ŠOUP Študentska organizacija Univerze na Primorskem

  • živa knjižnica plakat edited
20.  junij  16:00
Taverna, Koper

Živa knjižnica

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) je od maja letošnjega leta del nacionalne mreže organizacij, ki izvajajo projekt Živa knjižnica. Projekt na nacionalni ravni koordinira Društvo informacijski center LEGEBITRA.

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) je od maja letošnjega leta del nacionalne mreže organizacij, ki izvajajo projekt Živa knjižnica. Projekt na nacionalni ravni koordinira Društvo informacijski center LEGEBITRA.
 
Živo knjižnico bo možno obiskati v torek in sredo, 20. in 21. junija 2017, med 16. do 21. uro. Le-ta deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so knjige žive. Knjige so predstavniki in predstavnice različnih manjšin, marginaliziranih družbenih skupin oziroma osebe, ki se v življenju, zaradi katerekoli osebne okoliščine, soočajo s predsodki, stereotipi in diskriminacijo in so pripravljene o svojih izkušnjah spregovoriti z bralkami in bralci.
 
Projekt je namenjen ozaveščanju in izobrazbi o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujanju razprav o predsodkih in stereotipih v družbi, saj kot pojasnjuje Kristina Taja Gruenfeld, sekretarka resorja za socialno in študentsko problematiko ŠOUP, ki sodeluje pri izvedbi projekta, »prestop praga knjižnice omogoča, spoznati osebo, ki je morda v življenju nikoli ne bi, in ji zastaviti vprašanje, ki si ji ga verjetno nikoli ne bi upali, s tem pa se podira stereotipne predstave, ki smo si jih ustvarili o določenih ljudeh.«
 
»Pogosto se zgodi, da osebe večkrat prehitro »predalčkamo« in generaliziramo ter svojo izkušnjo prenašamo na ostale. Če si pa vzamemo čas in se poskusimo vživeti v »svet« osebe, ki živi v enem od »predalčkov«, lahko kaj hitro ugotovimo, da so določeni strahovi, obsojanja in sovražnost popolnoma odveč,« sporoča strokovna vodja PRIMSS Nikolina Jeretič in vabi na srečanje z zanimivimi in pisanimi zgodbami ljudi, ki si jih upajo javno deliti.
 
»Izposoditi« si bo možno več kot 20 knjig, med drugim istospolno usmerjeno osebo, osebo z izkušnjo izgube spomina, osebo z izkušnjo poskusa samomora, zdravljenega zasvojenca, osebo z dolgoletno izkušnjo dela z odvisniki, osebo s psihadelično izkušnjo, popotnico, in še mnoge druge. 
 
Dogodek lahko spremljate na omrežju Facebook in spletni strani www.primss.si. Projekt podpira Mestna občina Koper.