Izobraževanje
četrtek, 09. januar 2020

5 osnovnih korakov hitrega branja

Ne spreglej tehnik, ki ti pomagajo na poti do zastavljenih ciljev!

Pred izpiti ti v pomoč pri prebiranju literature razkrivamo 5 osnovnih korakov hitrega branja in želimo, da jih uspešno opraviš. Srečno! :)


1. Nauči se »skenirati«
To je najpomembnejša veščina pri učenju hitrostnega branja. Čeprav so nas učili, da je pri branju pomembna vsaka beseda v stavku, lahko tvoji možgani brez težav sami zapolnijo vrzeli z informacijami, tudi če si zapomnijo le nekaj ključnih besed.


2. Preberi le prvo in zadnjo poved v odstavku
To preizkušeno tehniko uporablja ogromno hitrostnih bralcev. Pri večini besedil namreč velja, da prva poved odstavka odkrije, kaj bo tema odstavka, zadnja poved pa nam servira zaključek. Ta tehnika ti lahko koristi predvsem pri branju znanstvenih člankov, ki so nasičeni z informacijami, zato je pomembno, da znaš iz njih izluščiti le bistvo.


3. Ugasni »glas v svoji glavi«
V osnovni šoli smo se najprej učili branja na glas. To je tudi razlog, zakaj besede, ki jih preberemo, še vedno tudi »slišimo«. To »poslušanje« pri branju vzame ogromno časa, saj lahko besedo razumemo veliko hitreje, kot jo izgovorimo. Svoj notranji glas lahko ugasneš s tehniko skeniranja (1. točka).


4. Uporabi kazalnik
Velikokrat se zgodi, da zaradi pomanjkanja koncentracije večkrat preberemo en in isti stavek. S tem se izgublja tok branja, z njim pa tudi čas. Uporaba kazalnika, kot je recimo kemični svinčnik ali celo prst ti bo preprečila, da bi se vedno znova vračal na iste, nepomembne informacije.


5. Poslužuj se širine svojega vida
Človeško oko lahko z enim pogledom zajame približno 4 cm širine, kar znaša okoli 5 besed. Posledično je nesmiselno, da bereš vsako besedo posebej, saj če vklopiš še svoj periferni vid, lahko v svoj pogled zajameš še več besed. To lahko dosežeš s sproščanjem svojih obraznih mišic in oči. Osnovna vaja za to je, da kazalca, sredinca in prstanca obeh rok položiš na sredino čela tako, da se konici sredincev stikata. Z rahlimi potegi vlečeš do senc, mimo ušes in čeljustne kosti po vratu navzdol do ključnice.

Vir: student.si