četrtek, 20. junij 2019

Šesti večer migrantskega filma

večer pina priseljenci

Tokrat si bo v sklopu 6. večera migrantskega filma možno ogledali 5 izvrstnih kratkometražnih filmov.

Belle Ville – Belle Ville – 벨빌
Won-hee Jung / Francija / 2016 / 11′

Film skozi osebno zgodbo fikcijskega lika Sun-hwa prikaže brezizhodnost položaja, v katerem se mnogi delavci brez papirjev znajdejo. Sun-hwa je namreč kitajsko-korejska delavka, ki dela v hostlu v pariškem okrožju Belleville. Nestrpno pričakuje sestro dvojčico, s katero se namerava zamenjati in obiskati svojega bolnega sina, ki je ostal na Kitajskem. Čeprav je sama na to že dolgo pripravljena, na dan odhoda nič ne gre po načrtu.

Mi smo priseljenci / We are the Immigrants
Catalina Matamoros / ZDA / 2016 / 6′

Kratki animirani film je poetičen portret o stiskah manjše skupine priseljencev, ki poskušajo prestopiti mejo. Gre za niz paradoksnih podob, ki jih ustvarja kombinacija črne teme in belina stiliziranih otroških podob. Trpljenje in zatiranje avtorica skozi animirane ilustracije stopnjuje tudi s spogledovanjem s prijemi dokumentarnega filma.

Kalimeri 56
Photini Papahatzi / Grčija / 2016 / 11′

Kalimeri 56 v Prevezi je naslov hiše, v kateri je Pela Kalogirou maja 2016 uredila zatočišče za noseče begunke pred porodom in po njem. Od maja 2016 do septembra 2016 je v njej živelo pet žensk s petimi novorojenčki. Projekt je nastal izključno na pobudo Solidarnostne iniciative za begunce – Preveza in prebivalcev Preveze. Film Kalimeri 56 je za Grški begunski forum (Greek Forum of Refugees) ustvarila Photini Papahatzi kot nadaljevanje usposabljanja Obrazi ulice Zavoda Apis.

Ljubo doma / Home Sweet Home
Jernej Kastelec / Slovenija / 2017 / 25′

Samer, 22-letni študent iz Sirije, je v Slovenijo prišel prek evropskega programa za prerazporeditev beguncev. Že dva meseca živi v stanovanju, ki je zaradi kratkega stika v električni napeljavi skoraj v celoti pogorelo. Želi se preseliti, a iskanje stanovanja, zaradi odkritih in prikritih predsodkov Slovencev do beguncev, vse bolj spominja na boj z mlini na veter.

Ukradena pomlad / Stolen Spring
Elyor Nematov / Kirgizistan / 2016 / 7′

Film govori o Anarbeku iz Kirgizije, ki je kot petnajstletnik odšel v Kazahstan, kjer je postal žrtev trgovine z ljudmi in devet let preživel kot suženj. Domov se mu je uspelo vrniti šele pri skoraj 26 letih. Družina je poskušala doseči pravico na sodišču, vendar neuspešno.

Filmi bodo podnaslovljeni.

Ogled filmov je brezplačen. Ker je število sedežev v dvorani omejeno, organizatorji prosijo, da se prijavite na spletnem obrazcu.

Dogodek KiD PINA organizira v sklopu projekta Središče za medkulturni dialog Koper, s katerim želijo zgraditi spodbudno okolje za vključevanje priseljencev v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje. V sklopu projekta so pripravili poseben izbor filmov, ki so jih zaokrožili pod skupnim imenom Večeri migrantskega filma.