sreda, 28. november 2018

AJURVEDA - veda o življenju

ajurveda ayurveda

Ajurveda pomeni "veda o življenju"; nastala je v Indiji pred več kot 5 tisočletji. Je najbolj celostna znanost, ki uči, kako skrbeti za svoje zdravje na naraven način in v skladu z naravnimi cikli. "Varovati zdravje zdravih in zdraviti bolezni obolelih" je geslo ajurvedske medicine, ki poudarja pomen preventive. V Indiji se študira na univerzi, tako da študij obsega tudi znanje zahodne medicine.

Zdravnik ajurvedske in zahodne medicine, sicer gostujoči profesor na UP, napoten na to mesto s strani indijske vlade, nam bo pojasnil osnovna načela ajurvede, po katerih se ljudje delimo na sedem naravnih tipov. Približal nam bo pojme, kot so "doša", "agni", "prakriti"... Pristop k zdravljenju se prilagaja temu, kateremu naravnemu tipu pripadaš, in ni enak za vse tipe človeške konstitucije.

Ajurveda daje poseben pomen razstrupljanju (pančakarma), pomlajevanju in tudi obnašanju ali vedenju. Človeka zajema širše, vključujoč pri tem njegov um, odnose (posebej izpostavlja odnos do učitelja), opredeljuje (ne)pravilna ravnanja, daje napotke glede na letne čase ... Vse to igra vlogo v ohranjanju zdravja = ravnovesja oz. zdravi na nivoju neravnovesja, še preden bi se bolezen razvila.

V času, ko vse več ljudi na planetu dviguje zavest in nas zahodna medicina zaradi svojih stranskih učinkov ne zadovoljuje ter iščemo nekaj več, je znanje ajurvede zelo dobrodošlo. Predavatelj nam bo pripravil uvod v zanimivo vedo o nas samih in nas povabil, da jo skupaj z njim še globlje proučujemo.

Predavanje bo v angleščini z možnim prevodom.
Za izvedbo dogodka so dobrodošli vaši prispevki.  

Dogodek podpira tudi sklad Živeti s pristaniščem.  
Predavanje organizira in vabi Živo Tkivo (Živ Aktiv).

Izvajalec predavanja: dr./dott. ANAND KALASKAR - zdravnik ajurvedske medicine

Predavanje bo v angleškem jeziku, na voljo bo sprotno prevajanje.

Vstop: prispevki za stroške izvedbe