Primss
sreda, 20. december 2017

Pogovor s profesorico dr. Elżbieto M. Goździak

Skupaj z gostjo so se posvetili temi tveganja in nevarnosti trgovine z ljudmi.

V petek, 15. decembra 2017, je Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) v prostorih Študentskega centra Univerze na Primorskem, na pogovornem večeru gostil profesorico dr. Elżbieto M. Goździak. Dogodek, ki ga je moderiral psiholog Matic Munc, se je pričel z uvodno predstavitvijo profesorice in doktorice kulturne antropologije. Gostja je z obiskovalci najprej delila svojo zgodbo, nato pa obrazložila izsledke svojih raziskav ter govorila o dobrih in slabih praksah s svetovno razsežnostjo. Poslušalcem je gostja pustila močno sporočilo, ki še sedaj odmeva: "work permits" in "education, education, education". Tekom osebnih in delovnih izkušenj na področju, ki ga raziskuje, je dr. Goździakova sporočila, da se rešitev za večino težav in problematik, s katerimi se srečujejo prosilci za azil in begunci, ponuja v dveh oblikah: dovoljenja za delo, v kolikor pa (še) niso kvalificirani za delo, izobraževanje. 

    Prof. dr. Elżbieta M. Goździak je poučevala program socialnega dela z razseljenimi skupinami prebivalstva na Fakulteti za socialno delo Howardove univerze. Znana tudi kot avtorica različnih svetovno znanih del, med katera sodi knjiga "Otroci in migracije: Na razpotju odpornosti in ranljivosti".

Zaskrbljujoč podatek je, da je v EU še vedno velika številka mladoletnikov brez spremstva. Eurostat, glede na razmerje med polnoletnimi in mladoletnimi prosilci za azil, Slovenijo postavlja na prvo mesto, saj je bilo v letu 2016, 57% vseh prosilcev za azil le mladoletnikov brez spremstva. Z gostjo so gostitelji in udeleženci komentirali pot mladoletnikov in iskali razloge zakaj tudi zanje Slovenija predstavlja le prehodno državo. 

Glede na to, da je profesorica Goździak vsestransko zelo zanimiva oseba, ki razmišlja v globalnem kontekstu, se je poleg glavne teme dogodka raziskovalo vse še posredno in neposredno povezane tematike, iz katerih so se razvili bolj in manj pričakovani zaključki. Eden izmed glavnih zaključkov pogovornega večera pa je vsekakor ta, da je pomembno obravnavati mladoletnike kot politično in socialno aktivne posameznike, in ne kot objektivizirane in pasivne žrtve.

Video posnetki celotnega dogodka:

1. DEL  •  2. DEL  •  3. DEL

  

V sklopu programa Fulbright Specialist Ministrstva za šolstvo, izobraževanje in kulturo ZDA in v organizaciji Veleposlaništva ZDA v Ljubljani je Slovenijo obiskala izvršna direktorica, raziskovalka in profesorica na Inštitutu za študij mednarodnih migracij (ISIM) na Univerzi Georgetown, prof. dr. Elżbieta M. Goździak.