APZ UP
ponedeljek, 17. junij 2019

Simfonic voices: VS Vikra in Southland Choir

Zadnji dve junijski nedelji v družbi glasbe.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), konec junija v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices v Kopru gosti italijansko vokalno skupino in avstralski zbor.

V okviru cikla bo APZ UP gostil Gruppo vocale Vikra (Vokalna skupina Vikra) pod vodstvom Petre Grassi in Southland Choir pod vodstvom Lesley Challender

Koncert vokalne skupine iz Trsta bo v nedeljo, 23. junija 2019, ob 20. uri v cerkvi sv. Bassa, zbor iz daljne Avstralije pa bo nastopil zadnjo junijsko nedeljo, 30. junija 2019, ob 18. uri v galeriji frančiškanskega samostana sv. Ane.

Prisrčno vabljeni, da se koncerta udeležite in na ta način doživite prijeten večer v družbi glasbenih prijateljev.

Vstop na koncert je prost.

 

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

PROGRAM VIKRA vokalna skupina Glasbene matice


Foto: Jana Jocif

CV

VIKRA vokalna skupina Glasbene matice
Ustanovitev vokalne skupine VIKRA sega v leto 2014, ko se je v prostorih Glasbene matice v Trstu, na pobudo dirigentke Petre Grassi, zbrala skupina navdušenih deklet, ki jih je povezovala ljubezen do lepo odpete slovenske besede.

Dirigentka Petra Grassi je večkratna zmagovalka na mnogih mednarodnih dirigentskih in zborovskih tekmovanjih po Evropi. Njen nezmotljiv okus za vrhunsko glasbo postavlja VIKRO med najvidnejše in zagotovo najbolj posebne vokalne sestave tako na slovenskih tleh kot tudi na širšem področju Furlanije Julijske krajine. Posebnost VIKRE je, da jo sestavlja več ženskih glasov in le dva tenorja ter da so skladbe, ki jih izvaja, namenjene izključno ženskim glasovom.

O vrhunskem izvajanju vokalne skupine pričajo nagrade s številnih zborovskih tekmovanj. Med temi velja omeniti 1. nagrado na Državnem zborovskem tekmovanju »Trofei di Vittorio Veneto« (maja 2017), 1. nagrado na deželni zborovski Reviji USCI Corovivo v Čedadu (oktobra 2017) in 1. nagrado v kategoriji enakih glasov na Državnem zborovskem tekmovanju »Guido d'Arezzo« (novembra 2017).
Leta 2016 je vokalna skupina na povabilo slovenskega parlamenta nastopila na osrednji prireditvi ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije skupaj z mladimi glasbeniki iz Slovenskega centra za glasbeno vzgojo “Emil Komel” iz Gorice. Slavnostni dogodek je v živo oddajal RTV Slovenija.

Istega leta je vokalno skupino VIKRA v goste povabil Mednarodni zborovski festival »Voci d’Europa« s Sardinije. Koncertne odre po vsem severnem delu otoka je vokalna skupina delila z najboljšimi evropskimi zbori.
Letošnja sezona vokalne skupine (začenjši s septembrom 2018) se je začela s polno paro. Člani skupine
svoje glasbene sposobnosti izpopolnjujejo s sopranistko Martino Burger. Novost pa je tudi ta, da je skupina v svoje vrste povabila nekaj pevcev in občasno nastopi v mešani zasedbi.

VIKRA je 8. decembra 2018 nastopila v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. V sklopu projekta »Sozvočenja« imajo izbrani zbori iz posameznih slovenskih dežel možnost, da nastopijo na najbolj prestižem slovenskem odru. Vokalna skupina VIKRA je v Slovenski filharmoniji predstavljala Primorsko in bila razglašena za najboljši zbor celotnega projekta.

27. marca 2019 je vokalna skupina nastopila v Opernem gledališču “Giuseppe Verdi” v Trstu. Njen program so sestavljale izključno skladbe slovenskih skladateljev. Z vokalno skupino sta sodelovala violinist Janez Podlesek in baritonist Jaka Mihelač. Večer je še dodatno obogatila skladba z naslovom “Sklepna pesem” (z besedilom Cirila Zlobca), ki jo je ob tej priložnosti napisal slovenski skladatelj Patrick Quaggiato.
Maja letos se je Vikra povzpela na najvišjo stopničko Državnega zborovskega tekmovanja »Il Garda in Coro« v kraju Malcesine ob Gardskem jezeru. V kategoriji mladinskih zborov do 28 let je zmagala prvo nagrado, prav tako nagrado za najboljšo izvedbo italijanskega živečega skladatelja (Roberto Brisotto - Ljubezen). Vikra si je zaslužila naziv zmagovalca Grand prixa, Petra Grassi pa nagrado za najboljšega dirigenta.

PETRA GRASSI
Petra Grassi je glasbeno izobrazbo pridobila na konservatoriju v Trstu, z akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Z Vikro – vokalno skupino Glasbene matice je prejela prve nagrade na referenčnih tekmovanjih. Poučuje na Glasbeni matici v Trstu, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce ter je članica tekmovalnih žirij. V sezoni 2016/17 je bila izbrana kot prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine. Od leta 2017 je umetniška vodja Komornega zbora DEKOR. Je članica mreže profesionalnih zborov in dirigentov Tenso. Prejela je veliko nagrad kot najboljša dirigentka v državnem in mednarodnem merilu ter Zlati znak JSKD za umetniške dosežke na področju vokalne glasbe.