četrtek, 30. maj 2019

Moški ne jočejo

Moški ne jočejo film

30. maja 2019, ob 19. uri, v KiD Pina poteka peti večer migrantskega filma, tokrat na temo nacionalizmov.

dateČETRTEK, 30. MAJ 2019
time
19.00-21.00
locationPiNA (Gortanov trg 15, Koper)

Film, ki si ga bo možno ogledati je Moški ne jočejo. Film bosanskega režiserja, navdahnjen z resničnimi dogodki in posnet z vrhunskimi igralci z vseh koncev nekdanje države, je zgodba o tem, da moramo najprej oprostiti sebi, šele potem bomo lahko oprostili tudi drugim.

V odmaknjenem gorskem hotelu se skoraj dve desetletji po koncu jugoslovanskih vojn na terapevtski delavnici zberejo veterani različnih narodnosti in veroizpovedi, da bi se spopadli s svojimi travmatičnimi izkušnjami. A v naelektrenem ozračju, polnem predsodkov, nezaupanja, sovraštva in zamer, lahko vsaka nepremišljena beseda ali napačen pogled znova sprožita konflikt. Vir: Kinodvor

Film bo podnaslovljen.

Po projekciji bo potekal voden pogovor. Pridružila se jim bosta Saša Banjanac Lubej, novinarka in urednica oddaje NaGlas!, ki spremlja življenje pripadnikov narodnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije, ki živijo v Sloveniji ter Dijana Harčević Ćatić, zgodovinarka, aktivna v društvu Behar in Bošnjaški kulturni zvezi Slovenije, kjer poučuje in raziskuje jezikovne tradicije in navade pri ohranjanju materinščine pri priseljencih in tretji generaciji bošnjaških otrok, katerih starši so rojeni v Sloveniji. Z njima bodo govorili o nacionalizmih, stereotipih in predsodkih ter medijski reprezentaciji skupnosti nekdanje SFRJ, pa tudi o pozitivnih vidikih preseganja le-teh.

Ogled filma je brezplačen. Ker je število sedežev v dvorani omejeno, se je potrebno prijaviti na spletnem obrazcu.

Dogodek organizirajo v sklopu projekta Središče za medkulturni dialog Koper, s katerim želijo zgraditi spodbudno okolje za vključevanje priseljencev v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje. V sklopu projekta so pripravili poseben izbor filmov, ki so jih zaokrožili pod skupnim imenom Večeri migrantskega filma.