefanič, violončelo Danica Kavrakova Žganjar, violina Jernej Pečak), Ženski pevski zbor Tonja, Borovnica (zborovodkinja Eva Mori), Ženski pevski zbor Biser, Grosuplje (zborovodja Fernardo Pablo Mejias), Mešani pevski zbor Prosavus, Zasavje (zborovodja Aljaž Bastič) in Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec (zborovodja Marjan Grdadolnik).

APZ UP je v svoj tekmovalni program vključil noviteto - prvo nagrajeno skladbo natečaja za nove zborovske skladbe Aegis Carminis 2019, sodobno skladbo Deliver me, o Lord (responzorij ob slovesu od umrlega), slovenskega skladatelja in nekdanjega APZ-jevca Tineta Beca, slovensko ljudsko pesem v priredbi skladatelja Marijana Dovića Zeleni Jurij (po belokranjskih ljudskih motivih) ter skladbi po lastni izbiri, in sicer Beata es Virgo Maria beneškega renesančnega mojstra Giovannija Gabrielija in Ich bin die Auferstehung manj poznanega avtorja iz obdobja romantike Alberta Beckerja.

APZ UP se je regijskega tekmovanja udeležil že leta 2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, kjer je prav tako prejel zlato priznanje z odliko, poleg tega pa še priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes (György Orbán, Daemon irrepit calidus), in leta 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, kjer pa je prav tako prejel zlato priznanje z odliko, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes, (Lajos Bárdos, Libera me), bil pa je tudi najboljši mešani zbor tekmovanja. Pod vodstvom dirigentke Lare Willewaldt se je omenjenega tekmovanja udeležil prvič

Za pevke in pevce primorskega akademskega zbora letošnja zmaga na regijskem tekmovanju pomeni novo izkušnjo in uspeh, potrditev zastavljenih ciljev ter dodatno spodbudo za nadaljnje delo, napredek in doseganje novih uspehov tako na domačih kot na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Njihov motivacijski moto se od samega začetka obstoja in ustvarjanja glasi: »Za glasbo – za užitek!«

O akademskem zboru

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od leta 2004. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistentka dirigenta Lara Willewaldt in korepetitorka Nena Rion. V enajsti in dvanajsti sezoni pa je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

APZ UP sodi med pomembne sooblikovalce kulturnega življenja na Obali in tudi širše. S svojo vizijo spodbuja k nastajanju novih skladb, ki jih že vrsto let promovira doma in v tujini. Tako je vrsta skladateljev mlade generacije svojo prepoznavnost v tujini pridobila ravno s predstavitvami APZ UP na festivalih in tekmovanjih širom po svetu. 

Zbor se je s kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo v svojem 15-letnem obdobju delovanja z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih, kjer je prejel več prvih mest in zlatih plaket. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

APZ UP je v letošnji sezoni izdal novo, osmo  zgoščenko LUX z novitetami nastalimi za zbor. Zbor je zgoščenko predstavil na festivalu v Rimu in festivalu Bled. Ob zgoščenki je založba Astrum izdala tudi notno zbirko. Zbor je ob svojem jubileju organiziral mednarodno prepoznaven mladinski zborovski festival  Aegis carminis s kar tremi tekmovanji, z neprofitno organizacijo kakovostnih koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne  glasbe Simfonic voices pa že 10 let pomembno sooblikuje kulturno ponudbo na Slovenski obali.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket, med drugimi v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, v maju 2015 pa tako od Mestne občine Koper (MOK) kot od JSKD RS nagrado za desetletno uspešno delovanje.