ŠOUP Študentska organizacija Univerze na Primorskem

  • st stanislav girls choir 2017 print

Simfonic voices: Barve miru

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem vabi na koncert v okviru mednarodnega cikla ‘’Simfonic voices’’ kjer se bo 23. julija 2017, ob 20. uri v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, predstavil vrhunski Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Zbor se bo občinstvu predstavil tik pred odhodom na prestižno prireditev Svetovni zborovski simpozij v Barceloni.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo kot prvi slovenski zbor nastopil na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju, konec julija 2017, v Barceloni.
 
Svetovni zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 organizira na vsaka tri leta, vsakokrat na drugem kontinentu. Na prihajajočem simpoziju, ki bo med 22. in 29. julijem Barceloni, bo sodelovalo 24 izbranih zborov, številni strokovnjaki s predavanji in delavnicami, skladatelji ter glasbeni založniki z razstavo notnega gradiva. Simpozija se vsakokrat udeleži nekaj tisoč slušateljev z vsega sveta, v glavnem zborovskih dirigentov, zborovskih pevcev, skladateljev in ljubiteljev zborovske glasbe, ki bodo skupaj praznovali raznolikost in umetniško odličnost svetovne zborovske skupnosti. Simpozij ponuja vpogled v sodobno zborovsko glasbo, predstavi nove izvajalske in kompozicijske trende, nove metode dela, rezultate najnovejših raziskav na področju petja ter predstavi nekaj zborovskih sestavov, ki trenutno najvidneje oblikujejo svetovni zborovski milje. 
 
Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič je bil izmed 164 prijavljenimi sestavi z vsega sveta izbran med 24 zborov, ki bodo imeli priložnost nastopiti na najpomembnejšem zborovskem dogodku in je prvi slovenski zbor, ki bo v vsej tridesetletni zgodovini simpozija na njem tudi nastopil. V okviru simpozija bo imel slovenski zbor kar tri večje koncerte in en manjši nastop, na katerih bo prestavil predvsem slovensko sodobno zborovsko glasbo, med drugim tudi tri novitete nastale posebej zanje. V njihovem programu bo tudi skladba God of the open Air, ki jo je zanje po naročilu Svetovne zborovske zveze (IFCM) prav za to priložnost skomponira britanski skladatelj Bob Chilcott.
Dekleta se nastopov na simpoziju izjemno veselijo in verjamejo, da bodo s svojimi nastopi nedvomno upravičile mednarodni sloves visokokakovostnega zborovskega petja na slovenskem.
 
DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA ŠKOFIJSKE KLASIČNE GIMNAZIJE 
 
je eden od petih zborov, ki delujejo na tej šoli. V zboru pojejo dekleta od 2. – 4. Letnika stare med 16 in 19 let. Ker je to šolski zbor, se vsako leto zamenja tretjina zasedbe. Zbor goji stilno zelo pester repertoar, od temeljnih klasičnih zborovskih del različnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi ter plesov. Posebno pozornost namenjajo poustvarjanju pri nas manj znanih avtorjev ter njihovih del in redno sodelujejo s slovenskimi skladatelji. Tako skrbijo za novo produkcijo zborovskih del za visoke glasove. 
 
Ponašajo se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegajo najvišja mesta in posebne nagrade. Zborova zadnja večja uspeha sta bila zmaga na mednarodnem tekmovanju Summa cumLauda na Dunaju 2013 in Schumann/Europe Trophey na mednarodnem tekmovanju v Corku na Irskem leta 2014. Najmarkantnejši mednarodni uspeh so dekleta dosegla leta 2009 z absolutno zmago na Evroradijskem (EBU) tekmovanju Let the Peoples Sing/Naj narodi pojo v Oslu, kjer so zastopala slovensko radijsko hišo in kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor prejela prestižno nagrado The Silver Rose Bowl/pokal srebrne vrtnice.
 
Koncertirajo po Sloveniji in tujini, gostovale so v večini evropskih dežel, med drugim tudi v hiši BBC v Manchestru. Zadnja turneja leta 2015 jih je vodila v Nemčijo in na Dansko, kjer so koncertirale na povabilo svetovno znanih zborov Hannover Madchenchor in Copenhagen Girls’ Choir/Skt. AnnaePigekor.
 
Prav z nocojšnjim koncertom pa dekleta pričenjajo turjeno v Španijo, v Barcelono, kjer bodo kot prvi slovenski zbor nastopile na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju. Simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki se odvija vsaka tri leta, vsakokrat na drugi celini. Dekleta so bila izmed 164 prijavljenimi zasedbami izbrana med 24 zborov z vsega sveta, ki bodo imeli priložnost nastopiti na tako velikem zborovskem dogodku. 
 
 
PROGRAM
 
Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasičen gimnazije
Helena Fojkar Zupančič, dirigentka
Primož Bratina, pianist
Mojca Sečkar, koreografije
 
Melodije iz Bele Krajine
BOG DAJ DOBRO VEČER
 
Radovan Gobec (1909 – 1995), prir.
NE OURI, NE SEJAJ
ljudska iz Prekmurja
 
Lojze Lebič (1934)
NEKAJ JE V ZRAKU noviteta
 
Ambrož Čopi (1973)
MOJ PRVI ANGEL noviteta
Tone Pavček
 
Lojze Lebič (1934)
UROK
Slovenska ljudska besedila
 
Bob Chilcott  (1955)
GOD OF THE OPEN AIR noviteta
Henry Van Dyke (1852 – 1933) bes. prir. Bob Chilcott
 
Audrey Snyder (1961), prir.
I’VE GOT PEACE LIKE A RIVER spiritual
 
***
 
Pablo Casals (1876–1973)
NIGRA SUM
 
Gustav Holst (1874 – 1934)
AVE MARIA, op. 9b
Marijanska antifona
 
Gabriel Fauré (1845 – 1924)
CANTIQUE DE JEAN RACINE, op. 11
 
Damijan Močnik (1967)      
JERUSALEM  noviteta
Ps 122, 3. 6-7
 
Mia Makaroff (1970)
BUTTERFLY
 
Jaakko  Mäntyjärvi   (1963)
PSEUDO – YOIK LITE
 
Irv Rothenberg, arr. Jay Althouse (1951)
HANDS UNITED IN PEACE
 
 
Več o zboru: KLIK
 
Več o programu simpozija: KLIK
 

DOGODKI